Despina Vandi: Müzik, sanatçı ile çevresi arasındaki işbirliğidir

Despina Vandi, Yunan şarkıcı, oyuncudur.
Despina Vandi, Yunan şarkıcı, oyuncudur.

Şarkılarının birçoğu uluslararası müziklistelerinde hit olan, "Gia" single’ı ile ABDBillboard Hot Dance Airplay’in zirvesine yerleşenYunan sanatçı Despina Vandi, karşı kıyınınezgilerini 17 Eylül akşamı Harbiye Cemil TopuzluAçık Hava sahnesine taşıyacak.

Aslında Türkiye ile bağlarınız çok daha eski yıllara dayansa da İstanbul’daki ilk solo konseriniz olacak, değil mi?

Despina Vandi, Almanya'da doğmasına rağmen Kavala asıllı bir Yunan ailesinden gelmekteydi.
Despina Vandi, Almanya'da doğmasına rağmen Kavala asıllı bir Yunan ailesinden gelmekteydi.

Evet. Söylediğiniz gibi aramızdaki bağ ve müzikal işbirligi çok uzun yıllardır devam ediyor. 2001 yılında Gia albümümü Türkiye’de Pasion Turca’nın sahibi Sinan piyasaya çıkarmıştı. Sonrasında bunları Live ve Stin Avli Tou Paradisou albümlerim izledi. Birçok şarkım Türk sanatçılar tarafından Türkçe seslendirildi. Kyriakos Papadopulos’un "An Sou Leipo" şarkısının klibini de İstanbul’da çekmiştik. Sevgili Ziynet Sali ile bir konserde aynı sahneyi paylaştık. Yine birkaç ay önce Bursa’da festivalde sahne aldım. Ama doğru, solo konser anlamında İstanbul’a ilk kez geleceğim. Ilık bir yaz aksamında, bir açık hava konserinde, dinleyicilerimle buluşacağım için çok heyecanlıyım.

Zaten Yunanistan ve Türkiye ortak müzikal unsurlara sahip iki ülke.

Dolayısıyla kurduğumuz bu sıcak bağ beni çok mutlu ediyor.

Şarkılarınız farklı ülkelerde birçok sanatçı tarafından cover’landı. Türkiye’de de Anaveis Foties şarkınızı Mustafa Sandal Aska Yürek Gerek, Apapa şarkınızı Ziynet Sali Ba-Ba, Thelo Na Se Do şarkınızı Yasar ve Yıldız Usmonova Seni Severdim ismiyle seslendirdi. Şarkılarınızı farklı sanatçılardan dinlemek nasıl hissettiriyor?

Çok büyük bir mutluluk veriyor. Çok da başarılı cover’lar olduklarını söyleyebilirim. Şarkılarımı farklı dillerde duymak aslında kültürler, uluslar, ırklar arası bir ayrım olmadığını, müziğin tüm bunların üzerinde ortak bir dil yaratabildiğini bir kere daha gösteriyor. Müzik, insanların birbirleriyle sıcak bağlar kurabilmesi için müthiş bir dil.

1990'ların başında Atina'da Vasilis Karras'ın desteğini alan şarkıcı, daha sonra
1990'ların başında Atina'da Vasilis Karras'ın desteğini alan şarkıcı, daha sonra

Bu yaz yepyeni bir deneyim ve heyecan yaşadınız. "Mamma Mia" müzikaliyle geniş bir turneye çıktınız. Bu deneyimi bize nasıl anlatırsınız?

Sürekli yeni şeyler denemeyi ve sınırlarını zorlamayı seven biri olarak olağanüstü keyif aldığım bir proje oldu benim için. Ama tabii çok çalıştım. Çünkü bir müzikal söz konusu olduğunda sadece şarkı söylemiyorsunuz, oyunculuk yönünüzü de sergilemeniz gerekiyor. Filmde Meryl Streep’in oynadığı Dona karakterini canlandırıyorum. Muhteşem bir ekiple çalışıyorum, izleyenlerin ilgisi de çok güzel. Gösterilerimiz kapalı gişe devam ediyor. Önümüzdeki sezon da sürecek. Böyle bir projenin parçası olduşum için çok mutluyum.

Şarkılarınız, klipleriniz, sahne şovlarınız hep çok ses getirdi. Aldığınız ödüller, tüm dünyada sahip olduğunuz geniş hayran kitlesi de başarınızı tescilliyor. Bu sevginin, ilginin sırrını sorsak size…

2000 yılında çıkarmış olduğu tekli'si
2000 yılında çıkarmış olduğu tekli'si

Çok çalışmak derim. Yetenekli olmak da elbette önemli ama bu yeteneği disiplinle geliştirebildiğiniz sürece başarılı olabilirsiniz. Ben ciddi anlamda çok emek verdim. Elbette zorluklarla karşılaştım, mücadele etmem ve risk almam gereken zamanlar oldu… Ama bunca yıldır hep artan bir motivasyonla isimi yapmanın arkasında da dinleyicilerden aldığım alkışlar ve onların sevgisi var. Bu işi yaparken haliyle tüm gözler üzerinizde oluyor. Ama bu insanların sizin kalbinizi ve ruhunuzu hissedebildiği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla önemli olan sadece iyi şarkı söylemek değil, müzik yoluyla insanlarla derin bir bağ kurabilmek…