Drone'lara plaka zorunluluğu gelebilir

Drone
Drone

Drone kullanımını kontrol altına almak isteyen devletler yeni çalışmalar yapmaya devam ediyor. Son olarak ABD'nin bu hava araçlarına plaka zorunluluğu getirebileceği ortaya çıktı.

Son yıllarda popülerlik kazanan drone'lar, günümüzde reklamcılıktan kargo taşımacılığına kadar epey geniş yelpazedeki farklı şirketler tarafından kullanılıyor. İşte bu yoğun kullanım elbette beraberinde birtakım endişeleri de getiriyor. Hükümetler, drone kullanımı 'sınırlandırmak' ve kontrol altına almak için yeni zorunluluklar getirmeye devam ediyor. Son olarak ABD Federal Havacılık Kurumu'nun paylaştığı belgeye göre drone'lara plaka zorunluluğu gelebilir.

Plakalar sayesinde drone'ların çok daha kolay kontrol edilebileceği tahmin ediliyor.
Plakalar sayesinde drone'ların çok daha kolay kontrol edilebileceği tahmin ediliyor.

Plakaların amacı kontrolü sağlamak

Birçok farklı ülkede olduğu gibi ABD'de de belirli bir ağırlık üzerindeki drone'ların Federal Havacılık İdaresi'ne kayıt edilmesi şart. Böylece kimliknumarasıyla birlikte drone kontrol altına alınmış oluyor. Yeni plaka sistemi ise bu hava araçlarının takibini daha da kolaylaştırıyor. Yani şimdilik hedeflenen bu. Peki ama bu sistem nasıl işleyecek?

Drone'lara verilecek olan plakalar, dış yüzeyden görünecek şekilde cihazların üzerine yerleştirilmesi gerekecek. Böylece herhangi bir uçuş ihlali sonucu kameralarla drone ve sahibi daha kolay tespit edilebilecek. Buna ek olarak, Birleşmiş Milletler'in de benzer çalışmaları söz konusu. Önümüzdeki dönemlerde daha detaylı bilgilerin açığa çıkması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >