Apple, Birleşik Krallık'tan çekilmek zorunda kalabilir

Apple Şirket Logo
Apple Şirket Logo

Apple, Birleşik Krallık'ta 3G ve 4G için kullandığı iki teknolojinin lisans ücretini ödemediği için dava edildi. Şirket bu cezayı ödemediği taktirde Birleşik Krallık pazarından çekilebilir.

ABD’li teknoloji devi, lisansını ödemediği bir teknolojiyi cihazlarında kullandığı gerekçesiyle dava edildi.

İngiliz kökenli Optis Cellular Technology, Apple cihazların 3G ve 4G ağlara bağlanabilmesini sağlayan 2 teknolojinin yasal olarak sahibi. Mahkemeye sunulan bilgilere göre Apple, bu teknolojileri kullanmak için herhangi bir ücret ödemedi.

Mahkemeye sunulan kanıtlara ve ifadeler göre Optis Cellular yetkilileri, Apple’a teknolojilerini kullandıklarını ancak lisans ücreti ödemediklerini belirtti ve lisans ücreti olan 7 milyar doları ödemelerini istedi. Fakat Apple bu ücreti ödemeyi reddetti. Bunun üzerine Optis Cellular şirketi, kendi ülkesi olan İngiltere’deki mahkemelere başvurdu ve Apple’ı dava etti.

İngiliz mahkemeleri ise 2022 yılında gerçekleşecek davada Apple’ın lisans ücretine ek olarak ödemesi gereken cezayı açıklayacak. Apple’ın bu lisans ücretini dünyada satılan bütün iPhone’lar için ödemesi gerekiyor. Lisans ücreti her cihaz için ayrı ayrı ödenmesi gerektiği için ceza da yine aynı şekilde her cihaz için ayrı ayrı hesaplanacak.

Apple’ın avukatlarından olan Marie Demetriou yaptığı açıklamada, “Bunun doğru olup olmadığından emin değilim… Apple, bulunduğu pozisyonu değerlendirip bu cezayı ödememeyi seçebilir ve Birleşik Krallık pazarından çekilebilir. Mahkemenin ceza dışında ticari dayatmaları da olabilir” diyerek Apple’ın Birleşik Krallık pazarından çekilebileceğini açıkladı.

Dava, 2022 yılında İngiliz mahkemeleri tarafından görülecek ve Apple’ın ödemesi gereken ceza açıklanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >