Batı ile doğunun kültür noktası: Kırklareli

Kırklareli, eski ismi Kırk Kilise, Kırklareli ilinin merkezi olan şehirdir.
Kırklareli, eski ismi Kırk Kilise, Kırklareli ilinin merkezi olan şehirdir.

Konumu sebebi ile yüzyıllar boyu doğu ve batının kültürleri etkisinde kalmış Kırklareli’nde gezilecek yerler, tarihi yapılar, doğal zenginlikler bir hayli fazla. Şehir, tarihi höyükleri, tümülüsleri, dolmenleri, camileri, çeşmeleri, hamamları, anıtları, antik tiyatroları, mezarları ve kaleleri, gezginlerin uğrak noktası olan tüm bu güzellikleri topraklarında barındırıyor. Bir günde gezmemin mümkün olmadığı bu güzel kenti gelin birlikte keşfedelim.

Aya Nikola Manastırı.
Aya Nikola Manastırı.

Şehrin ismi nereden geliyor?

Kırklareli, Bizans zamanında “kırk kilise” anlamına gelen “Saranta Ekklesies” ismini taşıyordu. Osmanlılar egemen olduktan sonra şehre “Kırk Kilise” adını vermişlerdir. İsmin halkın diline “Kırklareli” veya “Kırklarili” olarak yansıması neticesinde TBMM, şehrin adını “Kırklareli” olarak değiştirmiştir.

Tarihçesi


Şehirde Neolitik Çağlardan itibaren Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağları’nda bölgede yoğun olarak iskan edildiği ele geçen belgelerden anlaşılmaktadır. Bölgede ilk zamanlar siyasi birlik kuramamış yerli Trak toplumları, varlıklarını daha sonraki dönemlerde birbirinden bağımsız feodal beylikler veya şehir devletleri halinde sürdürmüşlerdir. Kuzeyden İskit akınları, güneyden ise eski Yunan kültürel tazyiki hep sürmüştür. Çok daha uzaklardan gelen Pers Kralı Darius dahi bölgeyi bir süre hükümranlığı altında tutabilmiştir. Daha sonra bölgede Keltler, akabinde de Roma egemenliği dikkat çekmektedir. M.S. 4.. yüzyılda Ostrogotlar Trakya’yı istila etmiş, bu istila sırasında Kırklareli de tahrip edilmiştir. Trakya M.S. 441-447 yıllarında bu kez Hunlar’ın istilasına uğramıştır. Bu istila sırasında 70 şehir ve kasabanın tahribe uğradığı bilinmektedir. Bölge, daha sonra sırayla Avar akınları, Peçenekler ve Haçlı istilalarına maruz kalmıştır. Kırklareli Bizanslılar’dan Sultan I. Murat Hüdavendigar zamanında, Demirtaş Paşa tarafından alınarak, Türk-Osmanlı yönetimine dâhil edilmiştir. I. Dünya Savaşı’ndan sonra iki yıl süreyle Yunan işgali altında kalan Kırklareli, 10 Kasım 1922 tarihinde özgürlüğüne kavuşmuştur.

Kırklareli nerededir?

Türkiye’nin Avrupa Kıtası’ndaki beş ilinden biridir. Marmara Bölgesi’nde yer alan Kırklareli; kuzeyinde Bulgaristan, batısında Edirne, doğusunda Karadeniz ve İstanbul, güneyinde Tekirdağ ile komşudur.

Küçük Ayasofya Camii.
Küçük Ayasofya Camii.

Şehre ne zaman gidilmeli?

Ziyaretçilerine her mevsimde farklı bir alan sunan Kırklareli’ni ziyaret etmek için yılın her dönemi uygundur.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Elveda Rumeli - Dere Geliyor Dere
  • - Haramiler - Drama Köprüsü
  • - Şevval Sam - Bir Fırtına Tuttu Bizi

Kırıklareli 5’lisi

Kıyıköy:İki dere arasında yer alan Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunuyor. Cenevizlerden kalma surlar ile çevrili bu küçük Karadeniz köyünde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.

Küçük Ayasofya Camii: 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Jüstinyen zamanında Dionysos Tapınağı’nın kalıntıları üzerine inşa edilmiş, 15. yüzyılın ikinci yarısında camiye çevrilmiştir. Günümüzde hâlâ cami olarak kullanılmaktadır.

Dupnisa Mağarası.
Dupnisa Mağarası.

Dupnisa Mağarası:İki kat ve üç mağaradan oluşan bu “Mağaralar Sistemi”, Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarasıdır. İkinci jeolojik zamanda oluştuğu bilinmektedir.

Babaeski Köprüsü: 17. yüzyılda, 4. Murat zamanında yapılmıştır. Anadolu'dan Balkanlar'a giden ticaret yolu üzerinde yer almaktadır.

Babaeski Köprüsü.
Babaeski Köprüsü.

Aya Nikola Manastırı:Kırklareli’nin Vize kasabasında yer alan manastır, dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biridir. 6. yüzyıldaki I. Justinianus dönemine ait ve kaya manastırlarının en iyi örneklerindendir.

Kırklareli’nde ne yenir?

  • - Papara
  • - Kuzu Kapama
  • - Pekmezli Kaçamak
  • - Sini Mantısı
  • - Soğan Pidesi
  • - Manca
  • - Labada Sarması
  • - Kırlareli Köftesi