A'dan Z'ye: Samsung'un katlanabilir telefonu hakkında bilinen her şey

Samsung katlanabilir telefon
Samsung katlanabilir telefon

Akıllı telefon üreticileri yeni nesil katlanabilir modeller için önemli adımlar atıyor. Samsung da bu alanda çalışmalar yapan öncü şirketlerden biri. Güney Koreli üreticinin uzun süredir emek harcadığı telefon hakkında şu ana kadar bilinen tüm ayrıntılar haberimizde:

Bu sene birçok telefon üreticisi 'katlanabilir modellere' odaklanmış durumda. Üstelik bu yalnızca Android telefon üreticilerine münhasır bir şey değil. Apple da benzer şekilde katlanabilir telefon konusunda adımlar atıyor. Hatta 2011'de satın alınan patentin kısa süre önce güncellenmesi ve ürünün yeni formunu alması buna en iyi örnek.

Şu ana kadar tanıtılan birkaç farklı katlanabilir telefon var. Fakat henüz bu sistem tam anlamıyla olgunlaşabilmiş değil. Dolayısıyla bazı şirketler de temkinli davranarak rakiplerinin neler yaptığını takip etmeyi seçiyor. Samsung ise bu konuda büyük büyük adımlar atarak katlanabilir telefon pazarının ilklerini gerçekleştirmek istiyor.

Şimdiye dek Galaxy X ya da Galaxy Fold olarak isimlendirilen telefonun tam anlamıyla ne zaman tanıtılacağı bilinmiyor.

Samsung'un katlanabilir telefonu özel bir ekran teknolojisi barındırdığı için ön yüzde bir menteşe sistemine ihtiyaç duymuyor. Yani böylece telefon birleştirildiğinde ortada çerçeve ya da çıta yer almıyor.
Samsung'un katlanabilir telefonu özel bir ekran teknolojisi barındırdığı için ön yüzde bir menteşe sistemine ihtiyaç duymuyor. Yani böylece telefon birleştirildiğinde ortada çerçeve ya da çıta yer almıyor.

Özel bir katlanabilir ekran bekleniyor

Samsung'un katlanabilir telefonda kullanacağı ekran Infinity Flex olarak isimlendiriliyor. Bu teknoloji temelde iki farklı ekrandan oluşuyor. Telefonun ön yüzünde geleneksel bir telefona benzeyen küçük bir ekran yer alırken kenarlardan açıldığında ekran boyutu 7.3 inç'e çıkıyor. Diğer katlanabilir akıllı telefonların aksine ekranın ortasında herhangi bir çerçeve ya da çıta yer almıyor.

Samsung'un konuyla ilgili duyurusu ise şu şekilde:

  • Artık kullanıcılar çok daha gelişmiş özelliklere sahip oluyor. Çoklu görev ve içerik görüntüleme konusunda daha büyük / sürükleyici bir ekrana yer verilirken uygulama deneyimi farklı bir boyuta geçiyor. Ayrıca, kullanıcılar aynı anda daha büyük ekranda üç aktif uygulamayı kullanarak çoklu görevleri yerine getirebiliyor.

Google zaten aylar önce katlanabilir telefonlar için Android tarafında destek verileceğini duyurmuştu. Böylece uygulamalar daha küçük ekranda ya da daha büyük ekranda kendiliğinden optimize oluyor. Google'ın bu sürece 'ekran sürekliliği' şeklinde atıfta bulunduğu ve portreden manzara moduna geçtiğinizde ekranınızdaki öğelerin nasıl değişeceğini gösteren bir animasyonu da var.

gzt

Çift batarya yer alabilir

Telefonun ortadan ikiye katlanabilir olması aslında batarya konusunda da yeni fikirleri ortaya çıkarıyor. Söylentilere göre hem sol hem de sağ kısma yerleştirilecek olan bataryalar sayesinde batarya kapasitesinin 3100 mAh seviyesinde olacağı öngörülüyor. Tabii bu bilgilerin tamamının söylenti olduğunu unutmamak gerekiyor.

Çift batarya gibi yenilikçi bir çözüm katlanabilir telefonlar için büyük önem taşıyor. Çünkü aslında geniş ekran / çift ekran sebebiyle batarya ihtiyacı artıyor.

Üç kamera düşünülüyor

Kamera tarafı da çok önemli. Samsung artık Galaxy S serisinin haricinde yeni nesil Galaxy A serisinde de kamera konusunda önemli yenilikler yapıyor. Galaxy A7 ve Galaxy A9'daki üç ve dört arka kameralar aslında bu anlamda büyük önem taşıyor. Katlanabilir telefondan da benzer bir kamera performansı bekleniyor. Şimdilik söylentiler telefonda üç arka kamera yer alacağı yönünde, göreceğiz.

2019'un ilk yarısında piyasaya sürülebilir

Evet; az önce de bahsettiğimiz gibi aslında Galaxy X ya da Galaxy Fold'un tam olarak ne zaman tanıtılacağı ve satışa çıkacağı belli değil. Fakat bugünkü Galaxy S10 etkinliğinde konsept tasarımın gösterilmesi bekleniyor. Ayrıca tahminler bu yılın ilk çeyreğinde raflarda olacağı yönünde. Hatta CES 2019'da Samsung tarafından da onaylandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >