Alibaba'dan bekarlar gününde 25 milyar dolarlık satış

Alibaba
Alibaba

Her sene 11 Kasım 'Bekarlar Günü'nde özel bir alışveriş etkinliği organize eden Alibaba, bu yıl toplam satışın 25 milyar doları aştığını açıkladı. Rekor kıran 11/11 etkinliğinde Alibaba'nın en büyük rakibi JD.com ise 19 milyar doları gördü.

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından birini yöneten Alibaba, 2009'dan beri küresel alışveriş bayramı olarak kutladığı 11 Kasım Bekarlar Günü'nde yeni bir satış rekoru kırdı. 11/11'e özel indirimler sayesinde büyük bölümü Çin'de olmak üzere tek bir günde 812 milyon sipariş aldığını açıklayan şirket, toplam satış gelirinde ise 25,3 milyar dolara ulaştı.

Bir günde 95 milyar 288 milyon liralık ürün satışı gerçekleşen Alibaba'da 17,8 milyar dolar olan geçen yılki rekorun kırılması 12 saat sürdü. Çin'in iç tüketimi artırmaya yönelik bir hamlesi olan 11/11 alışveriş etkinliğinde, Alibaba dışındaki diğer e-ticaret firmalarında da rekor satış yaşandı. Amazon'a benzer bir iş modeli benimseyen JD.com, 1 Kasım'dan beri devam eden alışveriş etkinliğinin bugünün sonunda 19 milyar dolarlık satış hasılatına ulaştığını açıkladı.

Alibaba tarafında 25 milyar dolarlık ödemenin tamamı Alipay adlı sanal ödeme hizmeti üzerinden gerçekleştirildi. Paylaşılan verilere göre, bu ödemelerin yüzde 92'si mobil cihazlardan yapılırken, tek başına 6 satıcı 150 milyon dolar, 17 satıcı ise 75 milyon dolar satış geliri sağlamayı başardı.

Tek bir günde, sadece iki alışveriş sitesinde 44 milyar dolar harcayan Çin, bu tür organizasyonlarla tüketim alışkanlıklarını örnek almaya çalıştığı Amerika'nın artık epeyi ilerisinde. Zira ABD'nin iki büyük alışveriş bayramı Kara Cuma ve Siber Pazartesi'nde geçtiğimiz yıl kırılan satış rekorları, toplamda ancak 6,5 milyar dolarsatış geliri sağlayabilmişti. 5/5 ve 6/6 gibi farklı dönemler için yeni alışveriş günleri denemesi yapan Çin'in gelecek dönemde aradaki farkı giderek açması işten bile değil.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >