Allame: Türk rap müziği modern sorularla ilerler

Krallame veya doğum adıyla Hamza Gül, Türk rap müzisyeni, söz yazarı ve animatördür.
Krallame veya doğum adıyla Hamza Gül, Türk rap müzisyeni, söz yazarı ve animatördür.

Türkçe rap müziğin yükselen yıldızlarından "Allame", bu aralar konser trafiği ve yeni albümçalışmaları nedeniyle oldukça yoğun. Rapmüzikseverlerin Allame olarak bildiği HamzaGül’le bir araya geldik ve Türk rap müziğini, şarkısözlerini, şarkının nerede başladığını konuştuk.

Trabzon’da doğup büyüdünüz sonrasında Eskişehir’e yerleştiniz. Memleketinizin ve Eşkisehir’in Allame’nin müziğine ne gibi etkileri oldu?

27 Temmuz 1987 tarihinde Trabzon'da dünyaya gelmiştir.
27 Temmuz 1987 tarihinde Trabzon'da dünyaya gelmiştir.

Doğduğum ve yaşadığım coğrafyanın müziğime tabii ki önemli etkileri oldu. Zaten hali hazırda sanatla uğraşıyorsanız, üretiminizde çevre faktörünün önemli derecede etkilerini görürsünüz.

İnsanın söylediği şeyi değil; ama ne şekilde söylediğini, doğduğu ve yaşadığı yer belirler.

Bu durum da benim için olumlu bir sentez oldu.

Peki, müziğe başladığınız dönemde Allame isminin bu denli büyüyeceğini tahmin ediyor muydunuz?

Bu kadar dinleneceğimi tabii ki hayal etmiyordum. İlk etapta müziği ve onunla birlikte kendinizi tanıyorsunuz, dolayısıyla "acaba çok ünlü olacak mıyım" sorusu aklınıza hiç gelmiyor. Ama kendim için "daha iyisini yapabilir miyim" sorusunu hep sordum, en kıymetli sorulardan biridir bu.

Bir röportajınızda "Hayatım boyunca anlaşılamamaktan çok sıkıntı yaşadım" diyorsunuz. Hangi konularda kendinizi tam olarak anlatamadığınızı düşünüyorsunuz?

Bu aslında sadece benim değil, herkesin sıkıntısı diye düşünüyorum. Bazen bir duygu halinde oluyorsunuz ve bunu tanımlayabilecek yeterli argümanınız olmayabiliyor ya da o hissi karşılayacak sözleri bir şekilde bir araya getiremiyorsunuz. Dolayısıyla edebiyata başvurmanız gerekiyor. Çeşitli benzetmeler yapıyorsunuz ama o da bir noktada yetersiz kalıyor. Tabii mesele biraz da benimle ilgili (gülüyor).

Müzikle çok küçük yaşta ağabeylerinin dinlediği yerli ve yabancı rap sanatçılarını dinleyerek tanışmıştır.
Müzikle çok küçük yaşta ağabeylerinin dinlediği yerli ve yabancı rap sanatçılarını dinleyerek tanışmıştır.

Albüm için hazırlıkların bildiğimiz kadarıyla sonuna geldiniz. Yeni albümde nasıl bir Allame dinleyeceğiz?

Genelde kendi albümlerime yaptığım tanım ile dinleyicilerin yaptığı tanım örtüşmüyor; ama samimi bir albüm olduğunu söyleyebilirim. Gerektiği kadar sert, gerektiği kadar duygusal.

Albümde featuring’ler olacak mı?

Evet, yeni albümümde de beraber şarkı kaydetmeyi sevdiğim arkadaşlarımla bir şeyler yaptık. Keyifli bir süreç oldu bizim için. Umarım dinleyiciler de bizimle aynı heyecanı paylaşır.

"Sevilmiyor"u "Serbest Atış" projesi için 4 saatte yazıp kaydetmiştiniz. Normalde de üretim süreciniz bu kadar hızlı mı? Yoksa bu durum "Serbest Atış" projesine özel bir durum mu?

 İlk müzisyenlik denemesi babasının iş amacıyla İsrail'e gidip, dönerken de yanında getirdiği teyp ile olmuştur.
İlk müzisyenlik denemesi babasının iş amacıyla İsrail'e gidip, dönerken de yanında getirdiği teyp ile olmuştur.

Hayır, normal şartlarda bir şarkının üretim süreci teslim tarihine bağlı ilerlemez. Çünkü sürekli aynı duyguda ya da aynı enerjide olmazsınız, bazen bir şarkıyı hasada bırakmanız gerekiyor. Bir şarkı yapmak için sabit bir zaman dilimi yok ama çok daha kısa sürede de bazen bir şarkı ortaya çıkabiliyor.

Şarkı sözü yazımında kaleminizi tetikleyen şey, duygularınız. Peki, öfke, aşk, hayal kırıklığı ya da mutluluktan hangisi elinize kâğıt- kalem almanızı sağlıyor?

Bu saydıklarınızın hepsi bir konu başlığı ama ben sadece bir konuyu alıp yoğurmuyorum. İçine başka şeyler de katıyorum, böylece ana başlığı besleyecek birçok ek konu dahil oluyor sözlere. Bu yazdığım sözlerin daha bizden olmasını sağlıyor. Çünkü kavga ettiyseniz, sonrasında aklınıza gelen şey sadece kavga anı değil, kavganın neden başladığı ya da dövüştüğünüz kişinin hayatınızın neresinde olduğudur. Söz yazmayı da biraz buna benzetiyorum. Yazarken birçok şey düşünürsünüz.

"Kısır döngü" şarkınız Çukur’da yer alınca sizi henüz dinlememiş insanlar da Allame’den haberdar oldular. Dizilerde de artık Türkçe rap şarkılarına yer veriliyor. Dizilerle aranız nasıl, hangi dizileri izliyorsunuz?

Genelde yabancı dizileri izliyorum. Ama son dönemde yoğunluğumdan dolayı dizi izlemeye çok da fırsat bulamıyorum. Ara ara zaman yarattıkça izleyebiliyorum.

Sadece söz değil, müzik, klip, düzenleme hepsinde imzanız var. Bir şarkı duyduğunuzda önce sözler mi, müzik mi dikkatinizi çekiyor?

Genelde şarkının altyapısı dikkatimi çeker. Çünkü şarkıyı bir duyguya sokan beat’idir. Sözler daha sonra gelir. Üretirken de dinlerken de ilk müziğiyle uğraşırsınız, lirikler daha sonra dahil olur.

Trabzon Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nden mezun olup 2005 yılında üniversite dolayısıyla Eskişehir'e gelmiştir.
Trabzon Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nden mezun olup 2005 yılında üniversite dolayısıyla Eskişehir'e gelmiştir.

Bu aralar siz neler dinliyorsunuz?

Son dönemler yeni şeylerden uzak kaldım ama beat yaptığım için geniş bir yelpazem var. Ama ağırlıklı olarak rap, Ortadoğu müziği ve türkü türü şeyler dinliyorum.

Türkçe rap artık büyük ses getiriyor. Rap müzikle ilgili olarak arzu edilen patlama sizce gerçekleşti mi? Yoksa bu sadece başlangıç mı?

Evet, bu küçük çapta bir patlamaydı, şu sıra işin girizgahındayız. Üretilen işlere bağlı olarak Türkçe rap müziğin daha da büyüyeceği bir gerçek. Emeği geçen herkesi alnından öpüyorum (gülüyor).

"Anakronik"deki tüm beat’ler sizin elinizden çıkmıştı, muhtemelen yeni albümde de böyle olacak. Yerli ve yabancı rap albümleri söz konusu olduğunda "Keşke beat'ini ben yazmış olsaydım" dediğiniz bir şarkı var mı?

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film (Animasyon) bölümünden 2012 yılında mezun olmuştur.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film (Animasyon) bölümünden 2012 yılında mezun olmuştur.

Harika bir soru. Kesinlikle o kadar çok şarkı var ki… Mesela ilk etapta aklıma gelen M.O.P.’dan "Cold as Ice" parçasının ya da Haftbefehl’in "lass die Affen Aus’m Zoo" parçasının beat'ini yapmış olmak isterdim. Öyle ki çok benimsediğim beat'leri zaten ben yapmışım gibi hissediyorum.