Bir mavi huzur almak isteyenlerin adresi; Oba Restoran

Oba Restoran
Oba Restoran

Ramazan ayının son günlerine doğru ilerlediğimiz günlerde 43 yıllık mazisiyle İstanbul’un en eski mekânları arasında sayabileceğimiz Oba Restoran’a konuk olduk. Baltalimanı sahil yolunda, gerek zengin menüsüyle gerek İstanbul’un eşsiz boğaz manzarasını içine alan konumuyla adeta bir huzur mekânı…

Misafirlerinize hünerlerinizi sunarken mutfakta yaşanan hazırlık süreci nasıl işliyor?

Piyasaya bakmaksızın tecrübelerimizle yapıyoruz hazırlıklarımızı. Mekânımızın43 yıllık oluşuyla kendi müşteri yapımıza göre bazı düzenlemeler yapıyoruz. Müşteri kitlemiz oldukça geniş, farklı alanlardan insanları ağırlıyoruz burada. Menümüzü de bunu baz alarak oluşturuyoruz. Fiyat listemizden çok yemeklerimizin lezzetine önem veriyoruz. Maddi açıdan kazanmaktan çok, buraya gelen insanları kazanalım düşüncesiyle ilerlemeye çalışıyoruz.

Malumunuz Ramazan ayının son günlerindeyiz. Ramazan ayında bir restoranda iftar en yoğun an, bu da çok sıkı bir organizasyon gerektiriyor. İftar zamanları gibi yoğun anlarınızı nasıl geçiriyorsunuz, o vakitleri anlatır mısınız?

Güçlü bir ekibimiz ve oturmuş bir kadromuz var. Misafirlerimize 20 aşçımız, 16 garsonumuz, 14 komimiz, 4 salon şefimizle hizmet veriyoruz. Hepimiz burada bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Herkes üstüne düşen görevi zamanlı ve titizlikle hayata geçiriyor. Aksama ihtimali olan bir durumda da herkes tamamlayıcı olarak çalıştığından bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu, yoğun vakitlerimizde de geçerli bir durum. Yoğunluk olsa da taze ve sıcak şekilde servislerimizi yapabiliyoruz.

Oba restoran şefi
Oba restoran şefi

Restoranın bir misafiri için menü büyük önem arz eder. Peki Oba’nın menüsü hazırlanırken nelere dikkat edilir? Menünün bir matematiği var mıdır?

Yılların verdiği bir tecrübemiz var artık. Ne istendiğini biliyoruz, bununla birlikte yeni tatları da araştırıp deniyoruz. Eğitimli aşçılarımız var, kendilerini geliştirmeye ve yenilemeye devam ediyorlar. Senede bir kere menü değişikliğimiz oluyor. Bir incelemeye giriyoruz. Tercih edilen ve daha az talep gören yemekler nelerdir bunlara bakıyoruz. Buna göre hem bir elememiz oluyor hem de yeni tatlar ekliyoruz menümüze.

Restoranda hazırlanan yemeklerin malzemelerini nasıl sağlıyorsunuz? Nerelerden neyi nasıl temin ediyorsunuz?

Menümüzde alternatiflerimiz çok geniş ve bunu sunarken kaliteye önem veriyoruz. Ürünlerimizin birinci kalite olmasına özen gösteriyoruz. Kahvaltılıklarımızda da, kasabımızda da, manavımızda da…

Restoranın boğaz manzarası.
Restoranın boğaz manzarası.

Oba restoranın farkı nedir?

Oba sadece bir restoran değil. Birçok şeyi bünyesinde barındırıyor, bu durum müşteri çeşitliliğimizden de anlaşılıyor zaten. Çok alternatifimiz var. Haftanın her günü açık büfe kahvaltımız oluyor, öğlen 12:00’da öğle yemeği servisimiz başlıyor, bununla birlikte kahvaltımız 15:00’a kadar devam ediyor. Restoranın yanı sıra kafe tarafımızda mevcut. İsteyen bir çay da içebiliyor, dilediği saatte yemek de yiyebiliyor. Misafirlerimize alkol dışında her şeyin hizmetini yapabiliyoruz. Otoparkından tutun, kafesine, açık büfe kahvaltısına, yemeğine, davetlere kadar her türlü hizmeti verebiliyoruz. Olanaklarımızı müşterilerimizin memnuniyeti açısından geniş tutmaya çalışıyoruz.

Oba'nın iç dizaynı.
Oba'nın iç dizaynı.

Menüde dünya mutfağından örnekler var, bu yapan ustaların sırrı nedir? Böylesi geniş bir menüyü nasıl sağlayabildiniz?

Ustalarımız kendini geliştirmiş, piyasayı araştıran ve bilgilerini güncel tutan deneyimli insanlar. Tercihimiz en başta da iyi ustadan yanaydı, öyle de oldu. Şu anda mutfak şefimiz uzun yıllarıdır bizimle çalışıyor, işinde oldukça başarılı. Tabak tasarımlarımızdan, yemeklerimizin pişirilme ve tatlarına kadar ustalarımızdan çok memnunuz.

Bir yemeğin sunumunun mu yoksa lezzetinin mi daha güzel olmasına önem gösterirsiniz?

Biz en çok lezzetine önem veriyoruz. Lezzeti güzel olursa sunum bir şekilde hallediliyor zaten. Bizce insanların sunumla gözlerini boyayıp, damağı okşamayan tatlar sunmanın bir anlamı yok.