Afrika'da bir bayram sabahı

Bayram sabahında edilen dua...
Bayram sabahında edilen dua...

Farklı kültürlerin bayramını merak edip, hayal ederken bu şansı Zanzibar'da yakaladım ve gördüklerim bana geçmişte yaşadığım o bayramların coşkusunu hatırlattı.

Zanzibar
Zanzibar

Ramazanlarda evimde iftar açarken farklı ülkelerde, farklı kültürler ve gelenekler içerisinde, tanımadığım insanlar arasında iftar yapmanın nasıl olacağını hayal eder dururdum. Ve bayramları da merak ederdim, nasıl geçiyor diğer Müslüman ülkelerde diye…

Sonra yıllar geçti, kalbimden geçenlerle karşılaştım birçok kez iftar açtım farklı topraklarda, birçok kez de bayram sevincine şahitlik ettim. Bunların içerisinde beni en çok etkileyen Zanzibar’ın, başkenti Stone Town’da geçirdiğim bayram oldu. Birçok ülkede olduğu gibi orada da bayram namazına kadınlar da iştirak ediyor. Arife günü akşamı nerede namaz kılacağımıza dair yaptığım araştırma sonucunda hava güzel olursa futbol sahasında toplanılacağı öğrendim. Hayal etmesi bile heyecan vericiydi… Eğer yağmur yağarsa, e o zamanda en yakın camiye…

Ve bayram sabahı… Yağmur yağı verince, ben de caminin yolunu tuttum. Kadınların rahatça namaz kılabildiği büyükçe bir camiyi bulabilmek için neredeyse tüm şehir halkı bana yardımcı oldu. Tarif edenler, yol gösterenler, kapıya kadar götürenler… Bayram namazını rahat kılabilmem için de tüm kadınlar yer vermekte yarıştılar. Namazdan sonra tek tek hepsiyle sarıldık ve bayramlaştık.

Bayram sabahı kadraja yansıyan çocuklar...
Bayram sabahı kadraja yansıyan çocuklar...
Onların gözünde yaş, benim gözümde yaş. Irkların ve dilin öneminin kalmadığı o doyumsuz anlar; hepimiz kardeşiz…

Bayram namazı sonrası Stone Town sokaklarına taşan coşku, elimde fotoğraf makinesi ile uzun süre sokak sokak gezmeme sebep oldu. Herkes pırıl pırıl, çocuklar ve gençler çok heyecanlılar. Genç erkekler ve erkek çocuklar bembeyaz kanzularını(bir çeşit entari) giymişler, başlarında kofiaları (bir çeşit geleneksel başlık), genç kızlar ve kız çocukları da rengarenk elbiseleri, kınalı elleri ve gülümseyen yüzleri ile ziyaretlere başlamışlar bile.

Bu gördüğünüz kare bayram sabahı çoşkusunu, neşesini, heyecanını, mutluluğunu yansıtalardan sadece biri. Bayram namazı sonrası parka eğlenmeye gelen çocuklardan sadece birkaçı… Zaten akşam üzeri futbol sahasında kurulan panayıra gidecekler ve gönüllerince eğlenecekler. Yıllar yıllar önce çocukken yaşadığım o güzel bayramların heyecanını ve mutluluğunu bana yaşattıklarını tabii ki bilemeyecekler… Yaşadığım o coşkuyu hissedebileceğiniz muhteşem bir bayram dilerim her birinize.