Eski günlerin getirdiği: Eskişehir

Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür.
Eskişehir günümüze kadar değişik uygarlıklar altında varlığını sürdürmüştür.

Eskişehir, merkezi konumu ve birçok şehirden kolay ulaşımimkânına sahip olması nedeniyle seyahat edebileceğiniz keyiflikentlerden biri. Eskişehir’de gezilecek yerler listesindeilk durağımız Porsuk Çayı. Kentin simgesi olan Porsuk çayıkıyısında hangi mevsim olursa olsun mutlaka bir yürüyüş yapın,yorgunluk çayı yudumlayın.

Tarihe yolculuk: Odunpazarı Evleri

Odunpazarı, şehrin ilk yerleşim yeridir. Eskişehir kent merkezinde yer alır ve diğer ilçelere göre yükseltisi daha fazladır.
Odunpazarı, şehrin ilk yerleşim yeridir. Eskişehir kent merkezinde yer alır ve diğer ilçelere göre yükseltisi daha fazladır.

Kentin keyifle gezilecek mekânlarından biri de Odunpazarı. Odunpazarı evlerini görmeden dönmek olmaz diyerek rengârenk sokaklarında gezmeye başlıyoruz. Burada Atlıhan El Sanatları Çarşısı, restore edilerek turistik bir nokta hâline getirilmiş. Çarşıda pek çok atölye mevcut. Bu atölyelerde el sanatlarının nasıl üretildiği hakkında bilgi sahibi olabilir, kendinize ya da sevdiklerinize hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Tarihi Odunpazarı evlerinin yanında yer alan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı dönemi eserlerinden. Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa’nın yaptırdığı 1525’te tamamlanan külliyenin bölümleri arasında ise Lületaşı Müzesi, Cam Üfleme Atölyesi ve El Sanatları Çarşısı mevcut.

Türkiye’nin ilk müzeleri

Yine Odunpazarı’nda yer alan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, 2007 yılında kurulmuş. Türkiye’nin ilk cam müzesinde yüzden fazla sanatçının eserleri sergileniyor. Camın sanatla birleşmesi sonucunda ortaya neler çıkabileceğini merak ediyorsanız göz alıcı koleksiyonları mutlaka görmelisiniz. Anadolu Üniversitesi içindeki Karikatür Müzesi, tren meraklılarının uğrak yeri TCDD Müzesi, ilk yerli üretim otomobili "Devrim" ve ilk yerli üretim lokomotif "Karakurt"un sergilendiği Tülomsaş Müzesi, uçak da dahil olmak üzere havacılığa dair birçok şey bulabileceğiniz Eskişehir Havacılık Müzesi ve Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir'in üzerinde kurulan medeniyetlerden bazıları Frigya, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu'dur.
Eskişehir'in üzerinde kurulan medeniyetlerden bazıları Frigya, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu'dur.

Parklarıyla ünlü şehir

Eskişehir yeşili seven ve koruyan bir şehir. Şelale Park, Türkiye’nin ilk yapay plajına ev sahipliği yapan Kent Park ve çeşit çeşit çiçeklerle süslü Japon Bahçesi ziyaret edebileceğiniz yerler arasında. Sazova ise 400 bin metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilmiş. İçinde Masal Köşkü, Sualtı Dünyası, amfi tiyatro, Uzay Evi ve Korsan Gemisi gibi herkese ve her zevke hitap eden pek çok bölüm bulunuyor. Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde yer alan Sazova Parkı, çocuklu ailelerin de harika vakit geçirebileceği seçenekler sunuyor.

Tarihin izinde

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kadim kentin her bir karışını gezmek için ziyaretinizi uzun tutmanızı tavsiye ediyoruz. Ulu Cami'deki ahşap işçiliğini, Alemşah Kümbeti'ndeki Selçuklu Sanatını görebilir, Nasreddin Hoca'nın doğduğu evi, Ermeni Kilisesini ve Pessinus ören yerini gezerek tarihe tanıklık edebilirsiniz. Osmanlı Devleti'nin kuruluş aşamasındaki fikirlerin bir nevi babası sayılan, Osman Gazi’nin de kayınpederi olan Şeyh Edebali’nin türbesi ise Odunpazarı’nda yer alıyor. Mihalıççık ilçesinde de Yunus Emre Müzesi ve Gürleyik Şelalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Friglerin mirası Yazılıkaya Midas Anıtı'nı görebilir, Han ilçesindeki yeraltı şehrini keşfedebilirsiniz. Osmanlı'nın ilk fethettiği kale olan Karacahisar Kalesi'nin izini sürebilirsiniz. Seyitgazi'de Seyyid Battalgazi ve Şucaeddin Veli Türbelerini de gezebilirsiniz.