Arabalar, kaleler ve schiller: Stuttgart

Stuttgart, Almanya'nın altıncı büyük şehri, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi, Stuttgart vilayetinin merkezidir.
Stuttgart, Almanya'nın altıncı büyük şehri, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi, Stuttgart vilayetinin merkezidir.

Almanya’nın güneybatı bölümünde yer alan Stuttgart,Baden-Württemberg Eyaleti’nin başkenti ve ülkenin altıncıkalabalık kenti. Derin ormanlar ve engin asma bahçeleriyleçevrili olan kent, Neckar Nehri ve Siyah Ormanlar’a yakınbir noktada yerleşmiş konumda. Aynı zamanda otomobilendüstrisinin beşiği olarak nitelendirilen Stuttgart, dörttekerlekli aracın ve motosikletin ilk üretildiği yer.

Asma bahçeleri ve canlı kültürünün yanı sıra çarpıcı park ve bahçeleri, meydanları, görkemli sarayları, tarihi açıdan önemli kaleleri, mahalleleri, tarihi mimarisiyle insanı fazlasıyla etkileyen bir kent burası. Ayrıca kaplıcalar ve sevimli göller, kente ayrı bir katıyor. Endüstri şehri olmasına rağmen tarihi dokusunu koruyabilmiş bir kent olan Stuttgart’ta birçok kale, saray, tarihi bina bulunuyor.

Yeni saray

Yeni Saray, 18. yüzyıldan kalma bir Barok saraydır ve Güney Almanya'da inşa edilen son büyük şehir saraylarından biridir.
Yeni Saray, 18. yüzyıldan kalma bir Barok saraydır ve Güney Almanya'da inşa edilen son büyük şehir saraylarından biridir.

18. yüzyılda barok tarzda inşa edilen Yeni Saray (Neues Schloss), şimdi Baden- Württemberg eyaletinin bakanlık ve temsilciliklerine ev sahipliği yapan bir yapı. Üç kattan oluşan saray, U şeklinde görüntüye sahip.

365’ye yakın odası olan sarayın her köşesine ihtişam hakim.

2. Dünya Savaşı’nda zarar görmesi nedeniyle 6 yıllık restorasyon çalışmasıyla günümüzdeki haline kavuşan tarihi yapıyı rehberli turlara katılarak ziyaret edebilirsiniz.

Solitude kalesi

Bir sonraki durağımız yine 18. Yüzyılda inşa edilmiş Solitude Kalesi (Schloss Solitude), yazlık ikametgâh ve av köşkü olarak kullanılmış. Konumu sayesinde çevresindeki kasabaların ve kırsal alanların muhteşem manzarasını tatilcilerin gözleri önüne seriyor. Geçmişte pek çok önemli siyasi kararın alındığı tarihi yapı günümüzde bir akademiye ve müzeye ev sahipliği yapıyor.

Altes Schloss

Etrafı hendeklerle çevrilerek savunma amaçlı kullanılan Altes Schloss (Old Castle Stuttgart) adlı kalenin geçmişi 10. yüzyıla kadar uzanıyor. Württemberg kontunun ikametgâh olarak seçmesinin ardından, kent merkezinde yer alan tarihi yapı genişletilerek saray olarak kullanılmaya başlanmış. Sarayın bir bölümü günümüzde Württemberg dönemini anlatan eserlerin sergilendiği Landesmuseum Württemberg Müzesi’ne ev sahipliği yaparken, avlusunda bulunan kilise halen ibadete açık tutuluyor.

Stuttgart Almanya'nın ticarette en aktif şehridir.
Stuttgart Almanya'nın ticarette en aktif şehridir.

Schiller meydanı

Gezimizin bir diğer rotası ise Alman şair, filozof, tarihçi ve drama yazarı Friedrich Schiller’in anıtının yer aldığı tarihi Schiller Meydanı (Schillerplatz) bulunuyor. Eski kent merkezindeki meydanın çevresinde Stiftkirche (kilise), Prinzenbau (Baden-Württemberg Adalet Bakanlığı binası olarak kullanılıyor) ve Altes Schloss (Eski Saray) gibi tarihi binalar yer alıyor. Meydanda ayrıca haftanın iki günü sokak pazarı kuruluyor.

Wilhelma hayvanat ve botanik bahçesi

Ailenizle birlikte keyifli saatler geçirmek için Stuttgart gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi, şehrin kuzeyindeki bir şato içerisinde yer alıyor. Huzurlu ortamında rahatlamak ve fotoğraf çekmek için ideal olan tesis botanik bahçesi olarak 1919 yılında açılmış. Bine yakın hayvan türü ve toplamda 9 bine yakın hayvanın barındığı Wilhelma; seraları, farklı türde orkideleri, manolya korulukları, akvaryumları ve daha birçok farklı zenginlikleri ile etkileyici bir deneyim sunuyor. İnsanın aklını başından alan muhteşem asma bahçelerine giden Stuttgarter Weinwahderweg patikaları, sizi en zengin asma bahçeleriyle buluşturuyor.

