Çok uzun süren eski bir suskunluk: Slovakya

Slovakya, Orta Avrupa'da bir ülkedir.
Slovakya, Orta Avrupa'da bir ülkedir.

Avrupa’nın neredeyse ortasında, fazladikkat çekmeyen, kendi hâlinde, üretimeodaklanmış bir ülke Slovakya. HâlbukiUnesco Dünya Kültür Mirası listesinealınmış tarihi kaleleri, doğaseverleri kendinemıknatıs gibi çeken yemyeşil milliparkları, farklı mimari özellikleri ile dikkatçeken sevimli kasabaları ile yükselen birturizm destinasyonu Slovakya!

Slovakya hakkında kısa kısa

Slovakya; batıda Avusturya ve Çek Cumhuriyeti, kuzeyde Çek Cumhuriyeti ve Polonya, doğuda Ukrayna ve güneyde Macaristan ile sınır komşusu. Hatta Avusturya’nın başkenti Viyana ile Slovakya’nın başkenti Bratislava arası sadece 80 kilometre.

• Karpat Dağları Slovakya’nın kuzeyini kaplıyor, yüksek zirveler kayak yapmak isteyenler, yürüyüş yolları ise doğa aktivitelerini sevenler için harika alternatifler sunuyor.

Slovaklar Slav kökenli bir topluluk. Tarih boyunca bölgeye Keltler, Slavlar, Macarlar, Germenler hâkim olduğundan oldukça karışık bir etnik yapısı var.

Slovaklar, Çeklerle birlikte, I. Dünya Savaşı’ndan sonra, ilk Çekoslovakya devletini kurmuşlardır. 1990’da ise Çek ve Slovak Federatif devletleri olarak ayrılmışlardır.

Slovakya’ya gitmek için en iyi zaman

Slovakya’da genel olarak karasal iklim hâkim yani yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlı. Temmuz ve Ağustos ayları Slovakya’nın en sıcak ayları olsa da gezmek için en güzel aylar ağaçların çiçek açtığı, havanın da daha ılıman olduğu Mayıs ayıdır. Slovakya ormanlarının renkten renge büründüğü dönem ise tabii ki sonbahar, renk cümbüşünü görmek için Eylül Ekim aylarını tercih edebilirsiniz ancak yağışlı olacağını önceden bilerek gitmeniz gerekir.

Tatra Milli Parkı.
Tatra Milli Parkı.

Slovakya 8’lisi:

1- Başkent Bratislava: Slovakya’ya giriş kapısı, eski Macar başkenti Bratislava Slovakya gezinizin başlangıç noktası olmalı. Eski şehir merkezinin trafiğe kapalı ara sokaklarında dolaşmak, merkezden küçük bir tepe üstüne kurulmuş olan Bratisliva Kalesi’ne yürümek, kaleyi gezmek, başkentte yapabileceğiniz en güzel aktiviteler. Geleneksel Slovak yemekleri yapan pek çok restorandan birinde yemek molası vermeyi de unutmayın!

Spis Kalesi.
Spis Kalesi.

2- Tatra Milli Parkı:Muhteşem Karpatlar’da yer alan Tatra Milli Parkı, Polonya ile Slovakya arasında yer alıyor ve iki ülke tarafında da UNESCO Biyosfer Rezervi listesinde bulunuyor. 2500 metre ve üzerinde pek çok zirvenin bulunduğu milli parkta yürüyüş yolları, vadiler, vahşi yaşam doğaseverleri misafir ediyor. Strbske Gölü, Skalnate Gölü, Lomnicky zirvesi, Hrebienok, Tatranska Lomnica kasabası, Stary Smokovec kasabası, Belianska mağarası Tatra Milli Parkı’nda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.

3- Spis Kalesi: 12. yüzyılda inşa edilmiş olan Spis Kalesi, Slovakya’daki ve hatta Avrupa’daki en büyük kalelerden biri. 1993 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiş olan kale Roma mimarisi ile de dikkat çekiyor. Bulunduğu bölgedeki en yüksek nokta olması nedeniyle harika bir manzaraya sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Banská Štiavnica.
Banská Štiavnica.

4- Banská Štiavnica: Banská Štiavnica, altın ve gümüş madeni yatakları nedeniyle Habsburg Hanedanlığı döneminde yani 18 ve 19. yüzyılda zengin ve önemli bir şehir. Bugün Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan şehirde eski ve yeni kale, madencilik müzesi gibi görmeye değer pek çok yer bulunuyor. Kaleden manzaranın harika olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

5- Ochtinska Aragonit Mağarası: Ochtinska Aragonit mağarası dünyada sadece dört benzeri olan bir yapıya sahip ve Unesco Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Mağara sadece 300 metre uzunlukta olmasına rağmen aragonit cevheri açısından zenginliği ile benzersiz bir doğal oluşum. Bratislava’nın doğusunda Kösice şehrine yakın olan mağara, Bratislava’ya yaklaşık 335 kilometre mesafede yer alıyor.

6- Ahşap Kiliseler: Daha çok kuzey ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz ahşap kiliselerin farklı örneklerine Slovakya’da, özellikle Karpatlar civarında rastlıyoruz. Slovak mimarisini yansıtan ahşap kiliseleri sıralayacak olursak; Hervartov ve Tvrdošín'deki Roma Katolik kiliseleri, Kežmarok, Leštiny ve Hronsek'teki Evanjelik eklem kiliseleri ve Bodružal, Ladomirová ve Ruská Bystrá'daki Doğu ayin kiliseleri... Hepsine gidemeseniz de bir veya birkaçını listenize alabilirsiniz.

Ahşap Kiliseler.
Ahşap Kiliseler.

7- Bojnice Kalesi: Bojnice Kalesi, Slovakya’da gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerlerin başında geliyor. Bratislava’dan araçla yaklaşık 2 saatlik bir mesafede bulunan kale, 13. yüzyılın başlarında yapılmış Slovakya’nın en güzel kalelerinden biri. Bojnice şehrinde bulunan hayvanat bahçesi çocuklu aileler için de güzel bir gezi rotası oluşturuyor.

8- Orava Kalesi: Slovakya’da çok sayıda kale olduğunu söylemiştim. Orava Kalesi, nehir kıyısında yükselen kayanın üzerine inşa edilmiş çok etkileyici bir kale. Slovakya’daki pek çok kale gibi önce ahşaptan yapılan kale, saldırılara karşı koyabilmek için taştan yeniden inşa edilmiş. Konumu nedeniyle Slovakya’da en iyi korunmuş kalelerden biri.