Facebook Oculus Connect etkinliğinde AR gözlüklerinin kapsam alanını açıkladı

Facebook Oculus Connect
Facebook Oculus Connect

● Facebook, kısa süre önce gerçekleşen Oculus Connect etkinliği kapsamında artırılmış gerçeklik teknolojili gözlükler üzerinde çalıştığını tekrarladı. Hatta bu birimin başındaki isim, AR gözlüklerle alakalı olarak birkaç farklı prototipe sahip olduklarını duyurdu.

● Ek olarak bir de Canlı Haritalar programıyla dünyayı haritalandıracağını açıkladı. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook hem sanal hem de artırılmışgerçeklik konusunda yeni hedefler belirliyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanların mesafeyealdırmadan bağlantı kurmalarına imkan tanıyacak olan bu teknolojiler, farklı alanlarda kullanılacak gibi görünüyor.

Şirketin geliştirdiği sanal gerçeklik çözümleri aslında haritalananbölgelerle alakalı dünyanın herhangi bir noktasını keşfetmeye odaklanıyor. Benzer bir durum artırılmış gerçeklik ürünleri için de söz konusu.

Facebook, artırılmış gerçeklik gözlükleri geliştirdiğini bir kez daha doğruladı. Kısa bir süre önce düzenlenen Oculus Connect geliştirici konferansında Facebook'un sanal gerçeklik birimi başkanı Andrew Bosworth, şirketin birkaç prototipe sahip olduğunu söyledi. Ama bunlarla ilgili henüz detay sunulmadığını da ekledi.

Facebook ayrıca Canlı Haritalar isimli yeni bir projeyi de tanımladı. Bir videoya göre, telefondan ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinden elde edilen veriler geleneksel haritlaarı ve görüntüleri kullanarak 'dünyanın çok katmanlı temsillerini' üretecek. Video, bilinen potansiyel kullanımı gösteriyor.

Bildirimler almak, etkili nesneleri tanımlamak veya holografik bir avatar yansıtmak gibi durumlar da söz konusu. Facebook'un tüm bu verileri toplarken gizliliği nasıl koruyacağı ise tam olarak belli değil. Sonuçta Google'ın fiziksel dünyayla ilgili verileri içeren Street View sistemi yasalardaki sorunları gündeme getirmeye devam ediyor.

Magic Leap, Microsoft ve Google gibi şirketlerin de benzer fikirleri olduğunu biliyoruz. Facebook Spark AR sistemiyle telefon tabanlı artırılmış gerçeklik sunuyor. Şirket aynı zamanda AR gözlü ürettiğinden de bahsediyor ve bu noktada da Ray-Ban ile birlikte çalışıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >