Çocukla kolay uçak yolculuğu yapmanın ipuçları

Çocukla kolay uçak yolculuğu yapmanın ipuçları.
Çocukla kolay uçak yolculuğu yapmanın ipuçları.

Çocukla uçak yolculuğu yapmak… Böyle söyleyince daha şimdiden birçok kişinin tedirgin olduğunu hisseder gibiyiz. Herkesin gözünde yerine oturmak istemeyen, sakinleştirilemeyen, huzursuz çocuk ya da sürekli ağlayan bebek görüntüleri canlanmıştır. Ancak korkmayın! Çocukla kolay uçak yolculuğu yapmanın ipuçları yazımızı okuduktan sonra bunun aslında sanılanın aksine delirtici bir deneyim olmadığını anlayacaksınız. Özellikle çocuğunuzla ilk uçuşunuz olacaksa yazımızın ışığında harika bir deneyime hazır olun!

Yolculuk saatini uyku zamanına denk getirin

Yolculuk saatini uyku zamanına denk getirin.
Yolculuk saatini uyku zamanına denk getirin.

Pürüzsüz bir yolculuk için öncelikle minik yolcunun huzurlu olması gerekmekte. Bu nedenle uçak yolculuğunuzun saati olabildiğince çocuğunuza uygun olmalı. Çok erken ya da çok geç saatlerde alınan uçuşlar çocukların uyku saatini aşacağı için probleme neden olabilir. Uykusunu alamayan çocuklar mutsuz, huzursuz ve ağlama meyilli oluyorlar. Yaşayacağınız serüven yalnızca uçak içinde değil. Uçuş sonrası yaşayacağınız küçük çaplı krizi de düşünün! Bunun önüne geçmek için alınabilecek en iyi önlem ise yapılabiliyorsa uçak biletinizi çocuğunuzun uyku saatine denk getirmek. Böylece çocuğunuz uçuş sırasında uykuda olacak ve yaşanabilecek problemler minimuma indirilecek. Bu hem sizin hem de miniklerinizin konforlu bir yolculuk yapmasını sağlayacak.

Koltuk seçimi oldukça önemli

Yetişkinler için bile dikkat edilen bir konu olan koltuk seçimi, küçük yolcular için daha da önemsenmesi gereken bir konu. Seçimi daha çok çocuğunuza göre yapmalısınız. Etrafı izlemeyi seven bir çocuğunuz varsa pencere kenarı almanızda fayda var. Böylece çocuğunuzun dikkati belirli bir noktaya çekilebilir. Belki de çocuğunuz manzarayı izlerken uyuyakalır, kim bilir… Ancak çocuğunuz yolculuk esnasında sıklıkla tuvalet ihtiyacı duyuyorsa, o zaman yeriniz tuvalete yakın olan koridor tarafları… Bu arada kanat arkasında bulunan koltuklar daha fazla darbe ve türbülans deneyimi yaşama eğiliminde. O nedenle bu koltuklar olabilecek en son çareniz olsun.

Koltuk seçimi oldukça önemli.
Koltuk seçimi oldukça önemli.

Basınçtan etkilenmemesini sağlayın

Çocuğunuzla keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız sağlık konusunda kesinlikle önlem almanız gerekli. Çocuğunuzun bilinen bir hastalığı varsa ilaçlarını vermiş olmanız oldukça önemli. Bunun yanı sıra yetişkinleri bile rahatsız eden bir konu var: kulaklardaki basınç… Kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncında yaşanan değişiklikler kulaklarda dolgunluk hissi oluşturur. Bu da bebeklerde ve çocuklarda rahatsızlık hissine hatta ağlamalara neden olur. Eğer bebeğiniz varsa, kalkış ve inişlerde emzirmeniz ya da emzik kullanmasını sağlamanız bu problemi azaltacak. Daha büyük çocuklar için ise bu sorunu sakız ve minik atıştırmalıklarla çözebilirsiniz. Burada amaç çiğneme işlemiyle yutkunmanın sağlanması. Ayrıca, çocuğunuza sık sık sıvı takviyesi yapmanız yaşayacağı sıvı kaybını önleyecek ve daha rahat hissetmesini sağlayacak. Tabi tuvalet ihtiyacını da göz önünde bulundurmanız önemli.

Aperatifler kurtarıcınız olabilir.
Aperatifler kurtarıcınız olabilir.

Aperatifler kurtarıcınız olabilir

Eğer uçuş boyunca çocuğunuzun keyfinin yerinde olmasını istiyorsanız tok olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca küçük yolcunun canı aniden bir şeyler çekebilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmak adına yanınızda lezzetli atıştırmalıklar olması size büyük fayda sağlayacak. Çubuk kraker, kuruyemiş, meyve gibi sağlıklı aperatifler sizi kurtaracak, çocuğunuzun biraz da olsun oyalanmasını sağlayacak. Ayrıca, çiğneme refleksi kulaklarındaki tıkanmayı da önleyecek. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.

Uçuş vakti eğlence vakti

Uçuş vakti eğlence vakti.
Uçuş vakti eğlence vakti.

Çocukların yetişkinler gibi uçuşlarda sakin oturacağını, etrafını izleyeceğini ve uçuşun bitmesini bekleyeceğini sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Fazlaca enerjik olan çocukların uzun süre oturmalarını beklemek olmaz tabi. Bu nedenle onların oyalanmasını sağlamanız oldukça önemli. Çocuğunuzun keyifli vakit geçireceği kısa aktiviteler yapabilirsiniz. En sevdiği kitabı okuyabilir, eğitici oyun kartlarını inceleyebilir ya da boyama kitabında renkleri tanıyabilirsiniz. Oyun hamurları, minik oyuncaklar ve puzzle’lar da küçüğünüzün yolculuğuna renk katabilir. Eğer çocuğunuz bunlarla oyalanamayacak kadar büyükse, onunla sevdiği bir konu hakkında sohbet edebilir, mobil cihazlardan ilgisini çekebilecek oyunları oynayabilir, önceden indirdiğiniz çizgi filmlerden izleyebilir ya da sevdiği müzikleri dinleyebilirsiniz.

Rahat kıyafetler tercih edin

Çocuklar dara gelemez, hemen huzursuzlanırlar. Bunun önlemenin en öncelikli yöntemlerinden biri kıyafetler… Zira yumuşak, konforlu ve kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetler çocukları güvenli bir ortamda hissettirecek. Kendisini güvende hisseden çocuk ise daha mutlu ve sakin olacak. Özellikle tercih edeceğiniz kıyafetler pijama tarzında olursa avantajınız daha büyük olur. Düşünsenize uçuş çocuğunuzun uyku saatine denk geldi ve üzerinde pijamaları gibi rahat kıyafetler var. Hazır olun, kalkıştan 10 dakika sonra çocuğunuzu uyurken görmeniz an meselesi.

Rahat kıyafetler tercih edin.
Rahat kıyafetler tercih edin.

Uçuş öncesi tedbirleri hayat kurtarır

Çocuklarımızı uçuşa hazırlayan zaman dilimi uçuş öncesi. Uçağa binmeden önce bunalan bir çocuk, yüksek ihtimalle uçuş esnasında keyifli vakit geçirmesi için yaptığınız hazırlıklardan hoşlanmayacak. O nedenle uçuş öncesini iyi değerlendirmeniz çok önemli. Bunun için ilk olarak check-in’den başlayın. Zira check-in işlemine geç kalırsanız bin bir türlü sorunla karşılaşabilirsiniz. Siz sırada beklemek, insan kalabalığının içinde kalmak, yan yana koltuk bulamamak gibi sorunlarla uğraşırken çocuğunuz bunaltabilir. Bu nedenle zamanında ve en güzeli online olarak check-in yapmak sizi bir adım öne geçirecek. Havalimanında uçağı bekleyeceğiniz sürenin verimli geçmesi de dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bu süre içerisinde hareketsiz kalan çocuklar uçuş esnasında daha da sıkılıp huzursuzluk çıkarabilir. O nedenle bu bekleme süresi için bazı aktiviteler belirleyebilir, havalimanlarının oyun alanlarından yararlanabilirsiniz.