Camané: İnsan, ömrü boyunca tanışacağı müziği bekler

Fado, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanmış bir Portekiz halk müziği türüdür.
Fado, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanmış bir Portekiz halk müziği türüdür.

Fado’nun Kraliçesi Amália Rodrigues’ten buyana en iyi Fado şarkıcısı kabul edilen, albümlerimilyonlarca satan Camané, 17 Kasım’daCemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbulluhayranlarıyla buluşacak. Camané ile müziğebakışını ve diğer meseleleri konuştuk.

Siz çok küçük yaşlarda Fado söyleyen dahi çocuk olarak anılmaya başladınız. Müzikle o ilk tanışıklığınızdan başlayalım.

Çok küçükken evde uzun süre hasta yattığım bir dönem olmuştu. Evde atıl duran plak koleksiyonunu karıştırıp şarkıları dinlemeye başladım. Ailemin biriktirdiği Fado kayıtlarını üst üste dinliyordum. Fado ile ilk ilişkim o dönemlere dayanıyor. Bazen, duyduğunuz bir tını hayatınızı değiştirebilir; o ses aynı kalır ömrünüz boyunca ve siz o sesin etrafında yaşayıp durursunuz.

Çocukluğumdan beri şarkı söylüyorum. Hayatımda hiçbir zaman başka bir alternatif düşünmedim. Başka türlüsü mümkün değilmiş gibi geliyor bana.

O dinlediğiniz ve belki de bir şarkıcı olarak etkilendiğiniz isimler kimlerdi?

Referans aldığım ve hayranlık duyduğum isimleri şöyle sıralayabilirim: Amália Rodrigues, Alfredo Marceneiro ve Carlos do Carmo.

İlk konseriniz de o yıllara mı dayanıyor?

Çok iyi anımsıyorum. Çok gençtim ve bir Fado evinde şarkı söylemiştim. Kendimi iyi hissediyordum. Canlı ve diriydim. Hayatta olmak istediğim yerde gibi hissettim kendimi, şarkı söylüyordum ve insanlar beni dinliyordu; daha ne olabilirdi ki… Çünkü gerçekten yapmak istediğim şeyi yaptığım için ailem tarafından destekleniyor ve korunuyordum.

Bu müziğin en büyük ustaları arasında şu isimler sayılabilir: Amália Rodrigues (1920-1999) Alfredo Marceneiro (1891-1992), Mariza Reis Nunes ve Ana Moura.
Bu müziğin en büyük ustaları arasında şu isimler sayılabilir: Amália Rodrigues (1920-1999) Alfredo Marceneiro (1891-1992), Mariza Reis Nunes ve Ana Moura.

Fado’yu bir erkekten ya da kadın yorumcudan dinlemek arasında bir fark var mı?

Aynı. Hiçbir fark yok bence. Kadın ve erkek sanatçı tarafından söylenmesi Fado için hiçbir farklılık arz etmiyor; duygular, aşklar, inatlar, kızgınlıklar, vazgeçmeler ve hayal kırıklıkları önemli olan… Önemli olan hissetmek ve hissettirmek yani…