MIT, gizliliği koruyan koronavirüs takip uygulaması geliştiriyor

Sosyal izolasyon
Sosyal izolasyon

MIT'nin yeni araştırma projesi, şu anda dünya genelinde bazı ülkelerde kullanılan 'temas izleme' uygulamalarından çok daha fazlasını sunuyor.

Kullanıcıların kişisel verilerini ifşa etmeyen sistem, sokaklardaki kişilere bildirim göndererek 'çevrenizde koronavirüs vakası taşıyan biri olabilir' şeklinde uyarı yolluyor.

Birçok ülke ve araştırmacı, KOVID-19'un yayılmasını sınırlandırmak ve nihai iyileştirme çalışmalarını hızlandırmak için 'temas izleme uygulamalarını' aktif ediyor. Ancak bu sürecin dünya genelinde yavaş yayıldığı da bilinen bir gerçek. Üstelik birtakım gizlilik sıkıntılarını da beraberinde getiriyor.

    Nasıl çalışıyor? Bu sistem, koronavirüse yakalanan kişileri uzaktan izlemeyi temel alıyor. Özellikle de sosyal izolasyonun korunması gerektiği bugünlerde mobil uygulama üzerinden konum bazlı takip sağlanmış oluyor.
Bu özel uygulama kullanıcıların gizliliğini de önemsemiş oluyor zira hiçbir kimlik ifşası yok.
Bu özel uygulama kullanıcıların gizliliğini de önemsemiş oluyor zira hiçbir kimlik ifşası yok.

MIT araştırmacıları ise farklı bir çözüm geliştirmek için çalışıyorlar. PACT olarak isimlendirilen ÖzelOtomatik Kişiİzleme sistemi, gizli kimlikleri koruyor. Sistem, koronavirüse yakalanan ve evde karantinada olması gereken kişileri küçük bir bildirim sesiyle fark etmenizi sağlıyor.

Bildirim gönderiliyor

Yani sosyalizolasyon gereği evde kalması gereken kişiler sokağa çıktığında uygulamayı kullanan çevredeki kişiler bir bildirimle karşılaşıyor. Böylece sosyalmesafeninkorunması gerektiği hatırlanmış olduğu gibi bölgeden kısa sürede uzaklaşılıp eve dönülmesi gerektiği de bir kez daha onaylanmış oluyor. Aynı durum temas için de geçerli tabii.

Bu proje şu anda araştırma aşamasında devam ediyor. Doğal olarak sağlıklı bir şekilde yürümesi için Apple ve Google marketlerine uygulama olarak girebiliyor olması gerekebilir. Ancak gizlilik ya da uygulama mağazalarının kuralları da katılaşmış durumda. Dolayısıyla uygulamanın çıkıp çıkmayacağı bile şu an için net değil.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >