Hacimli figürlerin ressamı: Botero

Hacimli figür sanatçısı, Botero
Hacimli figür sanatçısı, Botero

Fernando Botero bugün Latin Amerika’nın en tanınmışve hayranlık duyulan sanatçılarından biri. Öyle ki adı, LatinAmerika sanatıyla birlikte anılan bir sanatçı. 85 yaşındakiBotero’nun tabloları, çizimleri, tunç ve mermer heykellerihemencecik tanınacak bir eşsizliğe sahip.

Bora güreşçiliği ve sanat arasında

Botero, 1932 yılında And Dağları’nın uzandığı Kolombiya’nın Medellin şehrinde dünyaya geldi. Çizimlerine çocuk yaşta başlayan Botero, 12 yaşındayken amcası tarafından boğa güreşçisi okulunda eğitim almaya gönderildi. Ancak Botero, çizim ve resim yapmaya çok daha meraklıydı. İlk suluboya resmilerinde de boğalar ve matadorlara yer veren Botero’nun bu tabloları, boğa güreşi biletlerinden sorumlu şirketin sahibi tarafından satıldı. Henüz 16 yaşındayken de ilk çizimleri Medellin’in en önemli gazetelerinde yayınlandı. Üç yıl sonra da Bogota’ya taşındı veburada ilk kişisel sergisini düzenledi.

Henüz 16 yaşındayken de ilk çizimleri Medellin’in en önemli gazetelerinde yayınlandı.
Henüz 16 yaşındayken de ilk çizimleri Medellin’in en önemli gazetelerinde yayınlandı.

1950’li yıllarda İtalya, Fransa ve İspanya’ya seyahat etti ve sanat eğitimi aldı. Bu dönemde özellikle Giotto, Paolo Uccello ve Piero della Francesa gibi üstatlar Botero’nun sanata bakışını büyük ölçüde etkiledi. Kendi tarzını oluşturmaya başlayan Botero, ayrıca İspanyol barok üstadı Diego Velaquez’in naturalist portre ressamlığından, Francisco de Goya’nın romantizminden ve Meksikalı ressam Diego Rivera’nın büyük boyutlu resimlerinde kullandığı renklerin canlılığından ilham aldı.

Sanat eğitimini Avrupa'da tamamladı.
Sanat eğitimini Avrupa'da tamamladı.

Şişman değil hacimli figürler

Botero tüm dünyada resim ve heykellerinde kullandığı kolay anlaşılamayan, hicivli, tuhaf ve şişman olarak tabir edilen figürleriyle tanındı. Resimlerinde alan ve perspektifi manipüle eden Botero, figürlerini öne çıkarmak için bu figürlerin sığamayacağı algısını oluşturan alanlar yarattı. Botero birçok kez şişman figürler çizmediğini vurgularken, figürlerindeki kendine has özelliğin “hacim” ya da “şeklin duyumsallığı” kavramlarıyla açıklanabileceğini söyledi. Botero, resim üstatlarının eserlerini yeniden yorumladığı tablolarının yanında Latin Amerika’dan sokak manzaralarını, ev yaşamını, randevu evlerini, çıplakları ve siyasi figürlerin portrelerini çizdi.

Heykelleri dünyanın dört bir yanında sokakları süslüyor.
Heykelleri dünyanın dört bir yanında sokakları süslüyor.

Abidevi heykel eserleri doğduğu şehir Medellin başta olmak üzere New York, Paris, Barcelona, Madrid, Kudüs ve Erivan sokaklarını süsledi. Türkiye de dâhil olmak üzere eserleri dünyanın birçok ülkesinde sergilendi.

Botero'nun eserleri, Botero'nun vicdanı

Botero’nun bazı eserlerinde kendi ülkesindeki gerilla uyuşturucu savaşlarına ya da Amerikan askerilerinin işkencesine maruz kalan Irak Ebu Gureyb Cezaevi’ndeki esirlere yer vermesi tartışmalara neden oldu. Botero, böylece eserleri aracılığıyla insanların kendi tarihleriyle yüzleşmelerini de istedi.

Şişman deği,l hacimli
Şişman deği,l hacimli

Tüm gayretiyle çalışmalarını sürdüren Botero, bugüne kadar binlerce resim ve yüzlerce heykel sanatı eseri üretti. Fernando Botero, 80’li yaşlarında olmasına rağmen üretkenliğinin zirvesinde.