Dünyanın nefesi: Kütüphaneler

​Dünyanın nefesi: Kütüphaneler
​Dünyanın nefesi: Kütüphaneler

Bilgiyi toplumsallaştıran kütüphaneler tüm düşünce ve sanat eserlerinin yanı sıra bilim ve teknik ürünlerin üretilmesinde ihtiyaç duyulan bilgiyi sağlayarak, kültürün geliştirilmesi, saklanması ve aktarılması sürecinde hayati bir görevi üstleniyor. Biz de sizler için dünya üzerinde ilginizi çekebilecek on kütüphaneyi derledik.

Süleymaniye Kütüphanesi

Süleymaniye Kütüphanesi
Süleymaniye Kütüphanesi

1550-1557 yılları arasında, Kanuni Sultan Süleyman'ınMimar Koca Sinan'a yaptırdığı Osmanlı Mimarisinin şaheserlerinden birisi olan Süleymaniye Külliyesinde yer alan kütüphane, cami içindeki özel bölmede bulunan ve bu süreçte medreseye taşınan kitapların bir araya getirilmesiyle 1583’te kurulmuş.

Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi

Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi
Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi

Daha önce Fatih Millet Kütüphanesi binasında bulunan 1981’de Simkeşhâne binasına taşınıp 2001’de yazar Orhan Kemal’in adı verilen kütüphanede toplam 44 bin 869 adet kitap bulunmakta. Bunların 774 adedi yabancı dildeki kitaplarken kitap dışı materyal olarak da 232 adet ses kaseti, 203 adet CD, 9 adet DVD, 51 adet videokaset bulunmakta. Yıllık 40 bin ila 50 bin civarında okuyucu sayısına ulaşan kütüphaneye her yıl ortalama bin kişi üye olmakta. Ödünç verilen kitap sayısıyıllık 6 bin ila 7 bin arasında.

British Library

British Library
British Library

İngiliz Milli Kütüphanesi, doğa bilimci Sir Hans Sloane'ın (1660-1753) biriktirdiği kıymetli kitapların, el yazmalarının ve doğa tarihi nesneleri koleksiyonunun 1753'te hükümet tarafından satın alınmasıyla kurulmuş. Son olarak British Museum'daki ve diğer kütüphanelerdeki el yazması ve basılı kitap koleksiyonlarının bir araya getirilmesiyle de 1973'te İngiliz Milli Kütüphanesi oluşturulmuş. Şu an İngiliz Milli Kütüphanesi’nde yaklaşık olarak 14 milyon kitap 3 milyon ses kaydı, 920 binin üzerinde gazete ve dergi 310 binden fazlada el yazması eser bulunuyor.

Bibliotheque Mazarine

Bibliotheque Mazarine
Bibliotheque Mazarine

Paris 8. Bölgede (Arrondissement) Quai de Conti'de bulunan Mazarine Kütüphanesi, Fransa'nın en eski halk kütüphanesidir. Başlangıçta Kardinal Mazrine'nin (1602- 1661) kişisel kütüphanesi olan bu yer Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden toplanan kitaplarla koleksiyon sayısı 40 bin kitaba ulaşmış ve 1689 yılında halka açılmış. Bir araştırma kütüphanesi olan Mazarine Kütüphanesi'nde 600 bin kitap bulunmakta.

The Seattle Central Library

The Seattle Central Library
The Seattle Central Library

Seattle Halk Kütüphanesinin Merkez Binası, Seattle Kütüphane sisteminin amiral gemisi niteliğinde hizmet veriyor. 11 katlı, 56 metre yüksekliğinde, cam ve çelikten yapılmış olan bina, Seattle'ın şehir merkezinde, 2004 yılında açılmış. 34 bin metrekare büyüklüğündeki binada 930 bini kitap olmak üzere bir buçuk milyon adet materyal bulunmakta. Halka açık 400 bilgisayarla donatılan okuma salonu yılda ortalama 2 milyon kişi tarafından kullanılmakta.

The National Library of Belarus

The National Library of Belarus
The National Library of Belarus

Ülkenin telif hakları kütüphanesi olan The National Library of Belarus, Minsk'te 72 metre yüksekliğinde bir binada yer almakta. 2006 yılında tamamlanmış olan 22 katlı bina, 2 bin kişilik bir okuma salonu ve 500 kişilik bir konferans salonundan oluşmakta. Ülkenin ana enformasyon ve kültür merkezi olan Beyaz Rusya Halk Kütüphanesi, 8 milyon derlemeye sahip. Elektronik olarak hizmet veren kaynağında 2 milyondan fazla kayıt bulunmakta ve sayısı 90 bini geçen üyeler, her yıl ortalama 3,5 milyon doküman almakta.

The Harvard University Library

The Harvard University Library
The Harvard University Library

Amerika'nın en eski kütüphane sistemi olan Harvard Üniversitesi Kütüphane Sistemi, 16 milyon kitap cildine sahip 73 adet kütüphaneden oluşmakta ve dünyanın en büyük akademik ve özel kütüphanecilik sistemi unvanına sahip. Kongre Kütüphanesi ve Boston Halk Kütüphanesi'nin arkasından, kitap sayısı bakımından üçüncü en büyük Amerikan kütüphanesi olan Harvard Kütüphane sistemi içinde en büyük ve en tanınmış olan bina.

National Diet Library

National Diet Library
National Diet Library

Japonya'nın tek milli kütüphanesi olan National Diet Library, Japonya'da daha eskiden mevcut olan üç kütüphane grubunun kendi bünyesinde birleştirmiş hali. 12 milyon kitap ve derginin barındığı bir kompleks haline gelmiş kütüphaneye, Japonya'da yayınlanan bütün basılı eserlerin birer kopyası gönderilmekte. Bunun yanında yabancı dilde de çok geniş bir koleksiyonu olan kütüphane 12 milyon kitap ve derginin yanı sıra 440 bin haritayı içinde barındırıyor.

Trinity College Library

İrlanda'nın en büyük kütüphanesi olan Dublin'deki Trinity College Library aynı zamanda Dublin Üniversitesi’nin Kütüphanesi. Birçok binadan oluşan kütüphanenin dört bölümü Trinity College kampüsünde bazı binalara ise Dublin'de St. James Hastanesi kompleksinde bulunuyor. İrlanda'da basılan bütün yayınların bir kopyasının gönderildiği bu kütüphanede çoğunluğu el yazması ve nadir eserlerden oluşan 300 bin kitaplık bir koleksiyonu var.

Russian State Library

Russian State Library
Russian State Library

İlk olarak 1862 yılında Rumyantsev Müzesi olarak kurulan Rusya Devlet Kütüphanesi 17 buçuk milyonu aşkın kitaba sahip. 1928 – 1940 yılları arasında inşa edilmiş kütüphane binasının çatısında ünlü yazar ve bilim adamlarının heykelleri bulunmakta. Bina girişinin dışındaki Dostoyevski heykeli, 1997 yılında, Moskova'nın kuruluşunun 850. yılı dolayısıyla ünlü heykeltıraş Alexander Rukavishnikov tarafından yapılmış. Kütüphanede 43 milyonun üzerinde kayıt bulunmakta.