ABD'nin Huawei'ye tanıdığı 90 günlük süre tamamlandı: Şimdi ne olacak?

Huawei
Huawei

● ABD ve Huawei arasında Mayıs'ta yaşanan ticaret yasağı sonrasında ABD Hükümeti Çinli şirkete 90 gün süre tanımıştı.

● Bu aşamadan sonra B planını devreye sokarak yeni bir işletim sistemine odaklanan Huawei, geçtiğimiz haftalarda HarmonyOS adını verdiği ve hemen her platform tarafından kullanılabilecek yeni bir sistem duyurdu.

● Normal şartlarda ABD Hükümeti'nin Huawei'ye tanıdığı süre bugün itibariyle bitiyor. Peki ama bu süreçten sonra neler olacak?

Amerika Birleşik Devletleri ve Huawei arasındaki son durum herkes tarafından merak ediliyor. Birkaç ay boyunca teknolojigündeminden düşmeyen bu konu aslında her iki tarafında yeni kararlar almasına sebep oldu. Mesela Huawei doğrudan bundan yola çıkarak yeni bir işletim sistemi duyurdu.

Android gibi tamamen açık kaynak bir sisteme yönelen Huawei, bir yandan da çoklu cihaz kullanımını benimseyerek işletim sisteminin kapsam alanını genişletiyor. Yani böylece yeni sistemin sadece akıllı telefonlar değil otomobiller, akıllı ev aletleri ve diğer elektronik ürünlerde yer alması bekleniyor.

Şu ana kadar ArkOS ya da HongMengOS ismiyle anılan bu sistem aslında HarmonyOS olarak duyuruldu. Her ne kadar şimdilik arayüzle alakalı çok fazla ayrıntı olmasa da geliştiricilere yönelik önemli bilgiler paylaşıldı. Tüm bunları hem haber hem de videolu şekilde sizlere aktardık. Kaçıranlar için aşağıda içerikleri tekrardan paylaşıyoruz.

İşletim sistemi bir yana süreci de merak eden çok fazla kişi var. Yani ABD ve Huawei Mayıs'ta verilen 90 günlük süre bugün itibariyle doluyor. Yani aslına bakılırsa Huawei'nin lisans süresi tamamlanıyor. Ancak şirkete 90 günlük ek süre daha tanınacak.

Huawei'nin geçici lisansını 90 gün daha uzatacak olan Çinli şirket, böylece Kasım'a kadar ürünlerini aynı şekilde satmaya ve geliştirmeye devam edebilecek. Şu anda sonraki süreç belirsiz.

ABD'nin Huawei yasaklaması aslında Google ve Android servislerinin tamamen kapatılmasına kadar gidiyor.
ABD'nin Huawei yasaklaması aslında Google ve Android servislerinin tamamen kapatılmasına kadar gidiyor.

ABD'nin Huawei yasaklaması neleri kapsıyor?

Aslında geçtiğimiz dönemlerde bu konuyu fazlasıyla işledik. ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ulusal Acil Durum' ilan etmesi üzerine Google, Çinli üreticiyle iş ortaklığını askıya almıştı. Yani aslında bu süreçten sonra Google'dan donanım, yazılım ya da teknik herhangi bir hizmet alamayacaktı. Bu aşamadan sonra 90 günlük ek süre tanındı.

Burada kullanıcılar mevcut cihazlardaki durumu fazlasıyla merak etti. Bir kez daha yanıtlamak gerekirse şu anda Huawei tercih edenler Googlehizmetlerinden yararlanmaya devam ediyor. Yani herhangi bir sorun olmuyor. Ancak ilerleyen süreç için güncelleme takvimi belirsiz.

Ek süre tamamlandığında teoride Huawei telefonlar artık Google ve Androiduygulamalarına erişemeyecek. Ancak bu sürece kadar yeni önlemler alınması ve anlaşmaya varılması bekleniyor.

Her ne kadar durum Huawei'nin aleyhine gibi görünse de aslında Çinli şirket süreçten kârlı çıkmayı başardı diyebiliriz. Yılın ilk yarısı için mali sonuçları açıklayan Huawei, 401.3 milyar CNY olarak gerçekleşen gelir, geçen dönemin aynı dönemine oranla %23.2 oranında artış gösterdi. Buna ek olarak 2019'un ilk yarısında net kâr marjı 8.6 olarak kayda geçti.

Yeni 90 günlük süreç az önce de bahsettiğimiz gibi Kasım'da sona eriyor. O döneme kadar yaşanacak gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde aktaracağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >