Dünyadan 5 tatlı

Kürtőskalács.
Kürtőskalács.

Ülke gezilerinde o ülkenin kültürünü, yaşantısını tanımanın yanında en büyük merak edilen şey de yemekleridir. Farklı ülkelerin yemekleri damak zevkine göre değişse de, tatlılar daha fazla ilgi görür. Bu yazımızda biz de sizleri dünya tatlıları ile buluşturduk.

Kürtőskalács - Macaristan

Kökeni bugünkü Romanya'nın batı ve orta bölgelerinde Erdel ya da Transilvanya olarak bilinen yerde yaşayan Macarlara dayanan sarmal bir hamur tatlısıdır. Doğu Avrupa'nın hemen hemen tamamında görülen bu tatlının ismi ülkeden ülkeye değişmekte. Örneğin Çekya'da 'trdelnik' olarak geçer. Türkiye'de makara adıyla bilinen tatlının İsrail ve Güney Afrika'da da benzerlerine rastlanmakta. Tercihe göre üzerine çikolata, badem vs. eklenebilir fakat en güzeli tarçınlı olandır. Hikâyeye göre Moğol istilası sırasında dağlara kaçan Erdel bölgesindeki Szekel Macarları bu tatlıyı yaparak hayatta kalmışlar.

Taiyaki.
Taiyaki.

Taiyaki - Japonya

Taiyaki, geleneksel Japon tatlılarının ilk akla gelen örneklerinden biri. Gözleme hamuruna benzer ve tatlı fasulye ezmesi ile doldurularak özel kalıplarında tosta basılırken o ünlü balık şeklini de almış olur. Ancak alternatif, modern dolgular muhallebi kreması, çikolata veya peynir içerebilir. Taiyaki’nizi aldığınızda ne kadar sıcak olsa da hemen tüketmeye özen gösterin ve o gevrek kaplamanın tadını çıkarın. Durdukça yumuşayacağı için bu şekilde yemek önerilmez.

Dulce de Leche.
Dulce de Leche.

Dulce de Leche - Arjantin

Latin Amerika mutfağının en önemli tatlılarından biri Dulce de Leche. Özellikle Arjantin ve Şili gibi ülkelerde çoğunlukla kahvaltılarda tüketilen bu tatlıyı 'süt reçeli/karameli' olarak da adlandırabiliriz. Süt ve şekerin tencerede ağır ağır, sürekli karıştırılarak pişirilmesi sonucu elde edilir. Katı ile sıvı arasında bir kıvamı vardır. Direkt yenilebildiği gibi tatlılara ek malzeme olarak da tercih ediliyor; kek, pasta ve benzer ürünlerin yapımında kullanılıyor.

Churros.
Churros.

Churros - İspanya

Churros ya da churro, İspanyol mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Türkiye’deki tulumba tatlısına oldukça benzer. Sadece İspanya'da değil aynı zamanda Portekiz ve Meksika gibi ülkelerde de sıklıkla tüketilir. Genellikle kahvaltıda sıcak çikolata, kahve ya da süt reçeline batırılarak yenir. Churros, İspanya'da sadece kafe ve büfelerde değil aynı zamanda dondurulmuş olarak marketlerde de satılır.

Medovik.
Medovik.

Medovik - Rusya

Medovik, tarihi 18. yy'a dayanan geleneksel bir Rus Pastası. Tek tek pişirilen ballı bisküvi katmanlarının arası krema ile dolduruluyor, bekledikçe bisküviler kremayla bütünleşip yumuşuyor ve ortaya nemli, yumuşacık bir pasta çıkıyor. Günümüzde sadece Rusya'da değil dünyanın farklı ülkelerinde de oldukça popüler bir pasta. Türkiye'de de bazı kafelerin menülerinde denk gelebilir, internette pek çok tarifine rastlayabilirsiniz.