Altı kitap 6 öykü

Mehmet Fırat Pürselim
Mehmet Fırat Pürselim

Mehmet Fırat Pürselim'in birçok öyküsünde gereksiz bir sızıntı gibi duran cinsel unsurlar var, bunun gerekliliği sorgulanabilir okuyucu tarafından. Yine de “Balık Atlası” ve “Dört Mevsim” gibi iyi düşünülmüş dil ve üslup olarak başarılı öykülerin yanı sıra deneysel öyküler de mevcut kitapta.

Mehmet Fırat Pürselim’in ikinci öykü kitabı Alakarga yayınlarından çıktı. Kitabın geneli toplumsal sorunları kişisel meseleler üzerinden değerlendiriyor. Bunu yaparken kimi öykülerde birçok örneğini gördüğümüz orta yaş bunalımı geçiren, dibe vurmuş karakterlere yer veriyor. Ayrıca birçok öyküde gereksiz bir sızıntı gibi duran cinsel unsurlar var, bunun gerekliliği sorgulanabilir okuyucu tarafından. Yine de “Balık Atlası” ve “Dört Mevsim” gibi iyi düşünülmüş dil ve üslup olarak başarılı öykülerin yanı sıra deneysel öyküler de mevcut kitapta.

Akılsız Sokrates, Mehmet Fırat Pürselim, Alakarga Yayınları

  • Misli Baydoğan, Ötüken’den çıkan kitabında Selçuklu Devleti’nin hikâyesini kaleme almakta. Tarihsel gerçekliklerden yola çıkarak anlattığı bu masal hikâyeler, arkası yarın tadında, bir karganın dilinden okuyucuya aktarılıyor. Dede Korkut hikâyelerinde de rastladığımız Türk yapı ve davranış biçimine incelikle değinilen bu kitap, döneme fener tutarak Türklerin erdem ve meziyetlerini ortaya koyuyor. Yazar kitabı noktalarken “Soyunuza, ülkenize, sancağınıza halel getirmeyiniz. Peygamberler, nebiler, evliyaullah, veliyullahlar aşkına... Hû!” diyerek Türk’ün türesini olumlayıp geleceğe taşınması gerektiğinin altını çiziyor.
  • Hû Diyen Karga, Misli Baydoğan, Ötüken Neşriyat

Islıkla Çağrılan adlı kitabında Emine Batar, dilde taklalara gerek duymadan anlatmak istediğini okurla buluşturuyor. Hepimize ait parçalarla hikâye devam ederken titizlikle satır aralarına yerleştirdiği ipuçları sayfalar sonra ansızın okuru yakalıyor. Çeşitli metin türlerine de yer veren anlatı, dildeki sadeliğiyle okura hikâyeye dâhil olma ve eşlik etme imkânları sunuyor: “Heyecanlı olmaktan nefret ediyorum. Sinir bozucu bir durum… Elleriniz titriyor, terliyorsunuz, sesiniz tınısını yitiriyor. Rezillik! Sakin olmak için harcadığınız çaba enerjiye dönüşüyor ve heyecanınızı arttırıyor. Düşünebilir musunuz?”

Islıkla Çağrılan, Emine Batar, Şule Yayınları

  • İyi insanı yaşatmaya çalışan Mustafa Kutlu’nun son kitabı İyiler Ölmez çıktı. Okumaya ihtiyacımız olan hikâyeler anlatan usta yazar, onun kitaplarına aşina okuru yine şaşırtmıyor. Bu karanlık günlerde daha da ihtiyaç duyduğumuz güzel, iyi insanları bir teselli gibi önümüze sürüyor. Bir kasaba kıraathanesinde bir araya gelen dört arkadaşın kurduğu iyilik örgütünün tatlı hikâyesini sevdik. Siz de okuyun!
  • İyiler Ölmez, Mustafa Kutlu, Dergah Yayınları

Gökdemir İhsan’ın, 2009’da Simurg’dan çıkan ilk kitabı Katakofti, talihsiz dağıtımı, yeni baskılarının yapılmayışı vs sebebiyle bir türlü bulunamayan kitap olarak efsanelere konu olmuştu. Nihayet efsane sona erdi ve Katakofti, Dergah Yayınları’ndan yeni baskısına kavuştu. “Çengeline bir muamma astığımız âşıklar kahvesine hoş geldiniz!” diyen Gökdemir İhsan’ın kabul gününü kaçırmayın. Sekiz bağımlı/bağımsız hikâyenin toplamında elinizde ayrıca bir bulmaca da olacak. “Ama siz de anlamak için biraz çaba gösterseniz?”

Katakofti: Sekizlik Muamma Hikâye, Gökdemir İhsan, Dergah Yayınları

  • Eda Tezcan’ın İz Yayıncılık’tan çıkan ilk kitabı Kız Kulesi’nden Galata’ya Mektuplar henüz yeni baskısını yapmışken yazarın ikinci kitabı da raflarda yerini aldı. Bu kez okurun karşısına öykü ile çıkıyor Eda Tezcan. Masumiyet Daima isimli bu kitap Dergâh Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu. Dokuz öykü karşılıyor bizi kitapta ve daha ilk öyküsünden samimi ve etkileyici bir bağ kuruyor sizinle. Sinemaya dönük bir yüzü olduğunu metinlerinde belli eden yazar duygu yönü ağır basan hikâyeler resmediyor bize. İlk kitabı ile köprü kuran “Yüzü İstanbul Olmuş Bir Aşk Masalı” öyküsü bu duygusal yoğunluğun en çok hissedildiği metin. Ve son öykü ile nesiller önce yaşanmış bir dramı kendi tanıklık etmiş gibi ustaca bu güne aktarmayı başarıyor. Öykü okuyucularının severek okuyacakları bir eser ortaya koymuş yazar.
  • Masumiyet Daima, Eda Tezcan, Dergah Yayınları