Alternatif yaz rotası

Bademli köyün büyüsü...
Bademli köyün büyüsü...

Türkiye'de keşfedilmemiş, sükunetiyle insanı büyüleyen otantik farklı bir tatil güzergahı...

İzmir-Dikili: Bademli Köyü

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Bademli Köyü son yıllarda yavaş yavaş keşfedilen Ege incilerinden biri… Yeni keşfediliyor olması demek henüz bozulmaktan uzak ve kafa dinlemek için uygun yer olduğu anlamına da geliyor. Nasıl olup da doğal güzelliğini koruduğunu merak ediyorsanız bunun öncelikle yollarını geç yapılmış olmasına bağlı olduğunu belirtmeliyiz. Bir zamanlar ulaşımın toprak yollardan yapıldığı köy, bu sayede turizm vurgununa furyasına maruz kalan Ege’nin birçok yöresinin aksine bu sayede furyanın etkilerinden uzak kalmış. Yolları yapılıp, civar kasabalara bağlandıkça da tanınmaya başlamış.

Ege'nin incilerinden biri...
Ege'nin incilerinden biri...
Zeytin yeşilinin Ege mavisiyle birleştiği otantik köy

Dikili’ye on kilometre mesafedeki Bademli’nin ilk bakışta göze çarpan vasfı bozulmamış tabiatı ve her yeri kaplayan zeytinlikleri…

Bademliyi “Zeytin yeşilinin Ege mavisiyle buluştuğu yer” olarak da tanımlamak mümkün. Bu korunmuşluğun mükâfatı olarak da tüm kıyıları ve denizleri tertemiz bu şirin mi şirin köyün... Zeytinciliğin yanında balıkçılık da yapılan ve civar köylerin balık ihtiyacını karşılayan Bademli, son dönemlerde seçici tatilcilerin tercihli mekânları arasında.

Bunun birkaç nedeni var; en başta geleni el değmemişçesine bozulmamış dokusu ve doğası ile Maldivlerle kıyaslanan tertemiz berrak denizi… Özellikle genişçe bir koy olan Bademli Koyu deniz içindeki korunaklı yapısıyla denizin tadını çıkarmak için biçilmiş kaftan. Bir diğer tercih nedeni ise bölgede çok önceden keşfedilen tatil yörelerine kıyasla henüz çok daha sakin olması. Bademli Köyü ve civarını alternatif tatil güzergâhları arasında ayrıcalıklı bir yere yerleştiren başka özellikleri de mevcut. Örneğin bölgede iki huzur adası olarak uzanan Kalem Adası ve Garip Ada bunlardan ikisi. Üzerinde sadece villa tipi odalardan oluşan bir tek otelin bulunduğu ormanla kaplı el değmemiş Kalem Adası, Türkiye’de nadir bulunan bir sükûnet merkezi gibi. Bademli’nin üç kilometre kadar dışında bulunan Bademli Deniz Ilıcası da yörenin kendine has zenginliklerinden biri. Kaplıcadan çıkan sıcak suyun denize karıştığı bu ılıcalara yaz kış girebilmek mümkün. Deniz ve tabiattın nimetlerinden bolca yararlanılabilecek mutena bir doğaya sahip Bademli. Ayrıca gece tekne turları, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları için de son derece elverişli imkânlar sunuyor. Son dönemlerde pansiyonculuğun teşvik edildiği Bademli’de kalınacak otel ve pansiyonlar açısından bir sıkıntı yok.

Burada konaklayanların mutlaka tatmaları gereken üç lezzeti de es geçmemek gerekiyor: Bölgeden çıkan taze balıklar, zeytinyağı ve tabii ki koruk şerbeti.