BDDK'dan kritik açıklama: 'Taksit düzenlemesi değiştirildi'

Kredi kartı konusunda BDDK cephesinden açıklama geldi.
Kredi kartı konusunda BDDK cephesinden açıklama geldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, kredi kartı harcamaları ve nakit çekim konularında taksitlendirme süresinin değerlendirildiği maddede düzenlemeye gidildi.

BDDK'nın, Banka Kartları ve Kredi KartlarıHakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik kapsamında yönetmeliğin kart çıkaran kuruluşlarda koruyucu hükümler, hesap ve kayıt düzeni, mali tablolar ve denetimbölümünde yer alan maddelerden bazılarında düzenlemeye gidildi.

Kredi kartı harcamaları konusundaki düzenlemeler kullanıcılar için büyük önem arz ediyor.
Kredi kartı harcamaları konusundaki düzenlemeler kullanıcılar için büyük önem arz ediyor.

Kurul, görüşler neticesinde bir karara varacak

Yeni yönetmeliğe göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımlarıyla nakit çekimlerinde taksitlendirme süreleri; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak kurul tarafından belirlenecek.

Eski yönetmelikte bu madde şu şekilde yer alıyordu:

  • "Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez. Bu süre; elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, taşımacılıkla ilgili harcamalarda, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda 6 ay, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >