Çin'in uzay çalışmaları hızlanıyor: 'İlk iletişim uydusu uzayda'

Çin'in uzay çalışmalarında uydu konumlandırmaları büyük önem arz ediyor.
Çin'in uzay çalışmalarında uydu konumlandırmaları büyük önem arz ediyor.

Dünyanın en büyük teknoloji yatırımları arasında kendine yer bulmayı başaran Çin, uzay konusundaki adımlarını da hızlandırıyor. En kalabalık ülke son olarak, Hongyün Projesi olarak isimlendirilen ilk iletişim uydusunu uzaya gönderdi.

Çin menşeli haber ajanslarından yansıyan bilgilere göre ülke, Hongyün isimli bir projesinin deneylerinden biri olarak ilk iletişim uydusunu uzaya yolladı. Hongyün projesi, Çin’de faaliyet gösteren özel bir havacılık şirketi olan China Aerospace Science tarafından 2016 yılında başlatılmıştı. Yaklaşık olarak iki buçuk yıl süren çalışmaların ilk net ve somut sonuçları uydunun gönderilmesiyle tamamlandı.

Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi bünyesinde yolculuğu başlatılan uydu, daha önce planlanan tarihte fırlatma işlemine dahil olurken, bu fırlatma Long March 11 adındaki roket ile birlikte fırlatılmış oldu. Yayınlanan açıklama metnine göre ise uydu Dünya'da 160 kilometre ile 2 bin kilometre arasında bir uzaklıkta belirli bir rotayı takip edecek.

Çin'in iletişim uydusu uzaydaki yerini aldı.
Çin'in iletişim uydusu uzaydaki yerini aldı.

2022 yılında faaliyete geçme süreci tamamlanacak

Hongyün projesi kapsamında fırlatılan ilk deneysel uydu başarı sağlarsa, 2020 yılına değin 4 farklı uydu daha eklenerek uzaydaki Çin gücü artırılmaya çalışılacak. Şayet, uyduların kullanılması için gerekli tesislerin kurulmasında herhangi bir aksaklık yaşanmazsa 2022 yılına kadar toplamda 156 uydu uzayda rotasını takip etmeye başlayacak ve proje tam olarak faaliyete geçecek.

Her uydunun saniyelik 500 MB veri alışverişi yapması planlanırken, bu uydulara kıyasla Dünya'ya daha uzak olan uydular arası da veri transferi yapıp diğer uydular ile Dünya arasındaki veri alışverişi hızını artırması da planlanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >