Google kesin kararı verdi: Aramaların geleceği sosyal medyaya çok benziyor!

Google Arama
Google Arama

Google, 20 yıl önce hayata geçirdiği arama sisteminde köklü bir değişikliğe gidiyor. Hem masaüstü hem de mobil uygulamalarda artık 'aramaların' geleceği sosyal ağların kullanımına çok benziyor. Detaylar haberimizde:

Google Arama, aradan geçen 20 yıl boyunca aşağı yukarı aynı işlevi görmüştür: Arama kutucuğuna yazılan kelimeler bir bağlantı listesi olarak karşınıza çıkarılır. Evet; bu süreçte arama özelliğine çok sayıda çığır açan özellik eklendi. Ama yine de temel çalışma mantığı hep aynı düzlemde ilerledi. İşte bu sistemin yakında köklü bir değişiklik geçirmesi bekleniyor. Nasıl mı?

Google, Arama sisteminin 20.yıldönümünü kutladığı bir etkinlikte internet aramalarının tarzını kökten değiştirmeyi amaçladığı belirtti. Üstelik yenilikleri içeren bir paket ve güncel arama sonuçlarının nasıl görüleceği de paylaşıldı.

Google'ın yeni görsel araması Pinterest'e çok benziyor.
Google'ın yeni görsel araması Pinterest'e çok benziyor.

Daha fazla sosyal medya bazlı içerik listeleniyor

Geçtiğimiz 20 yılda olduğu gibi anahtar kelime bazlı aramayla kullanıcıların karşısına çıkarılan bağlantı listesi aynı. Ancak bu listede artık sosyal medyaya dair çok daha fazla içeriğin sunulması hedefleniyor. Haberler, dikey video, fotoğraf bazlı içerikler ve hikâyeler. Önümüzdeki dönemlerde Google'ın arama sisteminin işte bu birkaç unsuru çok daha fazla barındıracağı söylenebilir.

Google, arama sonuçlarında 'hikâyelerin' iki katına çıktığını belirtiyor.
Google, arama sonuçlarında 'hikâyelerin' iki katına çıktığını belirtiyor.

Güncellenen arama sistemini hızlı bir şekilde özeti şu şekilde:

  • - Artık Google'ın 'Keşif' adlı kişiselleştirilmiş ana akış özelliği, tüm masaüstü ve mobil kullanıcılara yayılıyor. İlgi alanı ve arama geçmişine göre derlenmiş ana akış, 'Koleksiyonlar' özelliği sayesinde içeriklerin kaydedilmesine imkan tanıyor.
    - Şirket, arama sonuçlarında ortak yayıncılarla oluşturulan hikâyeleri göstermeye başlıyor. Üstelik bunu yapay zekâ desteğiyle kuvvetli ve ilgi çekici bir hale getiriyor
    - Google Görseller, yemek tarifleri de dahil olmak üzere özel bir sıralama algoritmasıyla köklü bir revizyona hazırlanıyor.
    - Google Lens, doğrudan Google Görseller'e entegre ediliyor ve böylece fotoğraflar içindeki belirli ürünleri aramak mümkün hale geliyor.

Yeni Google uygulamasında ya da Google.com'da dikkat çeken en önemli unsurların başında ise Pinterest yapısına benzer görsel arama özelliği geliyor. Esasında özet bölümünde de bununla alakalı bazı detaylar yer alıyor. Başka bir değişle, Snapchat, Instagram, Facebook ve Pinterest karışımı yeni bir tarz Google'ın yeni arama sistemiyle hayata geçiyor.

Google Arama mobil uygulamasındaki yeni tasarım artık hikâyeleri de kullanıcıların karşısına fazlasıyla çıkarıyor.
Google Arama mobil uygulamasındaki yeni tasarım artık hikâyeleri de kullanıcıların karşısına fazlasıyla çıkarıyor.

Google Görseller'e yön veren Cathy Edwars, gençlerin artık internette çok daha fazla görselle karşılaşmak istediğini belirtiyor. Edwars, 10 mavi bağlantının aslında kötü gözüktüğünü ifade etse de tüm içeriğin de tamamen görsel ya da video formatına getirilmesini uygun bulmuyor. Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiği de belirtilenler arasında.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >