ABD, koronavirüs aşı çalışmalarının Çin tarafından ele geçirildiğini iddia ediyor

Aşı
Aşı

Yeni yayınlanan bir FBI raporu, Çin'e bağlı bilgisayar korsanlarının aşı çalışmalarını çaldığını iddia ediyor.

ABD Hükümeti, düzenlenen siber saldırılarla birlikte aşı çalışmalarının sabote edildiğini ve verilerin ele geçirildiğini özellikle belirtiyor.

FBI'ın konuyla alakalı araştırma çalışmaları devam ediyor.

FBI, İç Güvenlik Bakanlığı'nın Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) ile birlikte resmî olarak Çin'i ABD ve müttefiklerinden gelen koronavirüsaşıaraştırmalarını çalmaya adanmış gruplarını finanse etmek ve işletmekle suçluyor.

Çin kaynaklı siber saldırılar aşı çalışmalarını ele geçiriyor.

Haber, CISA'nın web sitesinde sınıflandırılmamış bir kamu hizmetiduyurusu olarak yayınlandı. Hafta sonu haberleri ise öncelikli olarak çok sayıda ülkenin istihbarat çabalarını vurgular nitelikteydi. PSA, KOVID-19 ile ilgili araştırmalar yapan ABD kuruluşlarının hedeflenmesini ve uzlaşmasını araştırıyor şeklinde bir açıklama yapıyor. Tam metin ise şu şekilde:

    FBI, PRC'ye bağlı siber aktörler tarafından KOVID-19 ile ilgili araştırma yapan ABD kuruluşlarının hedeflenmesini ve uzlaşmasını araştırıyor. Bu aktörlerin, KOVID-19 ile ilgili araştırmaya bağlı ağlardan ve personelden aşılar, tedaviler ve testlerle ilgili değerli fikri mülkiyet ve halk sağlığı verilerini belirlemeye ve yasa dışı olarak elde etmeye çalıştıklarını gözlemlendi. Bu bilgilerin potansiyel hırsızlığı güvenli, etkili ve verimli tedavi seçeneklerinin sunulmasıyla tehlikeye atar.

ABD, Çin'i aşı çalışmalarını siber çalmakla suçluyor

FBI, konuyla alakalı araştırmalarını sürdürüyor. ABD bu konuda yalnız değil. Çin, diğer ülkelerin koronavirüs tedaviçabalarını gözetlemek ve istihbarat toplamak ve mevcut pandemiden yararlanmak için sibersaldırıları kullanmaya çalışan tek ülke değil. İsrail, İran'ı su kaynaklarını kirletmekle suçluyor. ABD ve İngiltere, sağlık kuruluşlarının ilaç ve tıbbi araştırma şirketlerinin hedeflenmesi konusunda ortak bir uyarı yayınladı. Uyarı, belirli ülkelerin ismini vermiyor olsa da aslında Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya gibi ülkeleri işaret ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Trumpyönetimi de koronavirüs salgını için suçlama ve kısmen Trump'ın ülkeyle olan olumsuz ilişkisinden kaynaklanan küresel tazminat talepleri konusunda Çinhükümetiyle üst düzey girişimlerde bulunuyor. Yani işin özünde ABD şimdi de Çin'i virüsün kaynağı hakkında yanlış bilgi yaymakla suçlamakla kalmıyor; ek olarak, aşı çalışmalarını da çaldığını söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >