Eski dünyanın şarkısını dinlemek: İtalya

İtalya, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke.
İtalya, Güney Avrupa'da, büyük ölçüde İtalya Yarımadası üzerinde yer alan bir ülke.

İtalya her ne kadar dünyada en çok turistin ziyaret ettiği ülkeolsa da her karışı ayrı bir tarih ayrı bir keşif barındırdığı içingüzelliğini kolay kolay kaybedemeyeceğine inanıyorum.

Antik çağlardan Rönesans’a adeta bir tarih spektrumunu içinde barındıran kadim başkent Roma, Medici ailesinin bir şaheseri diyebileceğimiz, aynı zamanda Rönesans’ın kalbinin attığı şehir Floransa ve yüzyılların denizcilik şehri, her bir köşesi turist akınına uğrasa da o ruhunu hâlâ koruyan Venedik ile İtalya bir gezginin keşfetme arzusunu sonuna kadar perçinliyor.

Dünden bugüne tarihin ayak izleri: Roma

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum bir arenadır.
İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum bir arenadır.

İnşası yüzyıllar öncesine dayanan Roma şehri, Kolezyum, Roma Forum gibi yapılarıyla Antik döneminin ruhunu bize bütünüyle hissettiriyor. Hıristiyanlık öncesi gladyatörlerin savaş alanı, Roma halkının türlü eğlencelerinin merkezi olan Kolezyum, Romalıların Hıristiyanlığa geçişiyle birlikte yavaş yavaş önemini kaybetmiş. Bütün bunlara rağmen bu görkemli yapı dimdik ayakta kalarak ziyaretçilerini hâlâ büyüleyebiliyor. Roma’nın ve tabii bütün İtalya’nın tarihi yapılarını bu derece sağlam muhafaza etmeleri ve bu yapıların şehir halkının günlük hayatının bir parçası olması pek eşine benzerine rastlanır bir durum değil. Hal böyle olunca da Roma’nın tarihi sokaklarında saatlerce yürümek büyük bir keyif haline geliyor.

Öte yandan, zengin mutfağıyla yeme-içme konusunda İtalyanların eline kimse su dökemez sanırım. Birbirinden lezzetli pizzaları, makarnaları, dondurmaları herkesçe malum. Fakat bütün Roma’nın ve İtalya’nın her bir köşesinde bulunan "espresso barlar" kahve meraklılarını adım başı kahve içirtecek kadar cezbedici. Birbirinden lezzetli kahve çeşitleri meraklısı olmayanlar için bile muhakkak denenmeli. Sanırım kahve için İtalyanların günlük hayatlarının vazgeçilmezi desek abartmamış oluruz.

Roma, İtalya'nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda Roma ilinin başkentidir.
Roma, İtalya'nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda Roma ilinin başkentidir.

Katolik Hıristiyanlığın merkezi Vatikan ise sanat eserleri, görkemli ve tarihi yapılarıyla bir günde keşfedilemeyecek kadar büyük bir yer. Dünyanın en önemli resim ve heykel arşivine sahip Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli ise giriş için saatlerce kuyrukta beklemeye değer eserleri içinde barındırıyor. Roma, karış karış gezilecek ve uzun zamanlar alacak bir şehir fakat şehri tepeden görmek isteyenler için Punto Panoramico bölgesi eşsiz bir nokta. Bu güzel şehre bir kez daha hayran olmak işten bile değil. Hemen ardından da dar sokaklarıyla ünlü, Romalı gençlerin uğrak yeri Travestere bölgesinde kaybolup güzel bir Roma dondurmasıyla güne güzel bir final yapılabilir.

Mecidi ailesinin mirası: Floransa

Duomo Katedrali, İtalya'da Floransa kentinde 1296-1436 arasında inşa edilmiş olan katedral.
Duomo Katedrali, İtalya'da Floransa kentinde 1296-1436 arasında inşa edilmiş olan katedral.

Tam manasıyla bir Rönesans şehri olan ve her bir köşesi ince detaylarla bezeli Floransa şehri bir İtalya seyahatinin vazgeçilmez duraklarından biri. Şehrin merkezinde yer alan heybetli Duomo Katedrali şehrin en yüksek yapısı konumunda. Duomo Katedrali ve hemen yanındaki Çan Kulesi bütün Floransa seyahati boyunca hem gece hem gündüz birkaç kez ziyaret edilmeli. Çünkü bu görkemli katedral tek seferde hazmedilebilir değil.

Floransa küçük bir şehir. Bu sebeple yürüyerek rahatça keşfedilebilir. Duomo Katedrali’nden itibaren ara sokaklarda kaybolmak, renkli ve hareketli Ponte Vecchio Köprüsü’nden geçip gün batımını seyretmek üzere Michelangelo Tepesi’ne gitmek sizi şehrin büyüsüne kaptıracak, eminim.

Suya hürmet edenlerin şehri: Venedik

Yüzyılların denizcilik şehri, çeşitli festivallerle yılın her zamanı renkli olan Venedik, dünyada eşi benzeri olmayan şehirlerden. Her bir yapısı ayrı bir güzellikte olan Venedik’i ve şehrin ruhunu tarif edebilmek pek mümkün değil.

Görkemli San Marco Meydanı ve Rialto Köprüsü hem gece hem gündüz ayrı bir güzelliğe sahip.

Adalar üzerine kurulu bir şehir olması sebebiyle pahalı bir şehir olsa da uygun seçenekler de azımsanmayacak kadar mevcut. Venedik, seyyahların mutlaka es geçmemesi gereken bir şehir. Genellikle kışın sonlarına doğru gerçekleştirilen ve şehir sakinlerinin Venedik’e özgü maskelerle dolaştığı, Venedik Karnavalına denk gelen bir Venedik gezisi eşsiz bir deneyim olacaktır.

İtalya, Yüzyıllar boyunca çok çeşitli Avrupa uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır.
İtalya, Yüzyıllar boyunca çok çeşitli Avrupa uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır.

İtalya 5'lisi:

  • - Hem Roma hem de Napoli usulü pizza yemek.
  • - Roma’nın en eski kahvecilerinden Sant' Eustachio Il Caffè’de en az bir kere kahve içmek.
  • - Roma’da Trevi çeşmesinden İspanyol merdivenlerine hem gece hem gündüz yürüyüş yapmak.
  • - Floransa’da Michelangelo Tepesi’nde gün batımını seyretmek.
  • - Hava karardıktan sonra Venedik’in eşsiz sokaklarında kaybolmak.