Çölün gelini hüzün içinde

Antik zamanların önemli ticaret merkezi olan şehir, ticaret kervanlarının da yolu olması sebebiyle “Çölün Gelini” olarak anılmış hep.
Antik zamanların önemli ticaret merkezi olan şehir, ticaret kervanlarının da yolu olması sebebiyle “Çölün Gelini” olarak anılmış hep.

Suriye’de vaha üzerine kurulmuş bir şehir Palmira... 1980’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Palmira Antik Kenti’nin tarihinin de milattan önce 19. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor.

Son birkaç ay içerisinde iki kez Palmira ile ilgili içimi burkan yazılar ve fotoğraflarla karşılaşınca, tekrar bir göz attım çok sevdiğim Palmira fotoğraflarıma... 10 yılı geçmiş, belki daha da fazla... 7-8 fotoğrafçı iki hafta boyunca Suriye’deki birçok şehre uğrayarak gezmiştik. Bu uzunca yolculuğun en sevdiğim duraklarından biri de Palmira’ydı. Henüz fotoğraf makinelerinin analog olduğu zamanlarda, çektiğim onlarca Palmira fotoğrafını ancak evime döndüğümde tab ettirince görebilmiştim. Çok sevdiğim kareler çıkmıştı içlerinden, işte bu fotoğraf da onlardan biri...

Suriye’de vaha üzerine kurulmuş bir şehir Palmira... 1980’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Palmira Antik Kenti’nin tarihinin de milattan önce 19. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor. Antik zamanların önemli ticaret merkezi olan şehir, ticaret kervanlarının da yolu olması sebebiyle “Çölün Gelini” olarak anılmış hep. Bu güzel gelinle tanışıp, kendisine hayran kalanlardandım ben de... Mezar süslemelerinden, mezarlarda bulunan büstlerden ve ilginç mezar mimarilerinden çok etkilenmiştim. Ayrıca ilk kez çölde yolculuk yapmış, vahalar görmüş ve bedevilerle tanışmıştım ve bildiğiniz gibi sonra savaş geldi; geriye harabe şehirler, evlerini terk etmek zorunda kalan, yüreği yanan insanlar bıraktı...