Araştırma: Geçen sene indirilen her 4 uygulamadan 3'ü güvenlik açığına sahip

Uygulama
Uygulama

Positive Technologies tarafından hazırlanan bir rapora göre kullandığımız mobil uygulamaların büyük bir bölümünde bilgisayar korsanların rahatlıkla aşabildiği güvenlik sorunları var.
Hem Android hem de iOS'taki mobil uygulamaların büyük bir bölümü aslında bu tip sorunlar içeriyor.

Kullanıcıverilerinin doruk yaptığı günlerdeyiz. Bunlar arasında fotoğraflar, videolar, şifreler ve çok daha fazlası yer alıyor. Ancak ne yazık ki güvenlik konusu kullanıcı verilerinin gizliliğiyle paralel ilerlemiyor. Haliyle sık aralıklarla birçok farklı verinin sızdırıldığı haberleriyle karşılaşıyoruz.

Yeni bir güvenlik araştırması, geçen sene tüketiciler tarafından indirilen 4 mobil uygulamanın 3'ünün bilgisayar korsanları tarafından kolayca aşılabildiğini gösteriyor. Yani aslına bakılırsa uygulamaların çok büyük bir bölümü 'kullanıcı verilerinin gizliliği' konusunda yetersiz.

Üstelik raporlar bu sorunun yalnızca Android telefonlara ait olmadığını iOS uygulamalarda da güvenlik riski olduğunu gösteriyor.
Üstelik raporlar bu sorunun yalnızca Android telefonlara ait olmadığını iOS uygulamalarda da güvenlik riski olduğunu gösteriyor.

%76'sı güvenlik problemi oluşturuyor!

Hatta rakamlara bakıldığında 2018'de indirilen uygulamaların %76'sının bu güvenlik sistemine uygun olmadığını ortaya çıkıyor. Aslında bu rakam, bilgisayar korsanlarının şifrelerimize; finansal bilgilerimize, kişisel bilgilerimize ve yazışmalarımıza erişebilmelerini sağlayan güvensiz bir veri deposu şeklinde de görülebilir.

Tabii bu noktada uygulamalara bağlı olarak risk düzeyleri de var. Orta riskli ya da yüksek riskli güvenlik açıkları aslında kullanıcıların bu tür uygulamalardan ne kadar zarar görebileceğini gösteriyor.

Android uygulamalarının %38'i ve iOS'un %22'yi yüksek riskli olarak sınıflandırılan ve bilgisayar korsanlarının mali durumunuzu dahi görüntüleyebildiği hassas verilere erişim için çeşitli güvenlik açıklarına sahip uygulamalar barındırıyor.

Riskin yüksek, orta veya düşük şekilde gruplanmasına rağmen uygulamalardaki güvenlik zayıflıklarının %89'undan yararlanabiliyor. Bu aslında kötü niyetli bir kişinin cihazlara ek yazılım yükleme gereksinimini ortadan kaldırıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >