Atlas dağlarından çölün kapısına: Varzazat

Varzazat; Fas’ın güneyinde, Yüksek Atlas Dağları'nın doğusunda bir şehirdir.
Varzazat; Fas’ın güneyinde, Yüksek Atlas Dağları'nın doğusunda bir şehirdir.

Fas yolculuklarında tüm gezilecek yerler Marakeş’e göre planlanır.Öncelikle Marakeş’e gidilir ve konaklanır ondan sonra da farklışehirlere ulaşılır.Turlarla gidiyorsanız arada hiçbir yere uğramadan bir tamgününüzü Marakeş’ten Varzazat’a günübirlik bir yolculuk şeklindeplanlarlar. Bireysel bir yolculuk ya da birkaç arkadaşla seyahatediyorsanız ve hayalinizde çölde konaklamak varsa; bilin ki Varzazatçölün giriş kapısıdır.

Ben yukarıda anlattığım iki farklı yolla da bu bölgeyi gezenlerdenim. Neredeyse 10 yıl önce turla, kısa bir süre önce de fotoğrafçı bir grupla bölgede bulundum. İkisinin de kendine göre tercih edilebilir sebepleri vardı.

Varzazat'ın güneyinde Sahra Çölü başlar.
Varzazat'ın güneyinde Sahra Çölü başlar.

Ouarzazate'a günübirlik gibiyorsanız

Bilin ki zorlu ama heyecan verici bir yolculuk sizi bekliyor. Atlas dağlarından Sahra çölüne doğru yol alacaksınız. Atlas dağlarında yapacağınız yolculukta virajlı yollardan sürekli yükselecek, yükselecek ve yükseleceksiniz, hazırlıklı olun. Araçların içi serin olsa da yüzünüze çarpan ciddi bir sıcakla karşılaşacaksınız, tedbirli olun. Ondan sonra dünyanın en ilginç kasabalarından birinde olacaksınız. Her şeye değecek.

Ağır ağır Ouarzazate'ye varıyorsanız

Telaşlı olmayıp ağır ağır yolu alabilecekler aynı koşullarla karşılaşsalar da yol üzerinde dağ eteklerinde ilginç berberi köylerini fark edip, fotoğraflamaları mümkün. Arada dağ köylerinde mola verip muhteşem manzaranın tadına varmaları da. Ama sonunda tüm yolcular aynı muhteşem manzara ile karşılaşacaklar.

Ait-Benhaddou kasabası

Şehrin yakın çevresi Berberilerin kurduğu pek çok kasbah ile çevrilidir.
Şehrin yakın çevresi Berberilerin kurduğu pek çok kasbah ile çevrilidir.

Ouarzazate bölgesinde bulunan bu kasaba Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde... Palmiyeler arasında bir vaha ve ortadan akan bir nehir. Gittiğiniz zamana göre nehirde su bulmak ya da bulmamak mümkün. Suyun olduğu dönemde kasabaya doğru rahat geçebilmeniz için taşlar ve bir kısım çuvallar yerleştirilmiş su üzerine, ufak bir bahşişle yardım eden çocuklar da bulunuyor. Kasabanın girişinde ve kasaba içinde kaleye çıkarken bahşiş niyetine küçük bir giriş ücreti alınıyor. Kasabanın içerisindeki sokaklarda gezerken daha çok yöreye özgü hediyelik eşya satan dükkânları görüyorsunuz, yerel halkın dükkânları.

Şurayı gezin, sonra da burayı" diyebileceğim mekânlar yok ancak kasabanın atmosferi insanı büyülüyor.

Rica ederek bir evin içine girip dokuma yapan hoş bir teyzeyi fotoğraflama imkânım olmuştu benim. Küçük bir bahşişle siz de deneyebilirsiniz. Ayrıca yıllar boyu yaptığım yolculuklarda en güzel hediyeyi de burada aldım. Adıma hemen benimle konuşurken yapılmış harika bir resim. Ressam para teklif etsem de kabul etmedi ki, Fas yolculuğu yapanlar bunun ne kadar büyük bir hediye olduğunu anlarlar.

Bunların en meşhuru olan Ait Benhaddou UNESCO Dünya Mirası listesindedir ve Varzazat'ın hemen kuzeybatısında yer alır.
Bunların en meşhuru olan Ait Benhaddou UNESCO Dünya Mirası listesindedir ve Varzazat'ın hemen kuzeybatısında yer alır.

Ünlü gfilmlerin kasabası: Ait Ben Haddou

Ait Ben Haddou müthiş panorama sunan Ouarzazate şehrindeki kasabalardan en ünlüsü, en çok ziyaret edileni. Bu doğal platoda, kırmızı çamur ve kil karışımından oluşan yüksek duvarlar arasında birçok film de çekilmiş. Benhur, Arabistanlı Lawrence, Gladyatör, Büyük İskender hatta Game of Throne dizisinin bazı sahneleri... Duvarlar ve kale çok tanıdık gelecek size, filmlerden tabii... Bu etkileyici kasabada vakit geçirirken, yerleşim alanının en yüksek noktasına çıkıp manzarayı tepeden görme imkânını kaçırmayın.

Ouarzazate ve film endüstrisi

Şehir aynı zamanda Fas film endüstrisinin merkezi olduğu gibi, çöl temalı pek çok yabancı film de burada çekilmiştir.
Şehir aynı zamanda Fas film endüstrisinin merkezi olduğu gibi, çöl temalı pek çok yabancı film de burada çekilmiştir.

Ait Ben Haddou’nun doğal bir film platosu olması dışında Ouarzazate şehri Fas film endüstrisinin kalbinin oluşturuyor. Çöl temalı pek çok filmin çekildiği yer burası. Meşhur Atlas Stüdyoları burada yer alıyor. Stüdyoyu gezerken birçok film için hazırlanmış dekorlarla karşılaşıyorsunuz. Büyük bir kısmı devasa dekorlar. Stüdyoda görecekleriniz bu dekorlardan ibaret, bir de uçsuz bucaksız film platosu... Aynı anda 5 kadar filmin dekorlarını görmüştüm ben. Ayrıca film endüstrisinin tarihi hakkında bilgiyi de Musee du Cinema müzesinden alabilirsiniz. Şehrin kale duvarları arasında gezerken, bir adım ötenizin çöl olduğunu unutmayın, bir de alışveriş yaparken pazarlık yapılması gerektiğini...