“Ağlayan gelin” bahçesi: Hakkâri

Hakkâri, eski ismi Çölemerik, Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir.
Hakkâri, eski ismi Çölemerik, Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir.

Köklü geçmişi ile öne çıkan Hakkâri camileri, kaleleri, sarayları, kiliseleri ve köprüleriyle görülmeye değer bir şehir. Nice Anadolu medeniyetine ev sahipliği yapmış, kültürel ve doğal güzellikleriyle kent, adını Hakkar kabilesinden almış. Şehir, tarihinin yanı sıra kayak ve doğa turizmiyle de öne çıkıyor.

Şehir adını nereden alıyor?

Hakkâri ismi etimolojik olarak “her” ve “kari” kelimelerinden meydana gelmiştir. “Her”, hep anlamında; Kari ise “ebilmek, gücü yetmek” anlamına gelen “karîn” fiili kökünden olup “edebilenler, güçlü, kuvvetli” manasına gelmektedir. Cu-le-merg kelimesi de Cu (su arkı, kanal),le (de, da edatı) ve merg (çayır, mera) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş olup; su arklarının dolandığı mera anlamına gelmektedir.

Tarihçe

Hakkâri bölgesi ile ilgili tarihi veriler en azından X. yüzyıla kadar oldukça sınırlıdır. Bu durum bölgede çok az arkeolojik çalışma yapılmasından kaynaklandığı gibi bölgenin coğrafyası itibari ile izole olmasından dolayı tarihçi, gezgin ve coğrafyacıların çok az uğradığı bir mekân olmasının da bunda payı büyüktür. X. yüzyıldan itibaren bölgede siyasi hareketliliğin artması ve Hakkâri beylerinin 12. yüzyıldan itibaren ortaya çıkıp bölge siyasetinde yerini almalarıyla beraber Hakkâri’nin özellikle İslam kaynaklarındaki yeri daha da artmıştır. Osmanlı Devleti ve Safeviler arasındaki stratejik konumundan dolayı iki devlete ait arşiv belgelerinde bölge ile ilgili oldukça fazla tarihi veri yer almıştır. Ayrıca Hakkâri beyleri de kâtipleri aracılığı ile tarihleri ile ilgili eserler yazmaya başlamışlardır. Son olarak Hakkâri bölgesinde bulunan Batılı misyonerler tarafından Nesturiler ile ilgili çalışmalar yapmak üzere XIX.yüzyılın başlarından 1914 yılına kadar da oldukça zengin bir arşiv oluşturulmuştur.

Hakkâri nerededir?

Şehir, Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Güneyinde Irak, batısında Şırnak, kuzeyinde Van, doğusunda ise İran vardır.

Peri Bacaları.
Peri Bacaları.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Ayvana Serdim Kilim - İbrahim Tatlıses
  • - Berçelan Yaylaları - Celal Bakar
  • - Bir Ay Doğdu Odadan - Şahin Gültekin

Şehre ne zaman gidilir?

Hakkâri, ziyaretçilerinin yapmak istediği tatile göre her mevsim gidilecek bir şehir. Kışın kayak merkezleri yazın ise dağları ve akarsuları ziyaretçilerine güzel bir tatil imkânı sunuyor.

Hakkâri 6’lısı

Cilo Dağı: Türkiye'nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı, Hakkâri sınırları içerisinde yer alıyor. Ülkemizin güneydoğu ucunda bulunan Cilo Dağı, Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturuyor. Bu tektonik dağın zirvesi, dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı. 4135 metrelik bir rakıma sahip olan Cilo Dağı’na ilk tımanışı,1931 yılında Ludwig Sperlich ve arkadaşı Ludwig Krenek, gerçekleştirmişler. Daha sonra ise, 1937 yılında, 8 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında Berlin Üniversitesi doçentlerinden Hans Bobek başkanlığında 5 kişilik Alman dağcı ekip tarafından tırmanış gerçekleştirilmiş. Bu dağ ve çevresi özellikle doğa sporlarına meraklı gezginler için eşsiz bir gezi noktası.

Seyithan Gölü:Cilo Dağı’nın zirvesine yakın bir yer de bulunan göl, Berçelan Yaylası ile iç içe geçmiş hâlde. Göl çevresinde kamp kurabilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında açan çiçeklerle bir cennet bahçesine dönüşen Seyithan Gölü, şehrin en popüler yerlerinden. Berrak ve masmavi suların oluşturduğu eşsiz manzarasıyla hafızalara kazınan bölge, piknik yapmak isteyen gezginlerin ve yerli halkın da uğrak adresi. Kar ve pınar sularının birikmesiyle oluşan bu gölün ismi ise Hakkâri beylerinden biri olan Seyit Han’dan geliyor.

Meydan Medresesi.
Meydan Medresesi.

Meydan Medresesi:Osmanlılar zamanında şehrin yöneticisi olan İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yapıldığı düşünülen Meydan Medresesi‘nin yapılış tarihi de tam olarak bilinmiyor. Üzerinde bulunan kitabede 1701 yılında yapıldığı belirtilen ve günümüzde merkez ilçesine bağlı Biçer Mahallesi’nde yer alan bu medresenin girişinde Kuran-ı Kerim’den birtakım ayetler asılıdır.

Taş Köprü:Şemdinli ilçesine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta bulunan Taş Köprü, Şemdinli deresi üzerinde yer alıyor. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilen Taş Köprü, ihtişamlı görünümüyle şehrin sembol değerlerinden.

Hoşap Kalesi.
Hoşap Kalesi.

Hoşap Kalesi:Hakkâri-Van yolu üzerinde bulunan Hoşap Kalesi, bir dönem bölgede yaşayan Urartular tarafından yaptırılmıştır. Günümüzdeki hâline 17. yüzyılda yapılan son onarımlar sonrasında kavuşan bu tarihi yapı, bölgeye gelen ziyaretçilerin uğramadan geçmediği ziyaret noktaları arasındadır.

Peri Bacaları:Kapadokya’nın ünlü doğal oluşumlarından olan Peri Bacaları, Hakkâri’nin Yavuzlar köyünde de bulunuyor. Hakkâri Kapadokyası ya da Vanadokya olarak da isimlendirilen bu bölge, şehrin görülmeye değer yerleri arasında öne çıkıyor. Kış aylarında kar yağışının ardından masalsı bir görünüm oluşturan bu bölgeye uğramadan Hakkâri’den ayrılmayın.

Hakkari’de ne yenir?

  • Keşkek.
  • - Maşin Çorbası
  • - Gulul Çorbası
  • - Kemikli Kavurma
  • - Parmak Kebabı
  • - Keşkek
  • - Yüksekova Kebabı
  • - Jajik
  • - Sengeser
  • - Çorti Aşı