"Cennet buradadır": Burdur

Burdur, Burdur ilinin merkez ilçesidir.
Burdur, Burdur ilinin merkez ilçesidir.

Göller Yöresi adı verilen bölgede konumlanan Burdur, bütünüyle bir plato manzarası sunan şehirlerimizden biri. Yüksek dağların, uçsuz bucaksız ovaların ve huzuru çağrıştıran göllerin ana vatanı. Bu güzel şehrimiz ayrıca İzmir, Muğla, Antalya'ya yakınlığıyla da ulaşımda çokça alternatif sunuyor.

Şehir ismini nereden alıyor?

Bir söylenceye göre Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" hâline dönüşmüştür. Eski Yunan Mitolojisinde kahraman Ulis (Aşil), tanrıların gazabına uğrar. Yunanistan'dan kovulur. Yolu Antalya yakınlarına düşer. Geceleri kutup yıldızına bakarak, kuzeye doğru ilerler. Karşısına bir göl çıkar ve o sırada gaibten bir ses ona Rumca ve eski Latince "Ezostas! (Burada dur!)" diye seslenir. Ulis burada durur ve burayı yurt tutar. Selçuklular Anadolu fetihleri sırasında Burdur'u fethederler. Köyün ismini "Ezostas" olarak öğrenirler. Rumca bilmedikleri için manasını sorarlar. "Burada dur" anlamına geldiğini öğrenirler. Buraya yerleşen Türkmen aşiretleri "Burada dur" kelimesini zamanla "Burdur" olarak telaffuz etmeye başlarlar ve bu kelime şehrin yeni ismi olur.

Tarihçe

Antik dönemde Pisidia olarak isimlendirilen Burdur Bölgesine Türklerin gelişi 1071 Malazgirt Zaferine dayanır. Bugünkü Burdur toprakları 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1872’de Burdur Sancağı kurulmuştur. Burdur cumhuriyetle birlikte il merkezi olmuştur.

Burdur nerededir?

Burdur, doğu ve güneyinde Antalya, batısında Denizli, güneybatısında Muğla, kuzeyinde Afyon ve Isparta illeri tarafından çevrelenmiştir. Komşu illerin karayolları bağlantılarının kavşak noktası konumundadır. Ayrıca İstanbul Ankara - Antalya karayolu üzerinde yer almaktadır.

Burdur Gölü.
Burdur Gölü.

Burdur’a ne zaman gidilmelidir?

Burdur’u ziyaret etmek için en ideal zaman bahar ve yaz aylarıdır. Karasal iklim etkisinde olan şehirde kış şartları zorlu geçerken, bahar ve yaz aylarında ise Salda vb. özellikteki pek çok tabii alan en güzel formunu alarak misafirlerini beklemektedir.

Burdur'u gezerken çalma listesi

  • - Ak Koyunum Yüz Olsa-Uğur Önür
  • - Akşam Oldu Yine Bastı Gareler-- Hafız Saadettin Kaynak
  • - Aksulu Osman Ağa-Serikli Abdal Mehmet Nazlı
  • - Al Yazmanın Oyası-Ahuzar

Burdur 5'lisi

Burdur Gölü:Burdur ve Isparta arasında yer alan Burdur Gölü, "Göller Yöresi" adıyla bilinen bölgenin en güzel göllerinden bir tanesi. Ülkemizin yedinci büyük gölü olan Burdur Gölü, Burdur Merkez'e de bir hayli yakın. Suyu oldukça tuzlu olan Burdur Gölü kuş gözlemciliği, yelken sporu, plajda dinlenme gibi birçok aktivitenin gerçekleştirilebildiği imkânlara sahip. Günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü'nü yok olmadan, bir an önce görmenizi tavsiye ediyoruz.

Mısırlılar Evi Burdur.
Mısırlılar Evi Burdur.

Mısırlılar Evi Burdur:Hinnaplı Ev olarak da anılan Mısırlılar Evi, Burdur Merkez'de, Oluklaraltı Caddesi üzerinde yer alıyor. İki katlı olan ve taş zeminin üzerine bağdadi mimari ile inşa edilen Mısırlılar Evi Burdur, 19. yüzyıla ait bir yapı olarak çıkıyor karşımıza. Alt katında kışlık odalar ile kiler, üst katında ise dört odanın yer aldığı Mısırlılar Evi, alaturka kiremitlerle örtülmüş bir çatıya sahip. Evin içerisinde bulunan odaların tümü, ortalarındaki ince uzun planlı sofaya açılıyor.

Burdur Arkeoloji Müzesi:Burdur Arkeoloji Müzesi binası, ziyaretçilerine kapılarını ilk kez 12 Haziran 1969 yılında açmıştır. Müze binası, ev sahipliği yaptığı bahçesindeki medreseden geri kalan Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi'nin mimarisinden esinlenerek bir bütünlük oluşturacak şekilde inşa edilmiştir. Burdur Arkeoloji Müzesi, Anadolu'daki Neolitik dönemden günümüze kadar çeşitli dönemlere ait kalıntıların bir araya toplandığı görülmeye değer bir müzedir.

Burdur Arkeoloji Müzesi.
Burdur Arkeoloji Müzesi.

Salda Gölü: Gölün doğu ve batısı bir duvar gibi yükselen dik kıyılara sahiptir. Kuzeyde Doğanbaba, güneybatı da Gökçe ve güneydoğuda Kayadibi mahalleleri çevresinde, Göl kıyıları Maldivleri andıran eşsiz bir görsel güzelliğe ve flora-fauna açısından oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Suyun berrak ve turkuaz renkli oluşu, alanı manzara açısından da eşsiz kılmaktadır. Bölgede yapılan çalışmalar dünyada Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan dünyadaki bir kaç bölgeden birinin Salda Gölü olduğunu göstermektedir. Yaklaşık 6.8 km. eninde, 9.186 km. uzunluğunda bir tektonik çukurun üzerine yerleşmiş kapalı bir havza içerisinde yer almaktadır.

Salda Gölü.
Salda Gölü.

Burdur Saat Kulesi:1830 yılında Konya valisi tarafından Burdur Ulu Cami'nin kuzeyinde, Alacapazarı mevkisinde Burdur Saat Kulesi bölgede ilk analog saat olarak inşa edilmiştir. 1914 depreminde yıkılan saat kulesi Kâhyaoğlu Hacı Ali Emir Bey tarafından 1936-1937 yıllarında yeniden yapılmıştır. Şehrin sembollerinden olan kule, kent ziyaretçilerinin en uğrak yerlerinden.

Burdur'da ne yenir?

  • - Gazel (Kazel) böreği
  • - Burdur usulü testi kebabı
  • - Çekme
  • - Kömbe (Çanak ekmeği)
  • - Burdur usulü peynirli pide
  • Kömbe.