İnsan vücudundaki yaraların hemen iyileşmesi artık mümkün

Arı sütü, yaraları daha hızlı iyileştiriyor.
Arı sütü, yaraları daha hızlı iyileştiriyor.

Arıların insana sağladığı faydalar saymakla bitmezken yeni ortaya çıkan faydası büyük ilgi uyandırıyor. Arılar sayesinde yaraların hızla iyileşmesi mümkün olacak…

Bal arıları, hem doğa hem de insanlar için büyük faydalar sağlayan canlılar olarak tarih boyunca hep hassasiyetle takip ediliyor. Her gün taşıdıkları polenlerle bitkilerin çoğalmasını da arılar sağlıyor. Polenlerin dışında ürettikleri ballarla beslenmeye de fayda sağlamayı başaran arılar şimdi de sütleriyle insanlar için olumlu gelişmeleri beraberinde getiriyor.

Slovakya Bilimler Akademisi’nden bir ekip, arı sütünün yaraların iyileşmesini hızlandıran bir moleküle sahip olduğunu keşfetti. Arı sütündeki molekül yaraya uygulandığında defensin-1 isimli bir peptite dönüştü. Defensin-1, hücre matriksinin yeniden onarılmasını sağlayan MMP-9 isimli bir enzimin üretimini hızlandırdı.

Araştırmacılar, 20 adet farenin yaraları üzerinde gerçekleştirilen ve 15 gün boyunca süren testler sonucunda arı sütü tedavisi uygulanan farelerde iyileşmenin ciddi derecede hızlandığını tespit etti. Arı sütünden elde edilen defensin-1 isimli peptit, MMP-9 üretimin önemli ölçüde arttırdı.

Araştırmacıların bu konuya dair uyarısı ise arı sütündeki yahut balındaki defensin-1 seviyesinin son derece değişken olduğunun unutulmaması yönünde… Cilt yaralarımıza direkt olarak bal kavanozuyla yaklaşmanın çok da faydalı olacağı söylenemez. Bu nedenle araştırma ve testlerin tam olarak sonuçlanması sonrasında yaraların üzerinde olan etkisi daha ölçülebilir olacak denilebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >