Gökyüzü renkli şehir: Şafşavan

​Gökyüzü renkli şehir: Şafşavan
​Gökyüzü renkli şehir: Şafşavan

Dünyanın hemen yer yerinden gelengezginlerin uğrak noktası olan Fas, özellikleAvrupalı turistler için tam bir rüyalar ülkesi.Marakeş ve Sahra macerasını barındıranMerzouga, egzotik anlatının ve yerel motiflerinkatkısıyla Fas turizmini zirveye taşıyan ikilokomotif şehir olarak biliniyor. Fas’ın 10 yılöncesine kadar Marakeş, Fez, Merzouga veKazablanca kadar şöhretli olmayan çakır gözlüşehri Şafşavan ise, 2011 yılında Giorgio Armaniiçin çekilen o meşhur reklam filminin etkisive görsel şölen gibi parıldayan sokaklarınınInstagram’ı fethetmesiyle, artık Fas’ın dünyacatanınan en meşhur şehri haline gelmiş. BeyazŞehir Kazablanca ile Kızıl Şehir Marakeş’inarasında rengiyle müsemma bir güzellik olarakMavi Şehir Şafşavan da var artık.

Rif Dağları'nın eteğine kurulan Şafşavan, Berberi dilinde “çift boynuz” anlamına geliyor. İki boynuzun arasındaki düz vadide masmavi bir şehir uzanıyor. Boynuzun tepelerine doğru dikilen betonarme binalarda mavi renk geleneği yavaş yavaş terk edilmeye başlanmış. Evleri maviye boyamak yazılı olmayan bir sözleşmeye yani geleneğe dayanıyor Şafşavan’da.

Rif Dağları'nın eteğine kurulan Şafşavan.
Rif Dağları'nın eteğine kurulan Şafşavan.

Sokakta kiminle mavi renk hakkında konuşsanız, her seferinde hikâyenin temasının değiştiğini fark ediyorsunuz. Ama tema değişse de merkez hiç değişmiyor.

Merkez; inanç ve gelenek. 15. yüzyıldan itibaren İspanya’dan sürgün edilen Sefarad Yahudilerinin göç ettiği noktalardan biri de Şafşavan’dır.
  • Evleri maviye boyama geleneği de 1930’larda yine burada yaşayan Sefarad Yahudileri tarafından başlatılmış.

Mavi rengin Tanrı’nın kudret ve ihtişamını simgelemesi (Tevrat kaynaklı) sebebiyle tercih edildiği rivayet ediliyor.

Şafşavan’da artık Yahudiler yok.

Evleri maviye boyamak yazılı olmayan bir sözleşmeye yani geleneğe dayanıyor Şafşavan’da.
Evleri maviye boyamak yazılı olmayan bir sözleşmeye yani geleneğe dayanıyor Şafşavan’da.

Ama Berberiler ve Araplar evlerini maviye boyama geleneğini sürdürüyorlar. Ayrıca mavi boyanın böcek istilasına karşı bir zırh vazifesi gördüğü de söyleniyor. Evet, Şafşavan masmavi, gökyüzü sokak suretinde yere inmiş gibi sanki. Mavilik bir süre sonra baş döndürücü bir hal alsa da mavi elbisesiyle Rif Dağları’nın ortasında arzı endam eden güzel bir kadın gibi parıldıyor Şafşavan. Gece inince büyük bir özenle evlerinin duvarlarını boyayan insanlar görebilirsiniz, şehrin kimliğini oluşturan makyajı, canlılığını koruması için sürekli tazeleniyor.

Evet, Şafşavan masmavi, gökyüzü sokak suretinde yere inmiş gibi sanki.
Evet, Şafşavan masmavi, gökyüzü sokak suretinde yere inmiş gibi sanki.

Şafşavan’da gezmeye başlamak için bir rotaya ihtiyacınız yok. Eski Şehir (Medina) bölgesinde yalnızca eşeklerin girdiği, dar, mavi merdivenli sokaklarında kaybolmak üzere yürümeye başlayabilirsiniz. Özel bir yer aramanıza da gerek yok. Fotoğrafçılar için hazine değerindeki mavi planların biri bitiyor, diğeri başlıyor zaten.

İki güzel meydana sahip Şafşavan.

Biri geleneksel (Uta El-Hamam), diğeri modern (V.Muhammed).

Eski Şehir (Medina) bölgesinde yalnızca eşeklerin girdiği, dar, mavi merdivenli sokaklarında kaybolmak üzere yürümeye başlayabilirsiniz.
Eski Şehir (Medina) bölgesinde yalnızca eşeklerin girdiği, dar, mavi merdivenli sokaklarında kaybolmak üzere yürümeye başlayabilirsiniz.

Medina bölgesindeki meydan yemek, alışveriş ve gezinti için daha uygun. Modern meydana da şöyle bir göz atıp turlayabilirsiniz.Bu huzurlu, serin, sakin, özgün şehir, benzersiz mimarisi, dar sokakları, güler yüzlü insanları ve bakmaya doyulmayacak masmavi güzelliğiyle “bir gün mutlaka oraya gideceğim” diyen ziyaretçilerini bekliyor. Instagram’da gördüğünüzden çok daha fazlasıyla hem de.

  • ŞAFŞAVAN 5’LİSİ
  • • Medina’da hiç korkmadan kaybolmak.
  • • Küçük hediyelik alışveriş için Eski Meydan’a inen yokuştaki Abuela Aladdin’e uğramak.
  • • Restaurant Sofia ya da Assaada Restaurant’ta akşam yemeği yemek.
  • • Ras El Maa Şelalesi’ne gitmek.
  • • Ve mutlaka; 15. yüzyıldan kalma, mavilikler içindeki kırmızı güzellik Grandee Mosque.
  • Mavi Şehir...