Doğayla tarihin buluştuğu şehir: Karabük

Safranbolu ilçesinin Öğlebeli Köyüne bağlı 13 haneli bir  köyaltı yerleşim birimidir.
Safranbolu ilçesinin Öğlebeli Köyüne bağlı 13 haneli bir köyaltı yerleşim birimidir.

Karadeniz bölgesinin ilgi çekici yerlerine ve yapılarına sahip bir şehir olan Karabük, gezilecek yerler bakımından keşfedilmesi gereken şehirlerimizden biri. Gezginlerin uğrak noktası haline gelen kentte gezip görülecek bir çok yer bulunuyor. Turunuza UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu evlerinden başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir, kanyonları, mağaraları, tarihi yapıları ve yemyeşil doğası ile merak uyandırıyor.

Şehir ismini nereden alır?

Karabük adını, üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamına gelen Karabük adının oluşumuna kaynaklık etmiştir.

Yenice Ormanları.
Yenice Ormanları.

Tarihçe

İlkçağ'da Karabük, Hititlerden başlamak üzere Frig, Helenistik Krallıklar ve Roma döneminde geniş çaplı olarak yerleşmeye konu olmuştur. Karabük'ün, Hititler döneminde yerleşmeye konu olan İlçesi; Eflani'dir. Hitit metinlerinde kentin en eski adının Haluna (Yün) olarak geçtiği bilinmektedir.

1402 yılında yapılan Ankara Savaşı sonrasında Karabük ve çevresi İsfendiyaroğulları Beyliğinin eline geçer. Fetret Dönemi sonunda Çelebi Mehmet tarafından 1416 yılı itibariyle Osmanlı egemenliğine tamamen geçmiştir. Karabük ve çevresi kesin olarak Osmanlıların eline geçmesiyle Bolu sancağına bağlanmıştır. 1694 tarihinde Bolu Sancağı kaldırılınca Voyvodalık haline getirilmiş ve 1694 tarihindeki bir Hatt-ı Hümayunla yeni oluşturulan Viranşehir Voyvodalığına bağlanmıştır. 1811 tarihinde Viranşehir Voyvodalığı kaldırılarak Viranşehir Sancağı durumuna getirilmiştir. Karabük ve çevresi Milli Mücadele yıllarında uzun bir süre Kastamonu’ya bağlı kalmıştır. Karabük ve çevresindeki olaylar bu dönemde Safranbolu merkezli olarak gelişmiştir.

Karabük, 6 Haziran 1995'te, Çankırı'nın Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'ın Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili olur.

Karabük nerededir?

Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde olan Karabük ili kuzeyde Bartın, kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu, güneybatıda Bolu, batıda Zonguldak illeriyle komşudur.

Safranbolu Eski Çarşı.
Safranbolu Eski Çarşı.

Şehri gezerken çalma listesi

  • • Talip Özkan - Aç Kapıyı Ben Geldim
  • • Hakan Polat - Hicaz Saz Semaisi
  • • Barış Manço - Seher Vakti

Şehre ne zaman gidilmeli?

Yaklaşık %65'i ormanlarla kaplı olan Karabük, kış ve ilkbahar aylarında yoğun yağmur almaktadır. Yağmurlu havalarda gezmekten keyif alanlardan değilseniz yazın veya sonbahara doğru ziyaret etmeyi tercih edebilirsiniz.

Karabük 6’lısı

Bulak Mağarası: Bulak Mağarası, diğer ismiyle Mencilis Mağarası, Safranbolu ile Bulak Köyü arasında bir vadide yer alıyor. Mağara, birbirine bağlı üç kattan oluşuyor, en altında ise Safranbolu'nun içme suyuna katkıda bulunan kaynak yer alıyor. Karabük’ün doğal güzelliklerinden biri olan Bulak Mağarası'nın Türkiye’nin keşfedilen en uzun mağaralarından biri olduğu söylenir. Karstik erimelerle oluşmuş olan Bulak Mağarası, koruduğu otantik yapısı ile Karabük'ün doğa harikalarından yalnızca biri.

Safranbolu Eski Çarşı: Geleneksel yapılarıyla tarihinin dokusuna şahitlik etmeyi mümkün kılan çarşının bulunduğu Safranbolu, kuzeyinde yer alan kale ve güneyinde yer alan Hıdırlık Tepesi ile de ziyaretçilerine tüm kenti seyretme imkanı sunuyor. Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, Eski Cezaevi Binası, Cinci Hanı ve Hamamı ile Yemeniciler Arastası da Safranbolu'da ziyaretçileri bekleyen tarihi yapılardan bazıları.

Tokatlı Kanyonu ve Kristal Teras: Tarihi evleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu, evlerinin yanı sıra kanyonları ile de bilinen bir yer. Tokatlı Kanyonu ise bunlardan yalnızca biri. Yerden 80 metre yükseklikte ve zemini camdan yapılmış olan bu platform Safranbolu'nun doğasına eşsiz bir bakışı sunuyor. Şahane bir doğanın ortasında bulunan bu kanyonda sincapların, kazların, çeşitli kuş türlerinin ve yaban hayatın tüm güzelliklerine tanık olabilirsiniz.

Yörük Köyü: Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında gerçek bir Türk-Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle koruma altına alınan Yörük Köyü, bünyesinde 93 tescilli eser bulunduruyor. Safranbolu'nun küçük bir maketi gibi olduğu söylenir. Osmanlı dönemi klasik üslubun ev mimarisindeki en güzel örnekleri ile dolu, bilinen köy evi tarzının dışında bir yerleşmedir. Adeta tümü birer konak niteliğindedir.

Yörük Köyü.
Yörük Köyü.

Köprülü Mehmet Paşa Camii:Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1662 yılında yaptırılan cami 17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Eski Çarşı'da yer alır ve günümüze kadar iki kez restorasyona uğramıştır. Avlusunda bulunan güneş saati ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir.

Yenice Ormanları: Ülkemizin en değerli ormanları arasında yer alan Yenice Ormanları, rengârenk bitki örtüsü, arboretumunda bulunan ender ağaç türleri ve şelaleleriyle trekking ve kamp için ideal bir doğal ortamdır.

Karabük’te ne yenir?

  • Perohi (Peruhi).
  • • Perohi (Peruhi)
  • • Mısır Çorbası
  • • Cevizli Yayım
  • • Çullu Börek
  • • Safranbolu Bükmesi
  • • Safranlı Zerde

Karabük’ün meşhuru

20. yüzyılın alanındaki en önemli isimlerinden sayılan dünyaca ünlü Türk opera sanatçısı Leyla Gencer, Safranbolulu bir babanın kızıdır.