“Bioetik” için okuma öneriler

​“Bioetik”  için  okuma   öneriler
​“Bioetik” için okuma öneriler

Nihayet Dergisi'nden bioetik üzerine öneri 8 kitap



Capra bu kitabında dünyanın bir makine olarak algılanmasının sonuçlarını eleştirel bir dille tartışıyor. Bu algı değişimi, giderek insanın da bir makine olarak algılanmasına yol açmıştı. Sonuç: Tıbbın gayri insanileşmesi, bütüncül tıbbın terk edilmesi ve zincirleme felaketlerin başlangıcı. Karamsar bir manifestoyla karşı karşıyayız.

Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası , Fritjof Capra, çev. Mustafa Armağan, İnsan Yayınları


Bir biyolog olan yazar, son yıllardaki biyolojik ve tıbbi gelişmelerin ışığında, cinsel ahlak meselesini ele alıyor ve dikkatimizi genetik mühendisliği, taşıyıcı annelik, sun’i döllenme gibi bazı yeni adımların doğurduğu ahlaki sonuçlara çekiyor.

Cinsel Ahlâk ve Biyolojik Tehlike, Münevver Ahmed Enis, çev. Kenan Dönmez, İz Yayıncılık

Tıp merkezli yaklaşımla insan vücudunun bir makineye ve hastalıkların da mekanik bir arızaya dönüştüğünü söylemesi Illich’in bu kitabı için kilit cümle sayılabilir. Tıp kurumunun denetlenemeyen bir otorite olarak var olduğa, bedenimiz üzerindeki hakkımıza tecavüz ettiğine değinilerle devam ettiriyor saldırısını yazar. Önce tabuları yıkarım, diyenlere!

Sağlığın Gaspı , Ivan Illich, çev. Süha Sertabiboğlu, Ayrıntı Yayınları


İnsanı biteviye değiştirmeye, yapay organlarla takviye etmeye, embriyoya müdahale ederek üstün nitelikli insan ya da insan-hayvan-makine arası bir varlık inşa etmeye ne engel olabilir? “Bilimsel” tavır, bütün bunları meşrulaştırabilir mi? Bu kitap, “yeni insan”ı bu sorular eşliğinde tartışmaya açıyor.

Kaderle Tasarım Arasında Yeni İnsan, Nazife Şişman, İnsan Yayınları

Kaderle Tasarım Arasında Yeni İnsan, Nazife Şişman, İnsan Yayınları


Terapi: Kültürel Bir Eleştiri, psikoterapinin kendi içinden yükselen bir ses, bir eleştiri. Bireyi iyileştirmeye çalışırken, kendi içindeki açmazlara bakmayı başaramayan terapi yöntemlerine içeriden bir bakış. Prof. Dr. Kemal Sayar, insanın “kendisini tavaf eden hacı” olduğu bir zamanda, mesleki birikimini bir ayna misali psikoterapi kuramlarının üzerine tutuyor.

Terapi, Kemal Sayar, Timaş Yayınları

Türkiye’de biyoloji felsefesine dair ilk çalışmaları yapmış olan Teoman Duralı’nın bugüne kadar söylemiş olduklarını bir araya getiren Hayatın Anatomisi, “yaşama” ile “hayat”ın nasıl birbirine karıştığını önce ayırma işlemine girişerek, sonrasında kesişim alanlarına işaret ederek yeniden düşünmenin yolunu açıyor. Zorlu ama ufuk açan bir yolculuk!

Hayatın Anatomisi, Ş. Teoman Duralı , Dergah Yayınları


Modern tıbba dair eleştiriler yalnızca alan dışında etkilenenler üzerinden şekillenmiyor. Tıbbi protokolü uygulamak zorunda olan, hastane mevzuatını takip eden hekimler de bu eleştirinin bir parçası. Bu kitap, her alandan doktorun katılımıyla gerçekleştirilmiş bir meslek içi özeleştiri olarak okunabilir.

Tıp Bu Değil, ed. İlknur Arslanoğlu , İthaki Yayınlar

Tıp Bu Değil, ed. İlknur Arslanoğlu , İthaki Yayınlar

Tıp ve Toplum, tıp tarihini bir ilerleme hikâyesi olarak görmeyi yadsıyor, böyle bir hikâye anlatmaktan kararlılıkla kaçınıyor. Erken modern Avrupa’da tıbba odaklanırken bu dönemde faaliyet gösteren şifacılığı kavramaya ve insanların sağlık hakkındaki düşüncelerini algılayabilmek için, hayat koşullarına iyice yakından göz atmaya davet ediyor.

Erken Modern Avrupa’da Tıp ve Toplum, Mary Lindeman çev: Mehmet Doğan , Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi