Anıt ağaçlar cebe sığdı

Ağacı kutsallaştırma inancı eski kavim ve dinlerin hemen hepsinde rastlanan bir husustur.
Ağacı kutsallaştırma inancı eski kavim ve dinlerin hemen hepsinde rastlanan bir husustur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından anıt ağaçların mobiluygulaması yapıldı. Apple Store ve Google Play mağazalarındanindirilebilen uygulama alanında büyük bir boşluğu doldurdu. Anıtağaçlarla ilgili teknik ve konum bilgilerinin de yer aldığı uygulamakısa zamanda meraklıları tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Tarihe tanık anıt ağaçlara ulaşmak çok kolay

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yer alan yüzlerce anıt ağaca ulaşmak ve haklarında bilgi edinmek artık çok kolay. Anıt ağaçların fotoğraflarının, konum bilgilerinin ve teknik özelliklerinin yer aldığı uygulama büyük bir boşluğu doldurdu. Uygulama sayesinde konumunuza yakın bir ağacın yol güzergâhını öğrenip ziyaret edebilir ya da bir tıkla fotoğraflarını inceleyebilirsiniz. Zengin bir içeriğe sahip olan uygulamada yüzlerce anıt ağaç bulunuyor.

Her biri doğal eser

Standartların üzerinde fiziki özelliklere ve özel kültürlere sahip olan anıt ağaçlar; yaş, gövde çapı, tepe çapı ve boyu ile alışagelmiş ölçülerin çok üzerinde boyutlara sahip oluyor. Korunan Alanların Tespit Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine göre tabiat varlığı olarak sınıflandırılan anıt ağaçlar, sahip oldukları özelliklerden ötürü her türlü önlem alınarak mutlak surette korunuyorlar.

Türkiye’de 9 bin 369 anıt ağaç var

Günümüz itibarıyla Türkiye genelinde 9 bin 369 adet anıt ağaç bulunuyor. Mobil uygulamada ise örnek teşkil edecek anıt ağaçlar özenle seçilerek mobil uygulamaya alınmış. Çalışmada yer almayan ağaçların ise yine kendilerine özgü boyutsal ve kültürel özelliklere de sahip olduklarını hatırlatmakta fayda var.

Tabiatın sessiz tanıkları: Anıt ağaçlar.
Tabiatın sessiz tanıkları: Anıt ağaçlar.

Anıt ağaçlar prestij eser oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı anıt ağaçların tanıtımı ve korunması için bir dizi çalışma başlattı. Türkiye’deki anıt ağaçların doğaseverler tarafından rahatlıkla ziyaret edilebilmeleri ve ağaçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmeleri için konuyla ilgili bir internet sitesi ile beraber bir mobil uygulamayı da hayata geçirdi. Kısa sürede yoğun ilgiyle karşılanan mobil uygulamadan sonra anıt ağaçlar bir prestij eserlerle de ilgililerine sunuldu. Eserde ağaçların tanıtımlarının, konumlarının yanı sıra, dikildikleri dönemin tarihi olaylarına ve karakterlerine de atıflarda bulunarak kitap daha da ilgi çekici bir hale getirildi.