Temmuz Dergisi’ne sorduk:

​Temmuz Dergisi
​Temmuz Dergisi

Çok isim geldi gündeme. Otuza yakın isim üzerinde durduk nerdeyse. En son, bütün riskleri ve itirazları göze alarak Cemal Şakar’ın da hoşuna giden Mecaz ismi üzerinde yoğunlaşmıştık. Az bir farkla ipi Mecaz göğüslemişti. 15 Temmuz’da hayat, hepimizi bir kenara dizerek “Bir öneride de ben bulunayım,” deyince onun önerisini öpüp başımıza koyduk.

Temmuz dergisi geçtiğimiz ay yayın serüvenine bismillah dedi. Peki, nedir Temmuz dergisinin çıkış maksadı?

Allah rızasıdır. Yeni bir mevzi oluşturmaktır. Safları sıklaştırmak ve güçlü kılmaktır. Surda bir gedik daha açmaktır. Güzelliği yeniden örgütlemektir. Bazıları haklı bazıları abartılı gerekçelerle edebiyata, edebiyatçılara hâlâ mesafeli duran mahalleye sanatın, estetiğin güzelliklerini taşımak; kötürümleşme ve kuytu köşelerde eğleşme marazından yeterince kurtulamayan edebiyat ve sanata da yeni, diri, sahici, kimlik sahibi bir iklimin, inancın, duruşun kazanımlarını aktarmaktır. Yeni ve işlek köprüler kurmaktır. Oryantalist bakış ve düşünüşün neredeyse iki asırlık prangalarını kırmaktır. Yeri geldiğinde bir güzellik ve merhamet ırmağının yanında birlikte arınmak, yeri geldiğinde şehre varıp feryad u figan koparmaktır. Bunların birkısmını ilk sayıdaki “Kahramanın Dönüşü” başlıklı sunuş yazısında da ifade etmeye çalıştık.

Belli ki 15 Temmuz akşamı, gecesi, 16 Temmuz sabahı ve tabii ki sonrasında devam eden süreç derginin ismini belirledi. Öyleyse, yaşanan hadiseler öncesinde, siz dergi hazırlıklarını sürdürürken, niyetlendiğiniz isim neydi?

Çok isim geldi gündeme. Otuza yakın isim üzerinde durduk nerdeyse. Bir kısmı bizim yapmak istediklerimizi yeterince karşılamıyordu, bazılarının da patentini alanlar olmuştu. En son, bütün riskleri ve itirazları göze alarak Cemal Şakar’ın da hoşuna giden Mecaz ismi üzerinde yoğunlaşmıştık. Hatta editörümüz Mustafa Yılmaz, bu konuyla ilgili olarak sosyal medyada bir anket çalışması yapmıştı. Az bir farkla ipi Mecaz göğüslemişti. 15 Temmuz’da hayat, hepimizi bir kenara dizerek “Bir öneride de ben bulunayım,” deyince onun önerisini öpüp başımıza koyduk.

Önümüzdeki sayılar için konuşacak olursak; Temmuz, bir kültür / edebiyat dergisi olarak mı yol alacak, yoksa ismini şiar edinip bir düşünce dergisi gömleğini mi giyecek? Ya da en azından Temmuz’da, siyasi düşünce yazıları okuyabilecek miyiz?

Okuyabileceğiz inşallah. Tematik dergilere, tür dergilerine, diğer çabalara karşı değiliz ama bu dergide hayatın gözettiği bütünlüğü biz de dikkate almaya çalışacağız. Edebiyatı, sanatı düşünceden, siyasetten, güncel gelişmelerden koparmamaya, uzak tutmamaya gayret edeceğiz. Edebiyatla ilgili değerlendirmelerin, incelemelerin, eleştirilerin, denemelerin, kuramsal yazıların yanı sıra farklı alanlarda yazılmış yazılara da sayfalarımız açık olacak.