Elektrik enerjisi üretmenin en kolay yolu: Yürümek!

Elektrik
Elektrik

İngiltere'deki Bird Caddesi üzerine inşa edilen özel üçgen paneller üzerinde yürüyen insanlar elektrik üreterek sokak lambalarının yanmasını sağlıyor.

Konuyla ilgili en somut örneklerden birisi İngiltere'nin başkenti Londra'da Bird Caddesi üzerine kurulan elektrik üreten yol olarak gösterilebilir. Pizoelektrik teknolojisi sayesinde üçgen panellerin yerleştirildiği yollar insanların yürümesiyle birlikte elektrik üretmeye başlıyor. Bu sistem vasıtasıyla üretilen elektrik ise tahmin edilebileceği üzere doğrudan sokak aydınlatmalarında kullanılıyor.

  • Pizoelektrik: Yunancada "basınç" anlamına gelen bu terim, bazı malzemelere uygulanan mekanik basınç sonucunda malzemenin elektrik potansiyel değiştirme yeteneğine denir.
Bird Caddesi'nde elektrik üreten yol üzerinde yürüyen yayalar, sokak lambalarının enerji ihtiyacını karşılamış oluyor.
Bird Caddesi'nde elektrik üreten yol üzerinde yürüyen yayalar, sokak lambalarının enerji ihtiyacını karşılamış oluyor.

Her bir adımda 5 Watt'lık elektrik enerjisi üreten yollar, kablosuz vericilere güç aktararak bölgedeki sokak lambalarının aydınlanmasını sağlıyor. Üstelik buna ek olarak elektrik üreten yollar üzerinde yürüyenler telefonlardaki sağlık uygulaması üzerinden yolla ilgili verilere erişip, detaylı analizler gerçekleştirebiliyor.

Üstelik Londra'da kurulan bu sistemin önümüzdeki dönemlerde farklı şehirlerde de aktif olarak kullanılması bekleniyor. Zira, Bird Caddesi şu anda konuyla alakalı olarak pilot bölge seçilmiş durumda. Gelecekte İngiltere'nin yayalar tarafından aktif olarak kullanılan birçok farklı bölgesine aynı sistemin kurulması bekleniyor. Doğal olarak bu sayede de elektrik üretiminin hat safhalara çıkacağı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz dönemlerde Fransa da benzer bir çalışma yaptığını duyurmuş; hatta Normandiya bölgesinde dünyanın ilk elektrik üreten yolunu hayata geçirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >