Black Pumas: Şarkıların canlı olduğuna ve söylendikçe değiştiklerine inanıyoruz

Black Pumas, Austin, Teksas merkezli şarkıcı / söz yazarı, Eric Burton ve gitarist / yapımcı, Adrian Quesada'nın yönettiği bir Amerikan psychedelic ruh grubudur.
Black Pumas, Austin, Teksas merkezli şarkıcı / söz yazarı, Eric Burton ve gitarist / yapımcı, Adrian Quesada'nın yönettiği bir Amerikan psychedelic ruh grubudur.

62. Grammy Ödülleri'nde "En İyi Yeni Sanatçı" dalına aday olarak tüm dikkatleri üzerine çeken Black Pumas, Türkiye'deki ilk konserini 29 Haziran 2021'de PSM Caz Festivali kapsamında %100 Studio’da verecek. Türkiye’de birçok hayranı olan Black Pumas’ın ikilisi Eric ve Adrian ile gelecek planlarını, geçmişlerini ve müziğe bakışlarını konuştuk.

Yakında ilk albümünüzün Deluxe Edition versiyonunu dinleyicilerle buluşturacaksınız. Bu fikir nasıl şekillendi?

Grup, ilk Grammy Ödülü adaylığını 2020 yılında En İyi Yeni Sanatçı dalında 62. ödüle layık gördü.
Grup, ilk Grammy Ödülü adaylığını 2020 yılında En İyi Yeni Sanatçı dalında 62. ödüle layık gördü.

Eric:Deluxe versiyon fikri dinleyiciye albümde daha önce tecrübe ettiklerinden fazlasını sunma isteğinden ortaya çıktı. En doğrusunun sevdiğimiz ama ilk albüme giremeyen şarkıları bu süre zarfında öğrendiğimiz coverlarla birlikte yeniden piyasaya sürmek olduğunu düşündük. Deluxe albüm canlı performanslarımıza daha yakın bir his veriyor.

Adrian: Piyasaya sürmediğimiz ve insanlardan canlı performanslarımız sırasında olumlu tepkiler aldığımız şarkılarımız vardı, bu yüzden çıkış albümümüzün birinci yılını kutlamak için harika bir yöntem oldu.

Albümün ilk single’ı, Confines (Official Live Session with String Quartet) versiyonu çok beğenildi. Bu canlı kaydın sizin için anlamı nedir?

Eric: Canlı kayıtlar albüm sonrası dönemde grup olarak kaydettiğimiz gelişimin bir temsili. Nispeten yeni bir grubuz ve birlikte yaptığımız müziğin verdiği hissin zaman içinde nasıl evrim geçirdiğini görmek harika.

Adrian:2017 yılında albüme ilk başladığımızda hiç canlı çalmamıştık, şarkılar bir buçuk yıl gibi uzun süren bir tur döneminden sonra canlı performanslar sırasında evrim geçirdi. Bunu belgelemiş olmaksa çok güzel.

Müzik kariyerinize 2017’de başladınız. Aslında çok yeni. Öncesinde müzikal anlamda neler yapıyordunuz?

Eric:2017 Ağustosunun sonlarında tanışana kadar birbirimizden hiç haberimiz yoktu. Ondan önce ikimiz de ayrı ayrı yeni projeler üzerinde çalışıyorduk. Ben solo bir albüm için şarkılar yazıyordum, Adrian ise üzerine söz yazıp şarkı olarak söyleyecek bir vokal bulduktan sonra piyasaya çıkarmak üzere enstrümantal kayıtlar yapıyordu. Black Pumas ayrı ayrı üzerinde çalıştığımız şeyleri bir araya getirince ortaya çıktı.

Eric Burton, San Fernando Vadisi'nde dünyaya geldi ve kilisede şarkı söyleyerek büyüdü.
Eric Burton, San Fernando Vadisi'nde dünyaya geldi ve kilisede şarkı söyleyerek büyüdü.

Grammy adaylığınız için sizi tebrik ediyorum. Sizin için sürpriz oldu mu ve ne anlam taşıyor?

Eric:Grammy adaylığı kesinlikle büyük bir sürprizdi. Oldukça yeni bir grubuz ve bunun anlamı çok büyük çünkü bir araya gelme ve insanların inanacağı bir şey yapma konusundaki gücümüzün profesyonel bir onayı oldu.

Adrian:En İyi Yeni Sanatçı ödülüne aday gösterilmek tam bir sürpriz oldu. Bu anlamda bir onay için müzik yapmıyoruz ama böyle tanınmak, özellikle de bizimle beraber aday gösterilen sanatçıların kalibresi göz önüne alındığında kesinlikle iyi hissettiriyor.

Deluxe Edition için bazı klasik metotlar tercih ettiniz. Önce plak ve özel üretim gibi ve sonrasında da dijital platformlar. Bu yeni nesil için alışılmış bir yöntem değil. Kararınızda ne etkili oldu?

Adrian: Online müzik dinlemek çok rahat olsa da plaktan dinlemenin yerini hiçbir şey tutamaz ve ambalaj, kapak resmi, eklemeler, şarkı sözleri; bunlar zamansızdır ve umuyorum ki bunlar sayesinde insanlar müziğin tek kullanımlık bir şey olmadığını fark edecekler.

Albümde Tracy Chapman ve Beatles’ın da dahil olduğu özel coverlar var. Bu şarkıları hangi kriterlere göre seçtiniz?

Adrian:On yıl önce bir psychedelic soul’un Beatles derlemeleri yapan Motown etiketiyle Eleanor Rigby’yi üstlendiğini duymuştum ve yıllardır bunu yapmak istiyordum. Black Pumas olarak ilk provamız bunu başarabilecek bir grup olduğumuzun kanıtıydı!

Eric:Santa Monica İskelesinde Tracy Chapman’nın Fast Car parçasını coverlayarak sokak müziği yapardım ve Adrian da büyük bir Beatles hayranı.Eleanor Rigby’nin Motown coverını buldu ve bunu seslendirmenin bizim için uygun olacağını düşündük.

Türkiye’de ilk konseriniz 29 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşecek. Ülkemizle ilgili izlenimleriniz neler?

İkili, ilk albümü Black Pumas'ı 21 Haziran 2019'da piyasaya sürdü.
İkili, ilk albümü Black Pumas'ı 21 Haziran 2019'da piyasaya sürdü.

Eric: Harika doğası ve mirasının yanı sıra gerçekten heyecan verici bir sanat atmosferi var. Ziyaretimizi iple çekiyoruz!

Adrian: Daha önce bulunmadığımız böylesine zengin kültürel tarihe sahip bir ülkeyi ziyaret edeceğimiz için çok heyecanlıyız, bunun son ziyaretimiz olmamasını umuyoruz.

Shazam’da en çok aranan şarkılardan biri oldu ve YouTube’da yüksek bir izlenme sayısına ulaştı. Bununla ilgili düşünceleriniz nedir?

Eric:Dünyanın dört bir yanında şarkının bu kadar çok insana dokunmuş olmasını görmek harika ve insanların düzenli bir şekilde dinlemek istemesi bizim için bir onur. İlk yazdığım şarkılardan biriydi bu yüzden de son derece gurur vericiydi.

Müziğin elektronik ortamda üretildiği bu dönemde canlı performans yapan grupların hasretini çekiyoruz. Canlı performans neden sizin için bu kadar önemli?

Adrian: Müzikal anlamda insan etkileşiminin verdiği hisse benzer başka bir his yok. Bu da hiçbir bilgisayarın kopyalayamayacağı çok farklı seviyelerde çok farklı şeyler anlamına geliyor.

Eric: Laptoplarımızdan ve telefonlarımızdan müzik dinlemek her zaman için yeni müzikler keşfetmenin ve tüketmenin yollarından birisi olacaktır; ancak, canlı performans hayranlarımızla birbirimizi gerçek anlamda tanıma yöntemimiz olarak kalacaktır.

2019'da South by Southwest'te sahne aldılar ve 2019 Austin Müzik Ödülleri'nde En İyi Yeni Grup kupasını kazandılar.
2019'da South by Southwest'te sahne aldılar ve 2019 Austin Müzik Ödülleri'nde En İyi Yeni Grup kupasını kazandılar.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de George Floyd’un öldürülmesi üzüntü ve öfkeyle karşılandı. Dünyanın en modern ülkesi olarak gösterilen Amerika’da ırkçılığın neden hâlâ devam ettiğini düşünüyorsunuz? Sizin açınızdan bu problem nasıl çözülebilir?

Adrian: Irkçılık her zaman yapılıyordu, sadece şimdi belgelemek ve yapılan adaletsizliklerle ilgili haberleri yaymak daha kolay. George Floyd'un öldürülmesinden sonra toplumun her kesiminden insanın dayanışma içinde bir araya gelmesiyle doğru yönde büyük bir adım atıldığını gördük.

Black Pumas olarak en büyük hayaliniz nedir? Gelecekte kendinizi nerede görüyorsunuz?

Eric: Bu grupla ilgili benim en büyük hayalim bütün dünyaya kendilerini ve birbirlerini sevmelerine de yardım eden, harika müzik yapan bir imparatorluk kurmak.

Adrian Quesada, GRAMMY ödüllü bir yapımcı ve gitaristtir.
Adrian Quesada, GRAMMY ödüllü bir yapımcı ve gitaristtir.

Önümüzdeki günler için planlarınız neler?

Adrian: Yıl sonuna kadar yeni albümle ilgili aşama kaydetmiş olmayı umuyoruz, bu şarkılardan ve fikirlerden örnekleri paylaşmayı iple çekiyoruz.

Eric:Yeni albümümüzü hazırlıyoruz ve paylaşmak için sabırsızlanıyoruz. Şu an grup olarak önceliğimiz bu.