Siber güvenlikte 'kardeş' dayanışması

​Siber güvenlikte 'kardeş' dayanışması
​Siber güvenlikte 'kardeş' dayanışması

TİKA aracılığıyla Azerbaycan'dan gelen 10 öğrenciye BİLGEM'de 7 gün siber güvenlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda Siber Olaylara Müdahale Eğitimi üzerine 2 gün eğitim verildi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında her alanda yürütülen yakın iş birliği siber güvenlik dayanışmasına da yansıdı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla Azerbaycan'dan gelen 10 öğrenciye TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde (BİLGEM) 7 gün siber güvenlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) Siber Olaylara Müdahale Eğitimi (SOME) üzerine 2 gün eğitim verildi.

TİKA ve TÜBİTAK'tan alınan bilgiye göre, Türkiye ve Azerbaycan, siber güvenlikte de yakın iş birliği yapıyor. Bu kapsamda, TİKA koordinesinde 'kardeş ülke' Azerbaycan'dan gelen 10 öğrenciye çeşitli kurumlarda siber güvenlik eğitimi verildi.

TÜBİTAK BİLGEM'de 7 gün, BTK'de 2 gün eğitim alan öğrencilerin, ülkelerine döndüklerinde nitelikli iş sahibi olması ve siber güvenlik alanında Azerbaycan'a hizmet etmesi planlanıyor. Kriptolojiden blokzincire kadar farklı konularda tecrübelerin aktarıldığı öğrencilere, eğitimlerin ardından sertifika verildi. BİLGEM İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu, Türkiye ile Azerbaycan'ın stratejik ilişkilerinin bulunduğunu söyledi.

Siber güvenlik, birçok ülke için olduğu gibi Türkiye için de büyük önem arz ediyor.
Siber güvenlik, birçok ülke için olduğu gibi Türkiye için de büyük önem arz ediyor.

'Kritik noktalara siber saldırılar'

Yetişmiş insan kaynağının hem Türkiye'de hem de başka ülkelerde önem taşıdığını belirten Muratoğlu, ‘Öğrencilere temel kriptoloji ve blokzincir eğitimi verdik. Bu alanda ilk eğitim alan öğrenciler bunlar. TİKA bu öğrencileri takip edecek. Eğitimle onların nitelikli iş sahibi olmasına katkı vermiş oluyoruz.’dedi.

Muratoğlu, yüksek teknolojinin kalkınmada anahtar rolü bulunduğunu, buna karşın dünyanın birçok yerinde kritik noktalara siber saldırılar gerçekleştirildiğini, önemli ve mahrem bilgilerin bu yolla ele geçirildiğini anlattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >