Rastlaşmalar: Somali

Ufukta irili ufaklı yaklaşan karartılar var. Günlerdir yürüyen mülteciler sonunda sığınabilecekleri bir kamp bulmuşlar ve son adımlarını atıyorlar.
Ufukta irili ufaklı yaklaşan karartılar var. Günlerdir yürüyen mülteciler sonunda sığınabilecekleri bir kamp bulmuşlar ve son adımlarını atıyorlar.

Şehrin bittiği yerde uçsuz bucaksız çöl başlıyor. Ufukta irili ufaklı yaklaşan karartılar var. Günlerdir yürüyen mülteciler sonunda sığınabilecekleri bir kamp bulmuşlar ve son adımlarını atıyorlar. Küçük bebeği ile yola çıkanlar, yolda bir yakınını kaybedenler...

Geride kalanlar

Kuraklığın başlaması ile belki bir hafta sürecek zorlu yolculuğa çıkanlar geride ailelerinin yarısını bırakıyor. Yola çıkanlar yırtıcı hayvanlar, çatışma, açlık ve hırsızlarla yüzleşmek zorunda kalıyor. Geride kalanlar ise hayatta kalmaya çalışıyorlar. Parçalanan birçok aile tekrar bir araya gelmek için aylar, yıllar süren kuraklığın bitmesini bekliyor

Çölde yalnız başına

UNICEF’e göre Afrika Boynuzu’nda 16,2 milyondan fazla insan içme, yemek pişirme ve temizlik için yeterli suya erişemiyor.
UNICEF’e göre Afrika Boynuzu’nda 16,2 milyondan fazla insan içme, yemek pişirme ve temizlik için yeterli suya erişemiyor.

Kampa henüz ulaşan bir anne ve kucağında yolda doğmuş iki çocuk. Anne yolda durup doğum yapmak, tanıdıklarından ayrılmak zorunda kalmış. Havva Abdi Osman’ın köyü bir göl kenarındaymış. Göl kuruyunca artık yola çıkmaktan başka çaresi kalmamış. Eşinden ayrılmış ve hamile olmasına rağmen doğacak çocukları için yola çıkmış. Geri kalan iki çocuğunu ise nenelerine emanet etmiş. Uzun yürüyüş sonunda doğum erken başlayınca bulduğu bir çadıra sığınmış. Orada yaşayanlar ona yardım etmiş. 10 gün orada kaldıktan sonra artık kendisine bir kafile bulup tekrar yola çıkmış. Kucağında iki çocukla onu görenler yolda bir arabayı durdurup onu bindirmişler. Şehre yakın bir yere gelince ayrılıp şimdi yaşadığı mülteci kampına kadar yürümüş. Bu zorlu yolculuk onu yola çıkaran tanıdıklarından ayırmış. Havva şimdi Somali’nin Beydava şehrinde bir mülteci kampında çocuklarıyla hayata tutunmaya çalışıyor. Havva, çocukların doğdukları günden beri hasta olduklarını ve onları besleyecek gücü olmadığını söylüyor. “Burada bir insanın ihtiyaç duyduğu şeylerden yalnızca su var” diyerek yaşadığı zorluğu anlatıyor.

Ne olmuştu?

2020’den bu yana Somali’de yeterli yağış olmadığı için kuraklık yaşanıyor. Bu yıl, son 70 yılda kaydedilen en kurak mevsim yaşandı. Doğu Afrika’da kuraklıktan 36,1 milyon insan etkilendi. Binlerce aile temiz suya ve gıdaya ulaşamıyor. Birçok bölgede yeterince yağış görülmediği için hasat yapılamıyor. Etiyopya, Kenya ve Somali’de en az 20,5 milyon insan yetersiz beslenme ile karşı karşıya. UNICEF’e göre Afrika Boynuzu’nda 16,2 milyondan fazla insan içme, yemek pişirme ve temizlik için yeterli suya erişemiyor. Gıda fiyatları, 2017 kuraklığı ve 2011 kıtlığı sırasında kaydedilen seviyeleri aştı. Yükselen fiyatlar, aileleri temel ihtiyaç maddelerini bile karşılayamaz hâle getiriyor.