Evden çalışırken üretken kalmak için 10 ipucu

Evden çalışma
Evden çalışma

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde milyonlarca kişi evlerinden çalışmak zorunda kalıyor.

Evden çalışmak keyifli gibi görünebilir ama epey meşakkatli. Üstelik dikkat edilmesi gereken çok fazla şey var.

Ofis dışındaki zamanlarda uzaktan çalışırken de üretkenliğinizi koruyabileceğiniz ipuçlarını bir araya getirdik.

Dünyanın dijitalleşmesi ve işlerin 'internet üzerinden halledilebilmesiyle' insanların bir arada bulunduğu ofisler her geçen gün önemini yitiriyor. Evet; yüz yüze iletişim yeri ayrı. Fakat, gerektiği durumlarda uzaktançalışmaya da adapte olmak gerekiyor. Özellikle Koronavirüs salgını nedeniyle içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte uzaktan çalışmak şart.

GZT.com da Coronavirüs salgını nedeniyle 'sosyal izolasyon' oluşturuyor ve evden çalışıyor.

Bu yıl yayınlanan raporlara göre ABD'de en az 5 milyon Amerikalı evlerinden çalışıyor. Ancak COVID-19 karantinası sebebiyle artık bu sayı daha da artıyor. Biz de GZT.com olarak birçok farklı medya organı gibi 'evden çalışma' sistemine geçtik. Bu süreçte deneyimlerimizi de paylaşacağız fakat 'evde de üretken' olmak için belirli kurallara riayet etmek büyük önem taşıyor.

İpuçlarını paylaşmaya geçmeden önce, herkesin aynı şekilde çalışmadığını unutmamak gerekiyor. Birçoğu üretkenliği artırmaya katkı sağlıyor ama herkes için uygun olmayabilir.

İçerikte neler var?

    1- Çalışmaya hazır olun
    2- Günlük çalışma planı yapın
    3- Görevlerinizi parçalara bölün
    4- Dijital alışkanlıklarınızı sınırlandırın
    5- Evden çalışmak için ihtiyacınız olan araçlara yatırım yapın
    6- Çalışma masanızı düzenleyin
    7- İş arkadaşlarınızla sık iletişim kurun
    8- Odaklanmayı artırmak için müzik dinleyin
    9- Egzersiz yapın
    10- Çalışmayı sonlandıracağınız saati belirleyin

Çalışmaya hazır olun

Evden çalışma sürecinin ilk maddesi 'işe gidermiş gibi' hazırlanmak ve rutinleri tekrarlamak.
Evden çalışma sürecinin ilk maddesi 'işe gidermiş gibi' hazırlanmak ve rutinleri tekrarlamak.

Evden çalışmayla alakalı en büyük yanılgılardan biri tüm günü pijamalarla bilgisayar karşısında geçireceğinizdir. Tabii bunu da yapabilirsiniz ama bu durum aslında 'ideal evden çalışma' için pek de uygun değil.

Kıyafetlerinizi değiştirin; kahvaltınızı yapın ve ofise gitmeden önceki rutininizi tekrarlayın.

Uzaktan çalışmaya fiziksel olarak hazırlanma süreciyle başlayın. Kahvaltı, dişleri fırçalama ve giyinme süreci büyük önem taşıyor. Yani aslında fizikseleylemler de üretken bir gün için önemli. Pijamalarınızla kalarak aslında çalışmak için ihtiyacınız olan motivasyonu kaybediyorsunuz.

Elbette takım elbise ya da benzeri resmî bir kıyafete lüzum yok. Ama yine de şirketinize gittiğiniz kıyafetleri tercih etmenizde yarar var.

Günlük çalışma planı oluşturun

Not tutarak günü planlamak da büyük önem taşıyor.
Not tutarak günü planlamak da büyük önem taşıyor.

Bu madde aslında şirket içinde çalışanlar için de geçerli. Sabah saatlerinde günü planlamak ve bu plana uymak aslında gün içinde çalışma sürecinizi kolaylaştırıyor. Üstelik işleri tamamladığınız için de kafanızdan atıp yenilerineodaklanmanızı sağlıyor.

Gününüzü planlayın.

Gün boyunca üretken kalmanın en önemli noktalarından biri not alarak çalışmak. Planlara sadık kalıp bunlara bir de notları eklediğinizde işler sandığınızdan daha kolay hale geliyor.

Eğer şirkette sabah rutininizin ilk sırasında e-postaları yanıtlamak geliyorsa evinizden çalışırken de aynı şeyi yapın. Gün planlamalarının yanı sıra haftalık planlama da yapabilirsiniz.

Görevlerinizi parçalara bölün

Pomodoro için fiziksel bir sayaç kullanmak daha mantıklı.
Pomodoro için fiziksel bir sayaç kullanmak daha mantıklı.

Masanızdaki dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırarak ferahlayın. Ardından sabahplanladığınız görevlerinizi parçalara ayırarak adım adım ilerleyin. Tamamladığınız görevin üstünü çizin ve bir sonraki göreve geçin.

