Yargıtay yapay zekaya geçiyor: 2023'te hizmete girecek

Yargıtay'da yapay zeka sistemi 2023'te devreye girecek
Yargıtay'da yapay zeka sistemi 2023'te devreye girecek

Yargıtay'da yapay zeka dönemi başlıyor. Avrupa Konseyi ile yürütülen 'Yargıtay'ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında yapay zeka tabanlı geliştirilen sistemle, güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor. Yapay zeka sisteminin 2023'te hizmet vermeye başlaması planlanıyor.

Yargıtay'da emsal nitelikteki kararlara daha kolay erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını sağlama amacıyla geliştirilen yapay zeka sisteminin 2023'te hizmet vermeye başlaması planlanıyor.

En güncel kararlara kolayca ulaşılması hedefleniyor

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği 2015'ten bu yana Yargıtayın tüm kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte ilan edilen 6 milyondan fazla karar, güncel ve yol gösterici değeri yüksek kararların tespit edilmesinde zorluklar yaşanmasına sebep oldu.Yargıtay, bunun önüne geçebilmek için yapay zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem sırasına göre kolayca ulaşmasını hedefliyor.

200-300 sayfalık dava dosyalarının özeti de hazırlanacak

İhale süreci tamamlanan sistemin devreye girmesiyle, arama yapılan konudaki emsal kararların ve yasa değişikliği sonrası çıkan kararların öncelikli olarak kullanıcıya sunulması planlanıyor.

Ayrıca sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylece savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.

Sistemin, 2023'te devreye girmesi planlanıyor.

200-300 sayfalık dava dosyalarının özeti de hazırlanacak
200-300 sayfalık dava dosyalarının özeti de hazırlanacak

Yapay zeka ne işe yarayacak?

Yargıtay'da yapay zeka sistemi, karar alımıyla ilgili bir müdahalede bulunmayacak. Tüm Yargıtay kararlarına hızlı ulaşım imkanı sunacak. Yapay zekaya girilen bilgiler ışığında konuyla ilgili tüm Yargıtay kararları ilgi ve önem sırasına göre listelenecek. Böylece vatandaşların ve avukatların saatlerce araştırma yapması gerekmeyecek. 2015’ten bu yana tüm Yargıtay kararları kamunun erişimine açık şekilde paylaşılıyor. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar ilan edildi. Karar sayısı arttıkça ilgili kararlara erişim de zorlaşıyor. Davayla ilgili önemli Yargıtay kararları gözde kaçabiliyor. Yapay zeka sayesinde bu dert ortadan kalkacak.

Sistemin ilerleyen aşamalarında ise vatandaş ve avukatlar elindeki tüm verileri ve delilleri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini öğrenebilecek. Dava açıp açmama kararı buna göre verilebilecek.

Yargıtay Başkanı Akarca açıklamıştı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtayın 2021 değerlendirme toplantısında yapay zeka tabanlı sistemlerin dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanıldığını söylemiş, bunun Yargıtay'da da kullanılması gerektiğini bildirmişti.

Akarca, ücretsiz olmasını planladıkları sistemin oturması halinde özellikle hukuk davalarında vatandaş ve avukatların elindeki delil ve verileri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini de öğrenebileceklerini, buna göre dava açıp açmama kararı verebileceklerini ifade etmişti.