Çocukla masalsı Moskova'da

​Çocukla masalsı Moskova'da
​Çocukla masalsı Moskova'da

Moskova, rengârenk binaları, soğan kubbeli çatıları ile bir masaldan çıkmış da karşınızda duruyor hissi uyandırıyor insanda. Masalsı Moskova'yı çocukla, çocuk gözünden gezmek ise bir harika. Üstelik çöl sıcakları ile boğuştuğumuz şu günlerde serin Moskova'yı ziyaret etmek, biraz nefes alıp Moskova yazının tadını çıkartmak için çok iyi bir zaman.

İLK DURAK KIZIL MEYDAN

Moskova gezisine başlamak için en güzel yer hiç şüphesiz Kızıl Meydan'dır. Rusya deyince ilk akla gelen yapılar, ülkenin sembolleri hep bu meydanda yer alıyor.

Bir köşede, ünlü soğan kubbeli Aziz Vasil Katedrali, hemen yanında Kremlin Sarayı ve saat kulesi ile bu meydan, Moskova gezisinin özeti gibi.

Ancak burası bir başlangıç, çünkü Moskova çok büyük ve çok gösterişli bir şehir.

Kızıl meydan
Kızıl meydan

ÇOCUKLA MOSKOVA’DA NELER YAPILIR?

Parklar bir harika

Moskova'nın birçok noktasında kocaman şehir parkları bulunuyor. Bu parklardan en ünlü olanı Moskova nehrinin kıyısına kurulu olan Gorki Parkı. Parktaki birçok eğlenceli aktivite ile ailece güzel bir gün geçirilebilir. Dört kişilik aile bisikletleri, kayık gezintileri, ya da meraklısı için yere çizilmiş kocaman taşlı satranç tahtalarında satranç oynanabilir. Dönme dolap ve atlıkarınca da yine tam miniklere göre. Parkın bir köşesinden kalkan nehir turu tekneleri ile Moskova nehrinde tekne turu yapmak da eğlenceli bir aktivite.

Gorki parkı
Gorki parkı
Şehrin bir başka köşesinde keşfettiğimiz VDNH Parkı ise büyüklüğü ve park içindeki gösterişli yapıları ile bizi tam anlamıyla şaşkına çevirdi. Parkta, panayır havasında çeşitli organizasyonlar da düzenleniyor.

Biz, gittiğimiz gün bir yaz festivaline rastladık; jonglörler, palyaçolar, balonlar, her şey tam da bizim gibi çocuklu ailelere göreydi. Çok geniş alana yayılmış olan VDNH parkının bir köşesinde kocaman bir lunapark da var.

VDNH Parkı
VDNH Parkı

Kremlin sarayı

Büyük İvan Çan Kulesi
Büyük İvan Çan Kulesi

Halen Rusya'nın yönetim merkezi olan Kremlin Sarayı'nın tarihi kısımları gezilebiliyor. Çok geniş alana yayılmış sarayın tamamını çocuklarla gezmek çok mümkün olmasa da genel ortamına göz atmak bile ortamı hissedebilmek için yeterli. Altın kubbeli yapılar, Büyük İvan Çan Kulesi ve önündeki bir parçası kopmuş dev çan, tam da kafamızdaki masalsı Moskova betimlemesini tamamlar cinstendi.

Kozmonot müzesi

Uzaya çıkmış gerçek uzay mekiklerini görmek, uzay kıyafetlerine dokunmak, hangi miniğin hoşuna gitmez ki? Moskova'da Rusya'nın uzay çalışmalarını özetleyen çok güzel bir kozmonot müzesi var. Uzayda ne yenir, göktaşları nasıl görünür, uzay kıyafetleri nasıldır gibi uzay ile ilgili birçok nesne ve eşya müzede görülebiliyor. Ayrıca, ünlü Miruzay mekiğinin içine girip gezilebiliyor. Uzaya ilk çıkan insan Yuri Gagarin'in izinde müzeyi dolaşmak çok ilham verici.

Kozmonot müzesi
Kozmonot müzesi

Moskova sirki

Moskova'ya kadar gitmişken bir Moskova sirkine gitmek de çocukla yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden. Sirkin kendi memleketine gittiğimizden buradaki sirkler bizim alıştıklarımızdan biraz farklı, her zamanki gibi bir çadırda değil kocaman sabit bir binada yer alıyor. Çok iyi kurgulanmış akrobatlı, cambazlı, hayvanlı gösterileri ve özgün dansları ile izlediğimiz sirk, bize bu alanda gelinebilecek son nokta bu olsa gerek diye düşündürdü.

Moskova sirkine gitmek de çocukla yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden.
Moskova sirkine gitmek de çocukla yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden.

Bolşov'da kuğu gölü balesi

Kuğu Gölü Balesi'nin memleketinde bir bale izlemek özellikle kız çocukları için unutulmaz bir tecrübe olabilir. Ünlü Bolşoy sahnesinde, harika bir ambiyansta süzülen balerinleri izlemek bale ile haşır neşir olan veya olmayan her çocuğu etkileyecektir.

Kuğu Gölü Balesi'nin memleketinde bir bale izlemek özellikle kız çocukları için unutulmaz bir tecrübe olabilir.
Kuğu Gölü Balesi'nin memleketinde bir bale izlemek özellikle kız çocukları için unutulmaz bir tecrübe olabilir.

Moskova metrosunu keşvedin

Moskova metrosu dünyanın en eski ve en büyük metro ağlarından biri. Yerin altındaki köstebek yolları misali 12 hattı yanı sıra görkemli metro istasyonları ile de çok ilginç. Çocuklarla yerin ta derinliklerindeki bir istasyona doğru ilerlerken, hemen üst katmanda bir başka metronun üstünüzden geçtiğini duymak çok şaşırtıcı.

Moskova metrosu dünyanın en eski ve en büyük metro ağlarından biri.
Moskova metrosu dünyanın en eski ve en büyük metro ağlarından biri.

Alış-veriş merkezleri

Moskova'da tamamen çocuklara yönelik düzenlenmiş birçok alışveriş merkezi var. Satılan kıyafetlerden, eşyalara, oyuncaklara; hatta market kısmındaki yiyeceklere kadar tamamı çocuklar için düzenlenmiş. Maşa ile Koca Ayı oyuncakları ile oynamak, çeşitli organizasyonlar ile keyifli bir gün geçirmek ve biraz da alışveriş yapmak için çocuk alışveriş merkezleri iyi bir seçenek.

Moskova'da tamamen çocuklara yönelik düzenlenmiş birçok alışveriş merkezi var.
Moskova'da tamamen çocuklara yönelik düzenlenmiş birçok alışveriş merkezi var.