Ayrıca Pomodoro tekniği gibi bir stratejiden de yararlanabilirsiniz. Bu apayrı bir konu fakat yine de kısa da olsa açıklayalım:

    Pomodoro nedir? Pomodoro tekniğinde 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık dinlenme temel alınıyor. Yani aslında 25 dakika boyunca tam olarak odaklandığınız görevi yerine getiriyor ve zaman geldiğinde 5 dakika görevden uzaklaşıyorsunuz. Tenefüs gibi de düşünebilirsiniz. Oldukça etkili ve denemekte yarar var. Tabii bunun için telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar yerine fiziksel sayaçlardan yararlanmak daha doğru.

Bu teknik özellikle uzaktan çalışmaya alışkın olmayanlar için mükemmel. Ayrıca çalışmaya ne kadar zaman ayırdığınızı da kaç Pomodoroyaptığınıza bakarak kolayca bulabilirsiniz.

Uzaktan çalışırken daha üretken olmanın bir başka yolu da dijital alışkanlıkları sınırlandırmaktan geçiyor. Televizyon ya da sosyal medyaya belirli periyotlar ayırıp, sessiz bir çalışma ortamı oluşturmak verimliliği önemli oranda artırıyor.

Çalışma ortamından bahsetmişken özellikle evlerde içinde bulunduğunuz odanın aslında olumlu / olumsuz katkısını net bir şekilde görebilirsiniz.

Evden çalışmak için ihtiyacınız olan araçlara yatırım yapın

Ergonomik masa, sandalye ve benzer araç-gereçlere ek olarak gürültü engelleyici kulaklıklar da evde çalışma sürecine katkı sağlıyor.
Ergonomik masa, sandalye ve benzer araç-gereçlere ek olarak gürültü engelleyici kulaklıklar da evde çalışma sürecine katkı sağlıyor.

Uzun bir süre uzaktan çalışacaksanız, etkili bir şekilde çalışmak için ihtiyacınız olan araçlara yatırım yapmalısınız. Açıkçası bunlar arasında ilk sırada masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar geliyor. Ama gürültü engelleyici kulaklık, uzaktan toplantılar için mikrofon, ergonomik birmasa ve sandalye de maddeler arasında. Ayrıca kahve makinesini de buna dahil edebilirsiniz. : )

Çalışma masanızı düzenleyin

Masayı düzenleyip temiz tutmak motivasyonu artırıyor.
Masayı düzenleyip temiz tutmak motivasyonu artırıyor.

Bu madde şirket içi çalışanlar için de geçerli elbette. Ama evde çalışanlar için 'temiz ve iyi organize edilmiş bir masa' daha büyük önem taşıyor. Düzenli bir masa, iş hayatındaki performansı olumlu artırıyor. Çalışma alanınızın nerede olduğuna bakılmaksızın aynı düzeni tutturmaya devam etmeniz şart. Çalışmalar, dağınık olmayan bir ortamda odaklanmanın arttığını doğruluyor.

Masanızı belgelerden arındırın; aktif olarak kullanmadığınız her şeyi kaldırın ve mümkünse kabloları daha az görün. Böylece işinizi geliştirmekle kalmayacak aynı zamanda daha motive hissedeceksiniz.

İş arkadaşlarınızla sık iletişim kurun

Yazışmanın dışında sesli ya da görüntülügörüşmelerle takımınızdaki arkadaşlarınızla iletişimde kalın. Evden çalışmak bir ofise gidip gelmekten çok daha rahat gelebilir ama aslında durum tam tersi.

Sesli ya da görüntülü görüşme yapın.

Şirkette küçük bir sözlü muhabbet bile insanlar arasındaki iletişimi kuvvetlendirirken evden çalışma sırasında çeşitli problemler meydana gelebiliyor. İşte bu gibi durumlarda yazışmak yerine mutlaka sesli ya da görüntülü görüşme yapın.

Odaklanmayı artırmak için müzik dinleyin

Bir diğer madde doğru çalma listesini oluşturmak. İçinde bulunduğunuz ortam sessizse müziğeihtiyaçduymayabilirsiniz. Ancak motiveolmak için enerjik bir müzik dinlemek de verimi artırıyor. Spotify ya da YouTubeMusic gibi ücretli platformları kullanıyorsanız odaklanma ve çalışma için özel olarak belirlenmiş müzikleri dinleyebilirsiniz.

Egzersiz yapın

Evde çalışma sırasında daha az fizikselgüç harcayacağınızı düşündüğünüzde uzun süre 'oturum kalmak' da sizi fazlasıyla yorabilir. Bu noktada egzersiz yapmanın önemi büyük. Belirli periyotlarla temiz hava alıp temel açma-germe ve esneme hareketleriyle fiziksel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Çalışmayı sonlandıracağınız saati belirleyin

Listemizdeki en önemli maddelerden biri de çalışma saatini belirlemek. Sabah 09:00 itibariyle bilgisayar karşısına geçip çalışmaya başlıyor olabilirsiniz. Ama işleri bitirip koltuktan kalkacağınız zamanı da belirlemeniz şart. Hiç kimse günde 12 saat boyunca üretken çalışamaz. Dolayısıyla çalışma saatinizi belirleyip gün sonunda bilgisayarınızı kapatarak günlük hayatınıza devam etmelisiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >