Denizin demlendiği adres Muğla

Fethiye, özellikle Ölüdeniz’iyle dünyanın en ilginç denizine sahip.
Fethiye, özellikle Ölüdeniz’iyle dünyanın en ilginç denizine sahip.

Muğla demek; deniz demek, derya demek, güneş demek, tarih demek... Muğla ilk öğrendiğimiz bilmece gibi aslında; “Pazardan aldım bir tane eve geldim bin tane...” Bir şehir düşünün ki içinde Bodrum, Marmaris, Fethiye, Köyceğiz, Dalaman, Datça, Dalyan ve daha nice koyları barındırsın... Hatta şehir öyle bereketli ki Ege'ye bile sığamayıp bir kısmını Akdeniz'e taşırmış. Hoş geldiniz burası Muğla, tatilinizi nerede alırsınız?

Muğla’yı diğer şehirlerden ayıran çok ilginç bir özelliği var. Türkiye’deki hatta dünyadaki hemen hemen tüm şehirlerde gezilecek yerler, popüler mekânlar, kaleler şehrin merkezlerini süsler. Ancak Muğla’da bu durum biraz farklı. Merkezi genel olarak fazla popüler olmayan şehir, beldeleri ile dünyaya ismini yazdırdı. Özellikle Bodrum, Fethiye ve Marmaris ile dünya standartlarında deniz ve eğlence hayatına sahip Muğla’nın merkezinde deniz bile bulunmuyor. Ortalama M.Ö. 3400 yıllarına kadar uzanan Muğla sayısız uygarlığa ev sahipliği yaptı. Hadi şimdi gelin pazardan aldığımız bu narı açalım, tanelerini sayalım:

Bembeyaz evleri ve yeşilin tonları ile denizin en saf halinin kesiştiği Bodrum.
Bembeyaz evleri ve yeşilin tonları ile denizin en saf halinin kesiştiği Bodrum.

Bembeyaz Bodrum

Halikarnas adına yazılan şarkıları hangimiz duymadık? Merkezini geçerek en büyük ilçe olma unvanı ile dünyaya açılan kapısıyla Bodrum,Türkiye’nin en popüler beldelerinden biri. Birçok sanatçının yaz kış yaşadığı Bodrum, artık o kadar kalabalık olmaya başladı ki İstanbul’u andıran trafiğiyle yazlık yer kavramından çıkmaya başlasa da, gönül verenler bu tutkulu yaşama devam ediyor. Bembeyaz evleri ve yeşilin tonları ile denizin en saf halinin kesiştiği Bodrum özellikle birçok yerden görülen kalesiyle binlerce yıl olduğu gibi güneşi batırıp ertesi gün yeni sabaha merhaba diyor.

Ölüdeniz, Fethiye’nin adeta can damarı.
Ölüdeniz, Fethiye’nin adeta can damarı.

Ölüdeniz’i ile Fethiye

Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon, Sidyma ve Ksantos gibi antik kentleriyle tarihe bayrak diken Fethiye, özellikle Ölüdeniz’iyle dünyanın en ilginç denizine sahip. Isısı ve durgunluğu ile bir emsali bulunmayan Ölüdeniz, Fethiye’nin adeta can damarı. Ege’ye Akdeniz’e olan kıyılarıyla kabına sığmayan Fethiye, özellikle Kabak ve Kelebek koylarıyla birçok kamp severi ağırlıyor.

Mavinin en güzel tonu Marmaris

Gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel olan Marmaris’te, -tıpkı diğer yazlık beldeler gibi- yazın artan nüfus kışın yerini sessizliğe ve bolca yağmura bırakıyor. Beldede Muğla Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Meslek Yüksek Okulu bulunuyor. Yazın gelmesiyle ilçeyi boşaltan öğrenciler, yerlerini tatile gelen dünya vatandaşlarına bırakıyor. Sayısız mavi bayraklarıyla 10 kilometreye varan kesintisiz kumsallarıyla, motelden 5 yıldızlı otellere kadar her bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Marmaris’te gündüz ayrıca tekne turlarıyla da gizli koyları keşfedebilirsiniz.

Plaj geceleri tamamen kaplumbağalara ve koruyuculara bırakılıyor.
Plaj geceleri tamamen kaplumbağalara ve koruyuculara bırakılıyor.

Caretta Carettaların yuvası Dalyan (İztuzu)

Doğa harikası İztuzu Kumsalı, Radar Tepesi’nin eteğiyle Dalyan Boğazı’nı hatta boğazın batısındaki Küçük Plaj kumsalını da ilave ederseniz, toplam uzunluğu 6 kilometreyi aşmakta. Caretta Carettaların yumurtalarını bırakabilmelerine uygunluğuyla ünlenen İztuzu, bu özelliğiyle diğer kumsalların önüne geçiyor. Mayıs ayından Eylül ayına kadar, akşam 20.00’dan sabah 08.00’e kadar plajdan yararlanamıyorsunuz. Plaj geceleri tamamen kaplumbağalara ve koruyuculara bırakılıyor. Dalyan’da tarihin nöbetini tutan Kaya Mezarlıkları görenleri adeta kendine hayran bırakıyor. Bu ihtişamlı yapıları görmek bu merkeze gelenlerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

52 koyu ile Datça

Knidos Antik Kenti’yle zamanında medeniyetlere ev sahipliği yapan Datça, 52 koyuyla bir rekora imza atıyor. Birçok mavi bayraklı plajıyla cazibe merkezi haline gelen belde, özellikle coğrafi yapısı sebebiyle diğer bölgelere oranla daha serin. Bu yapısıyla da sıcaktan çok hoşlanmayanlar tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Köyceğiz, sakin denizi ve yapısıyla yaz aylarının gözde beldelerinden.
Köyceğiz, sakin denizi ve yapısıyla yaz aylarının gözde beldelerinden.

Su sporları ile Köyceğiz

Yat limanı, su sörfü ve su kayakları sporlarıyla ünlenen Köyceğiz, sakin denizi ve yapısıyla yaz aylarının gözde beldelerinden biri olarak Muğla’ya ayrı bir değer katıyor. Sahip olduğu sıcak ve soğuk kaplıcalarının yanı sıra berrak suyuyla da adeta her gruptan deniz severe hitap ediyor. Muğla böylesine önemli denizleri, koyları ve plajları bünyesinde barındırarak sadece yerli değil aynı zamanda yabancı turistleri de kendine çekiyor. Genellikle İngiliz, Rus ve Hollandalı ziyaretçileri ağırlayan Marmaris’te bu yıl, Arap turistler de kendini göstermeye başladı.

Balın anavatanı

Muğla tarım ve hayvancılık olarak çok özel lezzetleriyle fark yaratıyor. Bu çeşitliliğin başında Arıcılık geliyor. Marmaris’te yaygın olan arıcılıkla özellikle çam balının en süzgün tadını bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra kekik balı, kestane balı gibi çok özel lezzetleri de deneyimleyip satın alabilirsiniz. Ortaca, Fethiye ve Dalaman ilçelerinde yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, limon, mandalina, greyfurt) yapılıyor. Genellikle zeytin ağaçlarıyla nam salan Muğla, zeytinyağı konusunda da iddialı. Son yıllarda nar meyvesiyle de atağa geçen Muğla birbirinden sevimli köyleriyle sebze ve meyvenin en tazelerini pazarlarında alıcısına sunuyor. Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri tezgâhlarına taşıyan yerel satıcılardan ayrıca yöreye özel yemek tarifleri de alabilirsiniz. Tarhana da Muğla’nın ün saldığı bir başka organik üründür. Acılı, acısız çok özel tatların yer aldığı tarhanalar, Muğla’nın bir başka simgesini oluşturuyor. İlin maden yatakları oldukça zengin. Yatağan linyit rezervleri ve Fethiye krom yatakları şehrin ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Muğla ayrıca önemli bir mermercilik merkezi olarak geçiyor. Ekonomi özellikle turizm ve tarıma dayalıdır ama Yatağan ilçesinde, Yatağan Termik Santrali, Yeniköy’de Yeniköy Termik Santrali, Kemerköy’de Kemerköy Termik Santrali şehrin turizmden sonraki ana kaynağı.

Bir başka konuşurlar

Kendine has şivesi ve sıcakkanlı insanlarıyla sohbet ettikçe, daha da sohbet etmek isteyeceğiniz Muğlalılar eşine az rastlanır insanlar. Birçok köyüyle özellikle yaz dizilerinin doğal platosu haline gelen Muğla’da, şimdi hali hazırda 3 büyük dizi çekilip yayınlanıyor.