Türkiye'nin dijital Black Friday raporu: 'Borçlandırdı!'

Black Friday.

Araştırma şirketi Related Digital tarafından yayımlanan veriler Türkiye'nin 2019 yılı için Black Friday'in dijital raporunu ortaya koydu.

Rapora göre; Black Friday kapsamında Türkiye'de toplam 2 milyon 265 binden fazla satış gerçekleştirildi. Bu istatistikler, 2018'e göre yüzde 45'lik bir artışı ifade ediyor.

Bu yıl internet üzerinden yapılan Black Friday harcamalarında 22 ve 34 yaş arasındaki bireyler ve daha çok kadınlar aktif durumda oldu.

Black Friday harcamalarının büyük çoğunluğu 'kredi kartı' ile yapılırken gün, ciddi bir borçlanmayı da beraberinde getirdi.

Türkiye ve dünyada 'avantajlı indirim günü' olarak nitelendirilmesine karşın birçok farklı kaynak tarafından yapılan araştırmalarla 'gerçek indirimlerden uzak olduğu' ispatlanan Black Friday için Türkiye'nin dijital raporu da ortaya çıktı.

Daha önce, alışveriş merkezleri üzerinde yoğunlaşan alışverişler son dönemde internet platformlarına taşınmış oldu.
Daha önce, alışveriş merkezleri üzerinde yoğunlaşan alışverişler son dönemde internet platformlarına taşınmış oldu.

Araştırma şirketi Related Digital tarafından yayımlanan veriler, 2018 ve 2019 arasındaki 'Black Friday farkını' da belirgin kılmış oldu. Türkiye'de internet üzerinden yapılan Black Friday alışverişlerinde toplamda 2 milyon 265 milyon ürün satın alındı. Bu miktar, 2018 yılına oranla toplamda yüzde 45'lik bir artış olduğunu gösteriyor.

Black Friday'in Türkiye için 2019 dijital raporunu gösteren GZT infografiği!
Black Friday'in Türkiye için 2019 dijital raporunu gösteren GZT infografiği!

E-ticaret platformları üzerinden düzenlenen kampanyaların fazlasıyla arttığı 2019 Black Friday'inde toplamda 1.220 farklı e-posta kampanyası yapıldı. Toplamda 92 milyon e-posta gönderilirken bu e-postaların yalnızca %18'lik oranının kullanıcılar tarafından okunduğu tespit edildi.

Rekor gece yarısı siparişlerinde!

Alışveriş yapan vatandaşlar, Black Friday kapsamındaki ihtiyaçlarını bu yıl en çok, gece 00:00 ila 01:00 arasında gerçekleştirdiler. Bu duruma neden olan esas durum ise kampanyaların stoklarla sınırlı olmasıydı. Yani tüketiciler, satın almak istedikleri ürünlere ulaşmak için vakit kaybetmeden alışveriş yaptılar. Türkiye'de Black Friday kampanyaları kapsamından en çok faydalanan vatandaşlar ise yaşları 22 ila 34 arasında değişen kişilerdi.

Black Friday, kredi kartı borçlarını fazlasıyla artırdı.
Black Friday, kredi kartı borçlarını fazlasıyla artırdı.

Black Friday borçlandırdı!

Türkiye'de online alışveriş platformlarını göz önüne alan Black Friday raporları, harcamaların büyük bölümünün kredi kartı üzerinden yapıldığını ortaya koyuyor. Yüzde 74 oranında kredi kartlarıyla yapılan harcamalar, vatandaşların hızlı biçimde borçlanmasını da sağlamış oluyor.

Black Friday alışverişlerinin %38'lik bir seviyede ihtiyaç dışı ürünlerin alımı şeklinde karşımıza çıkması da Black Friday'in 'sinir bozucu etkisini' gözler önüne seriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >