Büyük göçler ve eski insanlar: Kenya

Kenya ya da resmî adı ile Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir.
Kenya ya da resmî adı ile Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir.

Afrika’da safari deyince aklınıza ilk gelen yer neresi? Kenya olma ihtimali çok yüksek, çünkü her yıl dünyanın pek çok yerinden gezginler, binlerce hayvanın Serengeti Milli Parkı’ndan Masai Mara Ulusal Koruma Alanı’na yaptıkları Büyük Göç’ü izlemek, Big Five (Beş Büyükler) denilen aslan, leopar, gergedan, fil ve bufaloları görmek için Kenya’ya akın ediyor. Kenya, Afrika’daki en popüler turizm destinasyonlarının başında geliyor. Bu muhteşem göçün dışında Kenya doğası ile büyüleyen, kabile yaşantısı ile şaşırtan bir ülke. Kültürel ve doğal zenginlikleri, Hint Okyanusu sahilleri, sarp dağları, yemyeşil ormanları, vahşi yaşamı yerinde görebileceğiniz milli parkları ile tam bir cazibe merkezi Kenya. Gelin bu ülkeyi birlikte tanıyalım!

Kısaca Kenya

Resmi adıyla Kenya Cumhuriyeti, dünyanın neredeyse tam ortasında, çünkü “Ekvator Çizgisi” Kenya’dan geçiyor. Ülke Afrika kıtasının doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında yer alıyor. Komşuları ise Etiyopya, Somali, Tanzanya, Uganda ve Güney Sudan.

Kenya adını ülkede bulunan Kenya dağından almış, anlamı ise beyaz dağ. Kenya’nın geçmişinin milyonlarca yıl öncesine dayandığını söylesek yanlış olmaz. Tarih öncesi dönemden pek çok dinozor ve timsah fosili bulunan ülkede, en eski fosil kalıntıları 200 milyon yıl öncesine ait. Dünyanın en eski insan fosilleri ise yine Kenya’da bulunan Turkana Gölü çevresinde bulunmuş. Yaşlı gezegenimizin yaşlı toprakları buralar...

Kenya’ya Gitmek için En İyi Zaman Kenya’ya gitme sebebiniz Masai Mara’da safari yapmak ve büyük göçe şahit olmak ise en iyi zaman ekim, kasım ayları. Büyük Göç, Tanzanya ile Kenya arasındaki milli park içinde park içinde sürekli bir döngü hâlinde ve döngünün Kenya’ya ulaştığı dönem sonbahar ayları oluyor. Bu dönemde hava denize girmek için de uygun, çünkü ülkenin yüksek kesimleri hariç yılın her ayı denize girmek için uygun bir iklim var.

  • Kenya, Türk Vatandaşlarından vize istiyor ancak kapı vizesi yeterli, ülkeye havayolu ile giriyorsanız havalimanında vizenizi alabilirsiniz.

Başkent: Nairobi

Nairobi, ülkenin hem en büyük şehri hem de başkenti. Dünyanın hemen her yerinden Kenya’ya safari yapmaya gelenlerin de ilk durağı burası. Nairobi, kolonyal dönemde çay ve kahve ticareti yapan tüccarların ana durağı idi. Kolonyal renkli mahalleleri, meşhur Kenya kahvesini içebileceğiniz kahvecileri, Nairobi Ulusal Müzesi şehir merkezinde uğranması gereken yerlerden. Nairobi’deki bir başka turistik nokta, Out of Africa kitabının ünlü Danimarkalı yazarının restore edilmiş ikametgâhı olan Karen Blixen Müzesi. Şehir merkezinin hemen yanındaki Nairobi Ulusal Parkı ise vahşi yaşamın giriş kapısı gibi, zürafalar, gergedanlar, zebralar bu parkta görebileceklerinizin sadece bir kısmı. Nairobi’deki en popüler turistik aktivitelerden biri de Zürafa Parkı’nı ziyaret edip, zürafalardan öpücük alırken fotoğraf çektirmek...

Ülke genelinde gerçekleştirilen Safari turlarında birçok bitki ve hayvan gözlemlenebilmektedir.
Ülke genelinde gerçekleştirilen Safari turlarında birçok bitki ve hayvan gözlemlenebilmektedir.

Büyük Rift vadisi

Kıtalar ayrılırken ayrılmayı unutmuş bir kırık var dünyamızda. O kırık Mozambik’ten başlayıp Suriye’nin kuzeyine kadar devam eden 9.600 kilometre uzunluğunda bir vadi. Coğrafi olarak büyük bir öneme sahip olan bu müthiş oluşum Kenya’da Iten kasabasındaki izleme noktasından bütün ihtişamı ile izlenebiliyor. Kenya ziyaretinizde mutlaka rotanızda olması gereken yerlerden biri. Kenya’nın en popüler noktaları arasında bulunan Nakuru Milli Parkı, Hell’s Gate Milli Parkı gibi yerlerin pek çoğu Rift Vadisi üzerinde yer alıyor. Sadece Kenya’da Rift Vadisi üzerinde sekiz göl bulunuyor. En popülerlerinden biri olan Naivasha Gölü, su aygırlarından pelikanlara 400’den fazla canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

Büyük Rift vadisi yaklaşık 6.000 kilometre uzunluğunda, Etiyopya'nin kuzeyinden Afrika'nın doğusunda Mozambik'in ortalarına kadar uzanan engin bir coğrafi ve jeolojik şekildir.
Büyük Rift vadisi yaklaşık 6.000 kilometre uzunluğunda, Etiyopya'nin kuzeyinden Afrika'nın doğusunda Mozambik'in ortalarına kadar uzanan engin bir coğrafi ve jeolojik şekildir.

Masai Mara

Masal Mara Ulusal Koruma Alanı, Kenya'daki en önemli turistik noktalardan biri ve ülkenin en popüler safari alanı. Her yıl Masai Mara Ulusal Koruma Alanı, zebra ve antilop göçünü yani Büyük Göç’ü izlemek için buraya gelen binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. “Büyük Göç”, her yıl Temmuz'dan Ekim'e kadar, milyonlarca antilop ve zebranın Tanzanya'daki Serengeti Milli Parkı'ndan Masai Mara Koruma Alanı’na göç etmesiyle gerçekleşiyor.

Ayrıca bu bölgede yaşayan Masai kabilesi dünyanın en popüler kabilesi olarak nam salmış. Bölgeye Büyük Göç’ü izlemeye gelen turistler, Masai köylerini ziyaret ederek kabile yaşantısını yerinde görme imkânı buluyorlar. Ancak belirtmeden edemeyeceğim artık kabile yaşamı büyük oranda turistik bir etkinlik hâline gelmiş, gündüz geleneksel kıyafetleri içinde köyünde saz ve çamurdan yapılma evini ziyaret ettiğiniz kabile üyelerini akşam gittiğiniz mekânda kot, tişört giymiş olarak görünce şaşırmayın.

Nakuru Gölü Milli Parkı

Büyük Rift Vadisi’nin sekiz gölünden biri olan Nakuru Gölü’nü içinde barındıran Nakuru Gölü Milli Parkı, binlercesine ev sahipliği yaptığı pembe flamingo sürüleri ile meşhur. Milli park içinde yer alan ve suyunun sodalı olması ile bilinen Nakuru Gölü, bu kuşlar için çekim merkezi. Aynı anda milyondan fazla flamingonun gölde olabildiği söyleniyor. Nakuru, 450’den fazla kuş türüne, aslan, leopar, yaban domuzları, piton yılanları ve soyu tükenmekte olan beyaz gergedanların da yaşam alanı. Göl çevresi safari araçları ile gezilebiliyor ve soyu tükenmekte olan beyaz gergedanlar belli bir mesafeden izlenebiliyor.

Nakuru Gölü, deniz seviyesinden 1.754 m yükseklikteki Rift Vadisi göllerinden biridir.
Nakuru Gölü, deniz seviyesinden 1.754 m yükseklikteki Rift Vadisi göllerinden biridir.

Kenya Dağı

Kenya Dağı Milli Parkı, ekvator çizgisinin hemen altında olmasına rağmen 5.199 metre yüksekliği ile kar görebileceğiniz nadir yerlerden biridir. Kenya’da Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan yerlerden biri de bu milli park. Volkanik patlamalar ile oluşmuş olan Kenya Dağı, buzullarla kaplı üç tepeden oluşuyor. En yüksek tepesi Batian olmasına rağmen en zorlu tırmanışı olan Nelion Tepesi’dir. En alçak olan Lenana Tepesi ise tırmanması en kolay olanı. Kenya Dağı, çarpıcı manzaralar, buzullar, göller, dereler, yoğun bambu ormanları gibi pek çok güzelliği bir arada görebileceğiniz bir milli park. Beyaz kolobus maymunları, bufalo, fil, ağaç yaban faresi, leopar, sırtlan yaban hayatın size sunacaklarından sadece bir bölümü.

Bantu dillerinden bir tanesi olan Kikuyu dilinden gelen Kere-Nyaga kelimesi yaklaşık olarak beyaz dağ anlamına gelmektedir.
Bantu dillerinden bir tanesi olan Kikuyu dilinden gelen Kere-Nyaga kelimesi yaklaşık olarak beyaz dağ anlamına gelmektedir.

Mombasa

Kenya’nın ikinci büyük şehri ve en büyük limanı olan Mombasa, safariden sonra kültür ve deniz tatili yapmak isteyenler için çok güzel bir alternatif. İngiliz, Portekiz, Arap, Hint ve Asya kültürlerinin karıştığı mimari ve mutfağı ile turistler için bir cazibe merkezi. Mombasa 480 kilometrelik bir sahil ve Mombasa Deniz Ulusal Parkı içinde mercan resifleri ile hem yüzme hem de dalış severler için bir cennet vaad ediyor.

Mombasa, sahil boyunca dar sokakları, Swahili konutları, pazar yerleri, hediyelik eşya dükkânları, 16. yüzyıldan kalma limanı ve eski şehir merkezi ile tarih ve kültür gezisi sevenler için de çok seçenek sunuyor.

Bu araya bir not girmeliyim. Genelde Kenya’ya safari için gelenler, deniz tatili, yüzme ve dalış için Zanzibar Adası’nı tercih ediyor, ki ben de öyle yapmıştım. Ancak Mobasa sahilleri ve su altı da en az Zanzibar Adası kadar güzel.