Müzeleri de görülmeye değer

Solitude Kalesi, Württemberg Dükü Charles Eugene tarafından yaptırılan bir Rokoko düzeni ve avlanma yeridir.
Solitude Kalesi, Württemberg Dükü Charles Eugene tarafından yaptırılan bir Rokoko düzeni ve avlanma yeridir.

Derin ormanlara, asma bahçelerine sahip Stuttgart’ın canlı ve oldukça çeşitli coğrafi yapısı zengin kent kültürü ile örtüşüyor. Çok sayıdaki kültür merkezi ve düzenlenen festivaller yıl boyunca kentte dinamik bir hava estiriyor.

Otomobil endüstrisinin 130 yıllık gelişiminin sergilendiği Mercedes-Benz Müzesi, 2006 yılında açılmış.

Daimler fabrikasının ana girişinin hemen yanında bulunan müzede Mercedes markalı 160 klasik otomobil sergileniyor. Spor otomobil ve tasarım denildiğinde akla gelen ilk markalardan birisi olan Porsche’un tarihinin anlatıldığı Porsche Müzesi Zuffenhausen’de bulunuyor.

İlk olarak 1976’da Porsche fabrikasının yanında açılan müze, 2009 yılından beri ziyaretçilerini markanın genel merkezinin hemen dışındaki binasında ağırlıyor. Sergi alanında prototip ve klasik modelleri içeren 80 araçlık bir koleksiyon bulunuyor. Otomobil severler bu iki müzeye mutlaka uğramalı. Hayran bırakıyor. Dünyanın ilk betonarme telekomünikasyon kulesi unvanına sahip yapı Stuttgart Televizyon Kulesi (Fernsehturm Stuttgart), Stuttgart’ın güneyindeki Degerloch İlçesi’nde yer alıyor. 1954 yılında yapımına başlanan ve 1956 yılında hizmete giren kulenin kırmızı uyarı ışıklarının hemen altında bulunan 3 adet dönen ‘ksenon lambaları’ özellikle akşamları görsel çekiciliğini arttırıyor.

Mercedes-Benz Müzesi, Almanya'nın Stuttgart şehrinde bulunan otomobil müzesidir ve 19 Mayıs 2006 tarihinde Mercedes-Benz tarafından açılmıştır
Mercedes-Benz Müzesi, Almanya'nın Stuttgart şehrinde bulunan otomobil müzesidir ve 19 Mayıs 2006 tarihinde Mercedes-Benz tarafından açılmıştır

Kentte gezilecek görülecek yerlerden biri de 1843’de Kraliyet Sanat Okulu’nun da bulunduğu tarihi bina içerisinde açılan sanat müzesi Staatsgalerie Stuttgart (State Gallery). Sanat Müzesi, 1984 yılında James Stirling’in tasarımını yaptığı yeni binasına taşınarak ulusal bir müze olmaktan çıkıp, Avrupa’nın alanında en önemlilerinden birisi olmuş. Alman, Hollandalı ve İtalyan ressamların yaptığı çalışmaların sergilendiği müzede 20. yüzyıl modern sanat akımının en önemli temsilcilerinden olan Pablo Picasso, Oskar Schlemmer gibi ressamların tabloları bulunuyor.

Alışveriş tutkunlarının adresi

 Almanya'daki büyükşehirler arasında en dağlık olandır.
Almanya'daki büyükşehirler arasında en dağlık olandır.

Kentte gezilecek yerler listesinde yer alan alışveriş tutkunlarının adresi Konigstrasse. Bu cadde kafeleri, restoranları ve park alanlarıyla kentin en hareketli noktalarından biri. Sadece şehrin değil Almanya’nın da en uzun alışveriş caddelerinden birisi olan yaya yolunun paralelinde uzanan Königstrasse, tren istasyonundan başlayarak şehri kat ediyor ve yayalaştırılmış. Sokaklarında dolaşırken acıktığınızda tabelasında "crepes" yazan küçük büfeler var. Nutellalı olanı mutlaka tadın derim. Alışveriş ve yeme içme yerleriyle dolu bu caddenin etrafında yine yayalaştırılmış sokaklar ve aralarda meydanlar var. Buradaki mağaza ve butiklere göz atabilirsiniz. Sevdiklerinize hediye alabilirsiniz.