Cinsiyetsiz toplum tehdidi

​Cinsiyetsiz toplum tehdidi
​Cinsiyetsiz toplum tehdidi

Kadın - erkek - ?

Kadın ve erkek olmanın, vazgeçilebilir rollerden ibaret olduğu daha yüksek sesle ve daha yaygın olarak dile getiriliyor.
Kadın ve erkek olmanın, vazgeçilebilir rollerden ibaret olduğu daha yüksek sesle ve daha yaygın olarak dile getiriliyor.

Kadın ve erkek olmanın, vazgeçilebilir rollerden ibaret olduğu daha yüksek sesle ve daha yaygın olarak dile getiriliyor. Bu sayımızda, bu söylemin tahlilini yapmaya çalıştık.

Özellikle çocuklara yönelik yeni nesil bazı cinsiyetten arındırma çalışmalarının olduğunu görüyoruz. Giyim endüstrisindeki cinsiyetsiz tasarımlar, kadın ve erkeklere özgü kabul edilen biçim ve renklerin karıştırılması; çizgi film endüstrisinde giderek daha görünür hâle gelen cinsiyet karmaşası; çocuk kitaplarına giren üçüncü cinsiyet örnekleri, geleneksel dünyanın sabitelerine yönelik tehditler içeriyor.

Sadece çocuklar değil elbette tehdit altında olanlar. Ergenlik çağındaki gençlere yönelik olarak da Kore popüler kültür endüstrisi faktörünü de içine alan daha geniş ve sistematik bir kuşatma bulunuyor.

  • Akademimizin bu konuda suskun olduğunu görmek düşündürücü. Bilim ve sanat kiliselerinin, muhalif ve alternatif perspektiflere izin vermeyen bir baskıcılığı yürüttükleri açık. Psikoloji, sosyoloji, ilahiyat, edebiyat, sinema gibi alanlarda, toplumsal cinsiyet tartışmalarıyla ilgili çok sayıda çalışma yapılabilirken, sıranın bir türlü muhalif söyleme gelmemesi, toplumsal cinsiyetten arındırma çalışmalarının yıkıcı sonuçlarına dikkat çekilmemesi ancak akademik bir despotlukla ve bu despotluğa teslim olmuş bir akademik iklimle açıklanabilir. Bu dosyamızda, akademik dünyanın bu çalışmalarda ne kadar yaya kaldığını gördüğümüzü söylemek zorundayız.

Önemli söyleşiler ve yazılar içeren, dolu dolu bir dosya ile karşınızdayız. Yine de bu konunun tartışılması gereken daha çok yönü olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili bize gelebilecek katkılara yer vermek isteriz. Hayırla vesile olması dileğiyle.

*Biz bu sayıyı hazırlarken cemrelerden ikisi düştü. Buna bahar diyoruz.

**Üç aylar da bir tür bahardır.