İçimdeki sazlar başka söz başka

İçimdeki sazlar başka söz başka
İçimdeki sazlar başka söz başka

Fatma Barbarosoğlu’nun yeni öykü kitabı İçimdeki Sazlar Başka Söz Başka’nın kapağını kaldırdığınız anda sanki bir gramofona eski bir plak takılıyor ve cızırtılı bir müzik eşlik ediyor yolculuğunuza.

Fatma Barbarosoğlu’nun yeni öykü kitabı İçimdeki Sazlar Başka Söz Başka’nın kapağını kaldırdığınız anda sanki bir gramofona eski bir plak takılıyor ve cızırtılı bir müzik eşlik ediyor yolculuğunuza. Bazı şarkıların bir hikâyesi vardır ve bazı hikâyelerin de şarkıları. Bu kitapta yer alan öyküler ise bir şarkıdan taşan hikâyeler ile bir hikâyeden taşan şarkıların vücut bulmuş hâli gibi… Kitaptaki öykülerin her biri az önce yaşanmış gibi sahici, hayatın içinden bir iklim sunar okuyucuya… Bu sahiciliğin ritminde hem dünü hem bugünü yaşarsınız… Dilerseniz birlikte kitaptaki öykülerin bazılarının ritminde yol alalım…

Yarım Peçete” öyküsü bittiğinde boğazınızda kocaman bir yumru hissedersiniz. Yaşanılan hayatın seyredilen hayattan ne kadar farklı olabileceği, her evliliğin yalnızca iki kişinin bildiği bir dilde yaşandığı hayret damarlarınıza dokunur.

Kaderimde Hep Güzeli Aradım” öyküsü, kitaba da ismini veren o şarkıyı hatırlatır. Lise yıllarından itibaren sevdiği ve yılların fırtınalarına rağmen hiç unutmadığı Haldun’u nihayet, sosyal medyada bulduğunda Rana onca yılın yaşanmamışlığını bir kalemde silebileceğini umut eder. Ne var ki bambaşka bir Haldun’dur bulduğu. Tıpkı şarkıdaki gibi “Hayalimde canlanırken muradım/ Duvardaki resim başka sen başka…”

Sofrayı Tutan Melekler” öyküsü bir sofra başında bir araya getirdiği üç kuşağın arasına giren birkaç asırlık kuşak farkını çarpıcı bir şekilde anlatır. Pembiş bir aşk masalının kahramanı yeni gelin Buse’nin pembelerle bezeli salonunda, pespembe masasında annesi ve babası, anneannesi ve dedesi akşam yemeği “sunumunu” sosyal medya hesabından paylaşma safhasını anlatır.

Kariyer Günleri”nde kariyerleri için bir araya toplanmış ve fakat kim olduklarıyla ve yaralarıyla yüzleşen, bu yüzleşmenin büyüsüne kapılıp neden ve niçin orada olduklarını sorgulamayan genç kızların gerçeklik şovuna uzanan hikâyeleri, öyküyü kitaptaki en beklenmedik ve çarpıcı öykü kılar.

Bizi Habersiz Bırakma”, bir kayboluşun akabinde medyanın ve gerçeklik şovlarının hikâyeleri nasıl suistimal ettiğine ve aileleri nasıl imha ettiğine dair ustalıkla işlenmiş bir öykü.

İçimdeki Sazlar Başka Söz Başka, gündelik hayat karşılaşmalarını, medyanın ve dahi sosyal medyanın çoğaltan değil imha eden yönünü, evliliklerin dilini, geçmişin yaralarını incelikle anlatan ve okuyucuyu bir şarkının ritminde muhafaza eden bir kitap…

Fatma Barbarosoğlu, İçimdeki Sazlar Başka Söz Başka, Profil Kitap, Haziran 2019